Zapisal izmisljeni | 12.02.2010 - 10:32 - Kategorije: Film

Torek je bil spet dan za kino in tokrat je bil na vrsti film po mojem izboru.

Znanstvene fantastike sicer ne maram, prav tako ne Hollwoodskih spektaklov za široke množice, a tega sem enostavno moral gledati …..

Avatar

 

avatar

 

Film, ki ga je James Cameron razvijal od leta 1994 in ki naj bi bil njegov vrhunec kariere, kar nedvomno tudi je. Film, ki po mojem mnenju z lahkoto prekosi vse njegove prejšne izdelke; Terminatorje, Aliens, The Abyss, True lies, meni izjemnega Strange days, Solaris, do sedaj rekordni Titanic in ostale.

Za začetek bi poudaril moje navdušenje nad 3D tehniko, čeprav bi bila lahko ta 3D očala udobnejša, a definitivno je ta tehnika prihodnost filma. Nekje pred letom dni sem prvič sedel v kinodvorani s temi očali in si ogledal koncertno mojstrovino U2 3D, pa nato še prvi film Final destination 4 3D, kjer je bila edina dobra stvar prav ta 3D.

No, James Cameron je vsa ta leta razvijal svoj film in nove tehnike oz. čakal trenutek, ko bo možno realiziriati njegovo vizijo oz. fantazijo. S kopico revolucionarnih filmskih novosti, animacij in računalniških tehnik je zasnoval novi/sanjski planet, na katerem v idiličnem okolju živi ljudstvo Na’vi.

Že uvodne scene filma, ko ti pred očmi lebdijo človeška telesa, ki se urijo za obisk novega planeta, ti dajo vedeti, da se obeta spektakel, kot ga še nisi videl. Fascinantno.

Kmalu spoznamo glavnega junaka Jake Sulleya, katerega igra avstralski igralec Sam Worthington, meni predtem neznan igralec, ki pa ne razočara. Jake je bivši marinec, prikovan na invalidski voziček, kateri po smrti brata-dvojčka dobi mesto v raziskovalni enoti, na planetu Pandora, kjer so izdelali avatarje oz. bitja/telesa na videz podobna domorodcem, katera lahko preživijo v novem okolju. Izbrani ljudje se lahko preko posebnih komor vživijo v ta telesa in zaživijo življenje domorodcev oz. Na’vijev.

Jake Sulley, ki v novem telesu oz. avatarju lahko hodi, njegov partner Norm, ki ga igra simpatični Joel David Moore in vodja raziskovalne enote dr. Grace Augustin, katero igra izvrstna Sigourney Weaver skupaj, v teh novih telesih oz. avatarjih raziskujejo novi planet. Visoka modra bitja, z velikimi očmi, z daljšimi vratovi in ostalimi udi, s tremi prsti itd. so precej simpatična, a na enem izmed raziskovalnih pohodov jih napadejo divje živali. Jake po tem incidentu ostane v divjini sam, ob napadu nekakšnih krvoločnih psov pa mu pomaga bitje iz plemena Na’vi, Neytiri, katero upodobi Zoe Saldana.

Izkaže se, da je to poglavarjeva hči Neytiri, seveda na’vijska princesa, ki na povelje staršev prevzame skrb za tujca, katerega mora seznaniti z njihovo kulturo, običaji, obnašanjem in vsem ostalim, da bi ta lahko svoje ljudstvo prepričal naj preneha z uničevanjem njihovega idiličnega planeta, na katerem je za planet Zemljo dragocen vir energije oz. rudnina. V bistvu so zemljani/američani okupatorji, ki se bojujejo z domorodci Na’viji, saj ti ne dajo svoje svete zemlje zaradi človeških potreb po rudnini. Zelo jasna asociacija na celotno ameriško zgodovino, ko so na svojih tleh preganjali domorodce/indijance, pa se nato borili v oddaljenem Vietnamu, sedaj v Iraku in Afganistanu ….

Jake Sulley je čedalje bolj navdušen nad novim načinom življenja in njegov sanjski svet v avataru postaja vse bolj resničnost, resnični svet pa grde sanje, ob tem pa se splete še romanca s princeso Neytiri, katera ga vzpodbuja in mu pomaga, postati eden od njih, kar mu po težkih preizkusih tudi uspe.

Spektakel, ki ponudi sanjski svet, poln naravnih lepot, sporočilo o sožitju z naravo, pri meni se je zbudila asociacija na priznani Pleše z volkovi oz. dolgotrajno spoznavanje eko-življenja, pa Modra laguna …. V bistvu je bilo kup asociacij, med drugimi na vse indijanske filme, kjer so kavboje nadomestili ameriški vojaki, katere smo že velikokrat videli na svojih uničujočih pohodih. Predator in vsi ostali filmi z vietnamsko tematiko so lahko stlačeni v ta film, ko se začne obračun, z najujšim možnim orožjem, oborožene ameriške vojske in nič krivih domorodcev, prav tako Top gun in vsi ostali avio-filmi, ko Jake Sulley ukroti svojega divjega ptiča in z njim poleti v bitko oz. kasneje še večjega Toruka s katerim napade ameriško letalsko eskadriljo.

Jake Sulley postane Na’vi, svoje novo ljudstvo pa najprej poveže v močno vojsko, nato pa še popelje v epski boj, kot so to nekoč že počeli Spartak, Ivana Orleanska, Gladiator, Ahil v Troji, Bata Živojinović in mnogi drugi.

 

Film, ki združi že vse videno in nam to ponudi na nek, čisto nov, še nikoli viden način.

 

Eden najboljših vseh časov ….

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 12.02.2010 ob 10:32 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 14.02.2010 @ 10:49

  Defenitivno prihodnost kinomatografije. Cameroon je pravi money bringer s svojimi filmi. Ta, kot si prav navedel, mojstrovina se je delala 10 let in je najdražja filmska produkcija vseh časov. Če ne bo dobil oskarja za posebne učinke, bo to več kot goljufija. Tukaj je filmček, ki malo razloži zakaj je snemanje bilo tako posebno:

  http://www.youtube.com/watch?v=2squ9HDuBeI&feature=player_embedded

  Več o tem se je razpisal že kolega na blogu fxmedia.blog.siol.net.

  Sam menim, da je to zadeva, ki bi jo moral vsak videti, ne glede na to ali je ljubitelj znanstvene fantastike ali ne. To je le prihodnost filma, saj gledalca impresionira tako kot je prve gledalce impresioniral prvi predvajani film, kjer vlak prihaja na peron in so ljudje bojda bežali iz dvorane ker tega niso bili navajeni.

  Zadeva dejansko napoveduje prihodnost snemanja in predvajanja filmov. Veselim se že trenutka, ko bodo postali dostopni 3d televizorji.

  Poslastica res…

  Zapisal Clementino
 2. 15.02.2010 @ 10:09

  Clementino, James Cameron je tudi tipček, ki vlaga v filme, izdelava Avatara naj bi prebila 300 milijonov dolarjev in mislim, da štarta na kaj več kot samo Oskarja za posebne učinke. Ta je že samoumeven ….

  Se strinjam, da bi si ga moral vsak ljubitelj filmov ogledati, ampak v kinu. Verjetno mulcem, ki so ga naložili na domači računalnik in ga pogledali ni jasno čemu toliko hvaljenja …..

  Tehnično dovršen film, kjer mi je bila všeč tudi zgodba, čeprav preveč klišejska ….

  Zapisal izmisljeni
 3. 15.02.2010 @ 18:13

  Da da… jasno da je obvezen ogled v 3d tehniki. Drugače movie nima pravega učinka na gledalca. Upam da dobi kakega oskarja več ja.

  Zapisal Clementino
 4. 16.02.2010 @ 08:44

  meni je načeloma vseeno za te Oskarje …..

  kar nekaj odličnih filmov ni bilo niti blizu teh nagrad …..

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !