Zapisal izmisljeni | 11.01.2010 - 11:01 - Kategorije: Film

Tole leto 2010 je pa odlično štartalo, vsaj s filmi na TV …. najprej narkomanska odisejada, pa ameriški mozaik iz predmestja, sedaj pa še ena mojstrovina …..

 

American history X

  x  

Gre za zgodbo o dveh bratih, mlajšem Dannyu, ki ga igra Edward Furlong in starejšem Dereku, ki ga igra maestralni Edward Norton ….

Mladi Danny Vinyard v šoli odda esej o njegovi najljubši knjigi, Mein kampf, katero je spisal Adolf Hitler, temnopolti ravnatelj, pa mu ukaže, samostojne ure zgodovine, kjer bosta predelala ameriško zgodovino ….

Danny Vinyard ob pisanju esejev za ravnatelja, z mislimi odtava v preteklost, kjer v črno-beli tehniki spoznamo življenje njegovega starejšega brata Dereka, ki po smrti očeta postane ekstremist oz. odkriti rasist, zagrenjen s stanjem v Ameriki. Derek, pod mentorstvom Camerona ,prične z novačenjem podobno frustriranih in organizira močno nazi-gibanje, ki ustrahuje in napada prišleke oz. brani svoj teritorij/sosesko …..

Neke noči trije temnopolti mladeniči vlomijo v Derekovo vozilo, po opozorilu Dannya pa Derek uleti na dvorišče, kjer enega ustreli, drugega rani, tretji pa mu uspe pobegniti, a se Derek vrne do drugega, ga pretepe in odvleče do ulice ….. Sledi odlična scena hladnokrvnega umora, potetovirani/nabildani nacist Derek, v gatah s pištolo v roki pa je kolosalen ….. Počasni posnetek njegove aretacije je čista filmska uživancija …..

V nadaljevanju vidimo zgodbo, v kateri gre Danny po Derekovih stopinjah, saj je njegov starejši brat nekakšna legenda kraja in s tem tudi vzornik Dannyu …..

Derek je ob prihodu iz zapora, spremenjen človek, vendar ga ni spremenil sistem oz. zapor temveč spoznanja v zaporu, kjer ga po začetnem druženju z nazi-brati ti posilijo, saj je Derek proti trgovanju z drogami z latinskimi in črnskimi zaporniški dilerji, še najboljše pa se počuti pri delu v sušilnici perila, kjer je njegov sodelavec simpatični/gobčni, da bom korekten afro-american …..

Derek ob prihodu iz zapora obračuna s svojo preteklostjo, pretepe Camerona, se spre s celotnim nazi-gibanjem, ki se je v njegovi odsotnosti razraslo in povezalo po celotni zahodni obali, mlajšemu bratu Dannyu pa pove svojo zgodbo in mu razloži, da je bila nazi ideja zgrešena ….

No, in ko se film že približuje happy endu, ki ga pri takšnem filmu nikakor ne more biti, se zgodi tragedija …..

 

Zame, eden najboljših filmov, z zanimivo in napeto zgodbo, pri kateri pozornost gledalca ne popušča, odlični dialogi oz. debate, maestrala igra meni enega najboljših igralcev Edwarda Nortona, ki sem ga že hvalil, tudi Edvard Furlong ne razočara, črno beli spomini oz. zgodba Dereka pa je odličen film v odličnem filmu, American history X …..

 

Najvišja možna ocena za film, ki na surov način prikaže problematiko rasizma v Ameriki.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.01.2010 ob 11:01 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 9.08.2010 @ 09:29

    [...] Ruebenom, ki ga upodobi Edward Furlong, znan po vlogi mlajšega brata tudi v legendarnem filmu TUKAJ in pa dekletom z imenom Alla Shustervich, ob tem pa obišče še starša, očeta s katerim sta v [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !