Zapisal izmisljeni | 26.01.2010 - 00:05 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

V drugih dveh četrtfinalnih obračnih so se pomerili, do sedaj, izjemni Egipt in nedorečeni Kamerun ter v večernem terminu, eno od pozitivnih presenečenj prvenstva Zambija ter konstantno dobra Nigerija.

c2

Egipt – Kamerun 1-1  ( 3-1 po podaljških )

Obračun za katerega lahko zapišemo, eden od derbijev prvenstva, aktualni branilec naslova Egipt, ki že od leta 2004 vleče rekordno serijo neporaženosti na Afriških prvenstvih in pa Kamerun, tretje uvrščena ekipa zadnjega prvenstva, ki je v polfinalu klonila prav proti Egiptu. Obe ekipi polni zvezdnikov nogometa sta pričeli nekoliko rezervirano, Kamerun pa je nato v 26. minuti prešel v vodstvo, ko je udarec iz kota izvedel Achille Emana, ki je podal “na prvo vratnico” tam pa je kapetan Egipta, Ahmed Hassan, z glavo, zadel lasten gol. Vodstvo Kameruna pa ni trajalo dolgo, saj je nesrečni Ahmed Hassan, v svoji jubilejni 170. tekmi, z več kot 30-ih metrov dosegel gol za izenačenje na 1-1, ob tem pa je izjemno slabo posredoval kamerunski golman Idriss Carlos Kameni. Prva katastrofalna napaka na tekmi. Takšen rezultat oz. 1-1 je ostalo do konca prvega polčasa, v drugem pa je Egipt še stopnjeval svoj pritisk in imel kar nekaj lepih priložnosti za vodstvo, vendar do spremembe rezultata ni prišlo. Ob pričetku podaljškov pa eksplozija, najprej je Geremi Njitap v 92. minuti oz. drugi minuti podaljška, podaril žogo rezervistu egipčanske reprezentance Mohamedu Nagyu Geddu in storil drugo katastrofalno napako te tekme, ta pa je podarjeno žogo lepo/neovirano pospremil v gol in svojo ekipo povedel v vodstvo z 2-1. Le tri minute kasneje oz. v 95. minuti srečanja je tretjo katastrofalno napako tekme storila sodniška ekipa, ki je še en strel/projektil kapetana Egipta, Ahmeda Hassana priznala za gol, pa čeprav žoga po odboju od prečke, ni padla za črto v gol, temveč v polje. Protesti šokiranih in nadigranih kameruncov niso zalegli in izpisal se je rezultat 3-1, ki je ostal nespremenjen do konca podaljškov, s čimer je Egipt nadaljeval svojo serijo nepremagljivosti na afiških prvenstvih in se zasluženo uvrstil v polfinale. Kamerunska reprezentanca me je močno razočarala, bolj z igro oz. nastopi kot pa samim rezultatom in njihovi naduti zvezdniki so, spet v obračunu proti Egiptu, upravičeno izpadli.

Zambija – Nigerija 0-0 ( po penalih 4-5 )

Že v uvodni fazi me je navdušila atraktivna/napadalna igra reprezentance Zambije, za katero sem navijal v vsaki tekmi, a njihova naivnost in neizkušenost sta bili očitni, zaradi česar je bila konstantno dobra in izkušena reprezentanca Nigerije, pred tekmo favorit obračuna. V uvodnih minutah je Nigerija močno pritisnila, a so outsiderji – ekipa Zambije, nasprotnika kmalu umiili oz. neutralizirali. Bolj ali manj določasna tekma, v kateri je imela celo nekoliko več od igre Zambija, se je končala z nepopularnih 0-0. Sledili so podaljški, v katerih pav tako ni bilo golov in polfinalista so odločili penali. Prve tri serije so vsi igralci zadeli, v četrti pa je za Zambijo zgrešil Thomas Nyrienda oz. golman Nigerije, Vincent Enyeama je odbranil. Za Nigerijo je nato za 3-4 zadel Peter Odemwingie, v zadnjem krogu pa je samozavestni golman Zambije, Kennedy Mweene prevzel breme nase in zadel za 4-4. Že tako napeto streljanje pa je še dodatno podžgal nigerijski golman, ki je izvedel odločilni strel in zadel za 4-5. Nigerijski heroj dneva, golman Vincent Enyeama je z obrambo penala in odločilnim strelom svoji ekipi priboril polfinale, reprezentanca Zambije, zame največje presenečenje prvenstva, pa je izpadla na najbolj boleč način. Škoda, simpatična ekipa si je verjetno priigrala kup oboževalcev, ki so navijali za njih, tako kot jaz in vsekakor bomo še slišali za kakšnega zambijca, ki si je na tem prvenstvu priigral novega/eminentnejšega delodajalca.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.01.2010 ob 00:05 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !