Zapisal izmisljeni | 2.12.2009 - 23:43 - Kategorije: Film

Včeraj sem pri pregledu TV sporeda, presenečen ugotovil, da bo na HRT predvajana partizanska klasika z naslovom Valter brani Sarajevo.

Ob 20.00 uri sem se namestil pred TV in z največjim užitkom, še enkrat gledal film, ki sem ga v otroštvu znal že skoraj na pamet, a spomini počasi bledijo ……

valter

Film v katerem je naslovni junak, skrivnostni Valter – vodja upora proti okupatorju oz. proti nemški vojski. Tega je odigral legendarni Velimir Bata Živojinović, verjetno največji jugo-glumac vseh časov, ki ima za seboj skoraj nepregledno število filmov in jih je – vsaj zame – preveč za našteti.

Valter je vodja partizanov v Sarajevu, vendar so le redki, ki vedo kdo je, kakšen je, kako izgleda …. zaradi česar ga tudi morebitni izdajalci, ne morejo izdati.

Film je fokusiran na “povlačenje” nemške vojske z Balkana, ki naj bi potekalo preko Sarajeva, predtem pa naj bi v bližnjem Višegradu dolili gorivo v tanke, ki se vračajo od Grčije proti Nemčiji …. preroška bitka za nafto oz. operacija z imenom Laufer naj bi potekala v največj tajnosti, za kaos v vrstah partizanov pa naj bi tačas skrbel nemški double-agent Kndor oz. podtaknjeni/lažni Valter.

Izvrstna, napeta zgodba, po vzoru najboljših vohunskih in bondovskih filmov, kjer je kopica obveščevalcev in kontraobveščevalcev, kolaboratorjev, gestapovcev, tajne policije, partizanov ….. Film, ki drži gledalca stalno v napetosti, pa čeprav ta ve, da bo Valter obranil Sarajevo oz. da bo njegova diverzantska akcija na koncu uspela.

Valter počasi razkriva izdajalce, nato najde lažnega Valterja in obračuna z njim, zbere ekipo borcev za akcijo v kateri se v nemških uniformah vtihotapijo med sovražnikove vrste, zavzamejo vlak, ga veličastno razstrelijo in uničijo naftne zaloge za tanke, ki zaradi tega obstanejo povsem neuporabni na prostranem travniku ob Višegradu …..

Zgodba, ki je poveličevala partizanski boj in junaka Valterja, ki je bil za nas otroke socializma, velik kot Superman, Zagor in vsi kasnejši superjunaki.

Še igralska smetana; že omenjeni Velimir Bata Živojinović, Ljuibša Samardžić, Rade Marković, Pavle Vujisić, Stevo Žigon, Jovan Janičijević – Burduš, Dragomir Gidra Bojanić, pozornejši gledalci pa ste mogoče opazili še zelo mladega Emira Kusturico ….. res vrhunska oz. legendarna igralska zasedba, saj je vsak od naštetih ikona jugo filma.

Za dodatek pa še zanimivost, film je absolutni hit na Kitajskem, kjer je že leta, vsako leto na sporedu v novoletnem programu ….

čista klasika, domače jugo produkcije

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 2.12.2009 ob 23:43 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

8 komentarjev

 1. 3.12.2009 @ 07:45

  Opa, (tudi) ti si otrok socializma? Me preseneča. :) Sicer pa se tega filma spomnim, danes se si sicer še najbolj cinično zdi, da bi srbski nacionalist Bata v resnici verjetno Sarajevo napadal, ne pa ga branil — ampak pustimo politiko. Tudi to, da je film hit na Kitajskem, mi je novo in me totalno fascinira. Bravo, da si se spomnil na to legendo jugo-produkcije.

  Zapisal filmoljub
 2. 3.12.2009 @ 09:02

  ha-ha; potem je res, da jih kažem manj …..

  zanimivo se mi zdi, da so se na HRT spomnili na ta film …..

  Zapisal izmisljeni
 3. 3.12.2009 @ 09:46

  gledala. ne vem kolikič, sem pa videla ene par stvari, ki jih prej sploh nisem opazila. in pa muzika je totalno fantastična

  Zapisal uršula
 4. 3.12.2009 @ 10:27

  das ist Valter

  Zapisal izmisljeni
 5. 3.12.2009 @ 19:49

  Baje, da ko je enkrat Bata šel v Kitajsko, naj bi ga pričakalo milijon ali dva Kitajcev. Ne vem točno koliko, vem pa da je šlo za milijonsko številko,

  Zapisal mhm
 6. 4.12.2009 @ 20:34

  sem bral, da je na Kitajskem pravo božanstvo, katerega prepoznavajo na ulici, mu podarjajo stvari in prosijo, da igra v njihovih filmih ….. skratka Superstar

  Zapisal izmisljeni
 7. 4.12.2009 @ 21:13

  sem brala da so pa onega, ki je igral kondorja, se pravi lažnega valterja prav sovražili. aja, na htv2 imajo zej en cikel takih filmov, partizanščino pa to. naslednji teden je neretva

  Zapisal uršula
 8. 4.12.2009 @ 22:53

  Uršula, predvidevam da so ga sovražili na Kitajskem…. v bivši državi pa je Dragomir Gidra Bojanić osvojil občinstvo s filmom Lude godine, kjer je bil legendarni Žika Pavlović, zatem pa je nastala še cela serija filmov o Žiki, imenovana Žikina dinastija ….

  pod pseudonimom Anthony Ghidra je zaigral v kopici italijanskih vesternov, nekakšen jugo Clint Eastwood ….

  zame, eden najboljših jugo-glumcev

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !