Zapisal izmisljeni | 9.02.2010 - 16:36 - Kategorije: Film

Že kar nekaj časa nisem objavljal v tej rubriki …..

No, pred dnevi pa sem pri pregledu teleteksta videl, da bo predvajana mojstrovina, Paula Haggisa iz leta 2005 …. Crash

crash

 

Ameriška drama o rasizmu v Los Angelesu, kjer se prepletajo zgodbe, katere zaznamujejo barva kože, predsodki, toleranca …..

Don Cheadle je temnopolti kriminalist, ki preiskuje streljanje na ulici, ko belopolti policist pod krinko ustreli temnopoltega policista, pri katerem naknadno najdejo skrito veliko količino denarja. Smer preiskave mu začrta pomočnik državnega tožilca, ki po naročilu nadrejenega išče poštenega temnopoltega za odlikovanje, v zameno za dodelitev odlikovanja in smeri preiskave pa mu ponudi izbris vseh prestopkov njegovega mlajšega brata ….

Pomočnik državnega tožilca je William Fichtner, prebrisani politik, ki nima preveč potrpljenja s temnopoltimi, a se nekako brzda in sklepa kompromise ….

Kriminalistova partnerica je Jennifer Esposito, latinka oz. mešanka med portoričanko in salvadorcem in ne mehičanka kot mnogi zmotno mislijo. Ona se z avtomobilom zaleti v korejko Kim Lee s katero si izmenjata nekaj rasističnih opazk, kjer vidimo da tudi zatirani zatirajo ….

Kim Lee je soproga korejca Choi Jin Guija, katerega povozita temnopolta mladeniča z ukradenim avtom. Kasneje se izkaže, da se ukvarja s preprodajo azijskih ilegalcev v Ameriki ….

Državni tožilec je Brandan Fraser, kateremu po sprehodu z ženo dva mlada temnopolta mladeniča ukradeta avto. Je zelo toleranten, lahko bi zapisal tipično političen, poznavanje pravil igre pa mu veleva, da mora kljub vsemu najti temnopoltega heroja, ga odlikovati, se slikati z njim in še naprej nabirati politične točke pri temnopoltih ….

Njegova žena je Sandra Bullock, rasistka, ki vseh drugih rasah vidi potencialno nevarnost. Odvzem vozila je vrhunec, kateremu sledijo panično menjavanje ključavnic v hiši in rasistična moralka možu, ki za to delo najame latinosa oz. mehičana, v katerem ona vidi člana tolpe, ki bo imel neoviran dostop v hišo ….

Mehiški ključavničar je Michael Pena, kateri v resnici ni član tolpe temveč marljivi delavec, ki ima doma ženo in hčerko Laro. Ta se boji strelov orožja zaradi življenja v prejšnji nevarnejši soseski in oče Michael ji pove zgodbo o nevidnem plašču, kateri varuje pred metki ter ji ga zaveže okoli vratu ….

Tu je še živčna razvalina, Shaun Toub, v filmu predstavljen kot perzijec in ne arabec, kot večina zmotno misli. Ta je lastnik trgovinice v nevarni soseski zaradi česar si nabavi pištolo, po sporu z mehiškim ključavničarjem pa odide s pištolo k njemu. Ta se sproži med prerivanjem, ravno ko priteče mala Lara, katere pa metek ne ubije, saj jo varuje nevidni plašč oz. ima strelec slepe naboje, katere mu je po sporu z rasističnem trgovcem prinesla hčerka Dorri.

Hčerka Dorri je Bahar Soomekh, ki zaradi nepoznavanja orožja in zateženosti rasističnega trgovca pomotoma vzame slepe naboje, s tem pa reši zgoraj navedeni zaplet. Zaposlena je v mrtvašnici, kamor na koncu filma prispe ustreljen temnopolti mladenič.

Eden temnoplti mladenič, ki ukrade tožilčev avto je hip-hop zvezdnik Ludacris, ki je ponosni afro-američan, kateri povsod vidi rasizem do temnopoltih …..

Drugi je Larenz Tate, mlajši brat temnopoltega detektiva, ki po še enem od vzemov avtomobila in policijskem pregonu, štopa na poti domov, ko mu ustavi policist, ki se vrača z dela ….

Policist je Ryan Phillippe, tolerantni mladenič, ki nima rasnih predsodkov oz. ne odobrava načina dela njegovega partnerja, zaradi česar svojega nadrejenega prosi za premestitev. Na skupni vožnji z avtoštoparjem tega po nesporazumu v paniki ustreli …..

Komandir je temnopolti Keith David, ki prav tako pozna sistem dela in zaradi svojih napredovanj nekako shaja z rasističnim policistom ….

Njegov partner v službi je izkušeni policist Matt Dillon, ki ima bolanega očeta. Matt upodobi rasno nestrpnega policista, ki za večino težav krivi ameriški sistem oz. toleranco do temnopoltih, pri tem pa žali in ponižuje vse po vrsti. Uspešen temnopolti par, kjer detaljno pretipa sovoznico, kateri pa kmalu v nesreči reši življenje, pa temnopolto predstavnico zavarovalnice, ki noče kriti stroškov zdravljenja očeta ….

Loretta Devina je že opisana predstavnica zavarovalnice, ki zaradi nesramnosti zgoraj opisane stranke, noče kriti zdravljenja njegovemu očetu ….

Terence Howard je uspešen temnopolti režiser, ki je eden v nizu nadlegovanih, najprej s strani zgoraj navedenega policaja, pa v službi, ko potrpi rasno usmerjene pripombe, ob poskusu odvzemu njegovega avtomobila pa mu “poči film” in zmegenega lopovčka popelje na divjo vožnjo, ki jo začini policijski pregon ….

Njegova žena, ki jo je v pričo moža, spolno nadlegoval oz. pretipal rasistični policist je mulatka Thandie Newton, katera ima zaradi dogodka težavno obdobje z možem, je kasneje udeležena v prometni nesreči kjer zavrne reševanje s strani njej znanega policaja, ki jo na koncu reši le pred požarom ….

 

Upam, da nisem pozabil kakšnega od igralcev oz. lika, ki jih kar mrgoli v tej izvrstni mozaični zgodbi, za katero lahko zapišem samo pohvale.

Izvrstno prepletanje na videz nepovezanih zgodb, v katerih se pojavi kup izvrstnih igralcev, vsi po vrsti pa odlično odigrajo svoj del vloge v filmu in ga povzdignejo na izjemno visoko raven.

 

Film je zasluženo osvojil Oskarja za najboljši film leta 2005 ter še nekaj nagrad in napovedal nekakšni modni hit za prihodnost, kot je ta TUKAJ, a za moj okus je Crash klasa zase.

Najboljši tovrstni/mozaični, bi lahko rekli.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 9.02.2010 ob 16:36 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !