Zapisal izmisljeni | 13.01.2010 - 14:20 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

Kljub verjetni nezainteresiranosti redkih bralcev tega bloga in splošni nezainteresiranosti za afriški nogomet oz. Afriško prvenstvo, nadaljujem s predstavljanjem skupin ….

 

 logo

Skupina C: Egipt, Nigerija, Benin, Mozambik

Egipt: Aktualni afriški prvak bo poskušl storiti to kar ni še nikomur, svojima dvema zaporednima naslovoma bo poskusil dodati še enega, tretjega zaporednega, s čimer bi postali že sedmič Afriški prvaki. A da bo to izjemno težko je jasno že ob pregledu konkurentov s svojimi močnimi igralskimi zasedbami, prav tako pa ostaja vprašanje koliko je reprezentanca Egipta prizadeta z izpadom iz kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2010, ko so poraženi v dodatni tekmi. Vprašanje ali bo ta trauma dala nov zagon zlati generaciji egiptovskega nogometa, ki se bo s tem tekmovanjem posovila ali pa jih bo še dodatno bremenila in še pospešila smeno generacije. Verjetno zadnje večje reprezentančno tekmovanje za nekatere veterane ekipe kot so Ahmed Hassan, Wael Gomaa, golman Essam Al Hadary in še kdo, ki se bodo pridružili legendarnemu Mohamedu Aboutriki, zaradi nediscipline odpisanemu Ahmedu Hossamu oz. Midu in ostalim bivšim reprezentantom. Selektor Hassan Shehata zadnje leto že pomlajuje ekipo in morebitni neuspeh bi prinesel njegovo smeno in verjetno dokončno smeno generacije. Ostaja le vprašanje kaj je neuspeh, biti drugi ali biti še nekoliko nižje, kar je trenutna realnost ekipe.

Nigerija: Super orli kot ljubkovalno kličejo nigerijsko reprezentanco so redni udeleženci svetovnih in afriških prvenstev, vendar zaradi nekoliko slabših predstav, kjub dobrim rezultatom, selektor Shiba Amodua živi v strahu pred odpovedjo sodelovanja z reprezentanco. In prebral sem, da je največja ironija v tem, da je v takšni situaciji ta 51-letni strokovnjak že bil leta 2002, ko se je z reprezentanco uvrstil na Svetovno prvenstvo, pred pričetkom tega pa zaradi samo tretjega mesta na Afriškem prvenstvu, bil odpuščen. Takšne špekulacije okoli selektorja in neverjeten pritisk za dobrim rezultatom vsekakor vplivajo na pozitivno atmosfero v ekipi oz. na sproščenost igralcev, prav tako pa je ta skažena s poškodbo njihovega najnevarnejšeg napadalca Obafemi Martinsa. Nigerija ima kljub vsemu vedno odlično ekipo in tako je tudi sedaj, zaradi česar je spet v krogu najožjih favoritov za osvojitev naslova in zgodovina s selektorjem se zna ponoviti, saj se na naslov prvaka čaka že od daljnega 1994. Moje mnenje je da odlična ekipa le ni tako močna kot je bila v prejšnjih letih, zaradi česar bi bilo bolje nekoliko spustiti kriterije, zagtoviti sproščenost in tudi rezultat bi lažje prišel, tako pa se ekipa muči z že omenjenimi slabšimi nastopi, k katerim pripomore tudi pomanjkanje pravega playmakerja in preveč defenziven stil igranja.

Benin: gre za najmanjšega udeleženca na Afriškem prvenstvu, ki pa je v neposredni bližini nogometno razvitejše Nigerije, od koder se je veliko nogometašev preselilo prav v Benin oz. vzelo njihovo državljanstvo in zaigralo za Veverice kot kličejo beninsko reprezentanco. Ta je v zadnjih letih prav po zaslugi tega postala veliko nevarnejša oz. konkretnejša kot prejšnja leta, njihov naboljši strelec zadnjih let Razak Omotoyossi iz Metza, pa je eden od omenjenih nigerijskih nogometnih imigrantov. Njihova realnost je tretje mesto v skupini oz. borba za to.

Mozambik: Minilo je že več kot 30 let odkar so Mambe, kot klučejo reprezentanco, zadnjič igrale v končnicah na Afriškem prvenstvu, a po nizu brez poraza na domačm igrišču so si zagotovili novo priložnost za zgodovinski rezultat. Nizozemski strokovnjak na klopi reprezentance Mart Nooij je z uvrstivijo reprezentance na Afriško prvenstvo postal eden od herojev nacije, kjer so mozambiški reprezentantje včasih nastopali uglavnem v portugalskih ligah, sedaj pa jih je vse več v sosednji Južni Afriki, kjer je prav tako soliden zaslužek. Eden takšnih je tudi 36-letni kapetan Tico-Tico, ki je hkrati tudi najboljši strelec reprezentance, za katero je odigral tudi največ tekem in to bo njegovo slovo od velikih tekmovanj. Od ostalih igralcev se selektor Nooij najbolj zanaša na levonogega Dominguesa, ki prav tako nastopa v Južni Afriki in na igralca grškega Panathinaikosa, ki sliši na ime Simao Junior. Mislim, da bo več kot 30-letno prekletstvo nenastopanja v končnicah še trajalo, saj reprezentanca Mozambika nima kvalitete za borbo s konkurenti.

 

 

 

 

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 13.01.2010 ob 14:20 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !