Zapisal izmisljeni | 11.01.2010 - 09:29 - Kategorije: nogometaši

V objavi TUKAJ sem napisal, da je 36-letni češki nogometaš Patrick Berger zaključil svojo športno pot …. pred nekaj tedni, natančneje 9. novembra 2009, pa je enako storil tudi njegov vrstnik oz. prav tako 36-letni češki nogometaš Vladimir Šmicer.

Igralca, ki imata kar nekaj skupnih točk …..

Patrick Berger

patrk

Patrick Berger je rojen 10. november 1973 v Pragi na Češkem, takrat še Češkoslovaškem je začel igrati nogomet na levem krilu v mlajših kategorijah Sparte iz Prage, leta 1991 pa je prestopil v mestnega rivala Slavijo iz Prage, kjer je tudi debitiral v seniorski konkurenci in ostal v ekipi do leta ‘95. Takrat je prestopil v obljubljeno deželo Nemčijo, kjer je zaigral za Borussio Dortmunda, s katero je osvojil Bundesligo oz. naslov nemškega prvaka, a njegove igre so bile daleč od uspešnih, saj ga je trener Otmar Hitzfeld koristil na položaju zadnjega-veznega igralca. K sreči je tistega ‘96 leta sledil Euro ‘96 oz. Evropsko prvenstvo v nogometu v Angliji, kjer je Češka na krilih Bergerja, Šmicerja, Poborskega, Nedveda, Kuke in ostalih prišla do senzacionalnega drugega mesta in navdušila javnost in strokovnjake z odličnim nogometom. Patrick Berger se je v množici ponudb za prestop odločil za sloviti Liverpool, kjer je nadaljeval svojo že nekoliko zamrlo, pa spet obujeno kariero, nemška Borussia Dortmund pa je zanj, po samo enem letu iztržila približno sedemkratno vrednost njenega plačila, pred samo enim letom oz. okoli 3.25 milijona funtov. V Liverpoolu se je zadržal kar sedem let in v tem času postal eden od ljubljencev navijačev, po hitri adaptaciji in nekoliko slabšem nadaljevanju pa je ponovno zacvetel, ko je za trenerja prispel francoski strokovnjak Gerard Houllier. V času igranja za Liverpool je osvojil FA pokal, 2 ligaška pokala, Charity chield oz. angleški superpokal, v izjemnem finalu Pokal UEFA in Superpokal oz. UEFA Super cup. V času od ‘99 do 2003 sta bila z reprezentančnim kolegom Vladimirjem Šmicerjem soigralca, tega leta 2003 pa je Berger zaradi predhodnih rednih težav s poškodbami in izgubo pozicije v prvem moštvu, prestopil v Portsmouth, kjer se je že dodobra načet s poškodbami zadržal naslednji dve sezoni, sledile pa so še tri sezone v Aston Villi, pa posoja v Stoke Cityu, leta 2008 pa se je zaradi prezahtevnosti angleške lige odločil za vrnitev domov. Tokrat je odšel v klub kjer je odraščal, v Sparto iz Prage, kjer je tudi dočakal konec svoje športne poti. Za reprezentanco je nastopal do leta 2001, vendar uspeha iz leta ‘96 niso nikoli več ponovili …..  

 

Vladimir Šmicer

vlde

Vladimir Šmicer je rojen 24. maja 1973 v Dečinu v takratni Češkoslovaški, igranje v mlajših kategorijah pa je pričel v TJ Vernerice, pa Kovostroj Dečinu in Slaviji iz Prage, kamor je prišel leta 1987. Leta 1992 se je priključil seniorski ekipi v kateri je takrat že igral Patric Berger s katerim sta bila soigralca do njegovega odhoda iz kluba ‘95. Vladimir Šmicer je še eno sezono več odigral v Slaviji in prav v tej zadnji sezoni se je s Slavijo presenetljivo prebil do polfinala v Pokalu UEFA. Po takšnem uspehu so zahodni klubi postali pozornejši na češke talente in Vladimir Šmicer je še pred, že omenjenem senzacionalnem rezultatu na Euru ‘96 v Angliji oz. drugem mestu, podpisal pogodbo za francoski Lens, ki pa ga je dobil močno pod njegovo pravo vrednostjo, ko je ta po evropskem prvenstvu narasla. V Lensu je nadaljeval z odličnimi igrami in uspehi so se nadaljevali, saj je Lens v sezoni 1997/98, prvič v svoji zgodovini, osvojil naslov francoskega prvaka ter zaigral v Ligi prvakov. V treh letih igranja v francoski ligi je Šmicer s klubom osvojil še Ligaški pokal, nato pa leta 1999 za okoli 44.2 milijona funtov prestopil v sloviti LIverpool, kjer je že igral njegov prijatelj Patrick Berger. Kot sem že zgoraj zapisal sta do leta 2003 oz. do odhoda Bergerja igrala skupaj in navduševala navijače Redsov, pri tem osvojila vse kar sem naštel že pri Bergerju, Vladimir Šmicer pa je ostal v Liverpoolu še do leta 2005, ko je po enem največjih uspehov v klubski zgodovini oz. zmagi v finalu Lige prvakov oz. tistem legendarnem preobratu, odšel. Vladimir je odšel oz. se vrnil v Francijo, kjer je zaigral za Bordeaux in v naslednjih dveh letih osvojil s klubom še en Ligaški pokal, po seriji težav s kolenom pa je zapustil naporni francoski nogomet in se vrnil v matični klub, v Slavijo iz Prage, ki je svoj zadnji naslov osvojila prav v njegovi zadnji sezoni pred mednarodno kariero oz. ‘95-’96, sedaj pa ponovno v njegovi prvi sezoni povratka in še naslednjo sezono. Zaradi številnih poškodb in vse manjšega igranja je novembra 2009 zaključil svojo kariero nogometaša v Slaviji, kot eden njenih največjih igralcev.

 

Velika češka generacija se dokončno poslavlja …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.01.2010 ob 09:29 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 31.07.2011 @ 00:31

    [...] Champoins league oz. Ligo pravkov 2004/05, pri čemer je bil eden od strelcev tudi ta igralec TUKAJ. Istega leta so osvojili še en Superpokal UEFA, pa FA Pokal 2006 in Community shield 2006, do že [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !