Zapisal izmisljeni | 24.11.2009 - 10:47 - Kategorije: nogometaši

Evo ga, trenutno najbolj osporavani nogometaš na svetu, ki je svoji reprezentanci z namernim igranjem z roko, zagotovil udeležbo na Svetovnem prvenstvu 2010.

Thierry Henry

titi

 

Therry Daniel Henry, za prijatelje Titi, rojen 17.8.1977 v predmestju Pariza imenovanem Les Ulis, kjer je v blokovskem naselju pričel z igranjem nogometa, nato pa zaigral za lokalni CO Les Ulis, ‘89 pa prestopil v US Palaiseau, kjer se je zadržal samo eno leto, nato pa prestopil v ES Viry-Chatillon. Vsi našteti klubi so pariški nižjeligaši, a očitno se je o njem že razširil dober glas in leta ‘90 ga je pri zmagi njegove ekipe s 6-0, ko je zadel vseh 6 zadetkov, gledal tudi predstavnik Monaca in Thierry je po dogovoru z njim odšel v najslovitejšo nogometno akademijo v Franciji – Clairefontain, ki je v bližini Pariza. Kljub zelo slabim ocenam je uspešno zaključil šolanje in se preselil v Monaco, saj je bilo njegovo nogometno znanje veliko boljše kot šolske ocene. V Monacu je najprej nastopal za mladinsko selekcijo, leta 2004 pa ga je Arsene Wenger priključil prvi ekipi in na položaju levega krilnega položaja je dosegel svoje prve gole v francoski prvi ligi. Do leta ‘99 se je že uveljavil kot eden najboljših mladih igralcev, po zaslugi svoje hitrosti, na levi stran igrišča pa je dosegel že lepo število golov in še več asisstenc. Z njegovimi odličnimi igrami je Monaco v sezoni 1996/97 postal francoski prvak, ‘97 osvojil še francoski Super pokal, naslednje leto pa navduševal v Ligi prvakov, kjer je prilezel do polfinala. V tem času je Thierry pričel nastopati tudi za francosko reprezentanco, s katero je nato leta ‘98 postal Svetovni prvak, dve leti kasneje oz. 2000 pa še Evropski prvak.

Po svetovnem prvenstvu v Franciji, je januarja ‘99 je za 10,5 milijona evrov prestopil v italijanski Juventus, kjer pa ob čvrstih italijanskih obrambah ni pokazal praktično ničesar in Juventus ga je že čez pol leta oz. poleti ‘99 prodal za 10 milijonov evrov v Arsenal, kjer si ga je ponovno zaželel Arsene Wenger.

Juventus je mislil, da je napravil odličen posel, saj se je brez večje izgube denarja, znebil odvečnega nogometaša, katerega je kmalu nadomestil z njegovim prijateljem/soigralcem iz Monaca in reprezentance, vrstnikom Davidom Trezeguetom, a je čas pokazal da je odličen posel napravil Arsenal, ki je predtem za trenerja pripeljal dotlej relativno neznanega Arsena Wengerja, kateri je leta ‘95 odšel iz Monaca v japonsko Nagojo, v Arsenal pa prispel ‘96. Arsene Wenger je poznal kvalitete Thierry Henrya in ga je v Arsenalu iz krilnega položaja preselil na mesto centerforja oz. napadalca, kjer je zamenjal svojeglavega francoza Nicolasa Anelko, nato pa je dobesedno eksplodiral in kmalu pričel z rušenjem vseh možnih Arsenalovih rekordov.

Thierry Henry je pod vodstvom Arsena Wengerja v Arsenalu postal najboljši strelec kluba vseh časov in v osmih sezonah dosegel 226 golov v vseh tekmovanjih. Prav tako je s klubom osvojil dva naslova državnih prvakov 2001/02 in 2003/04, 3 FA Pokale, 2 Community shelda ter kup posamičnih nagrad. Thierry Henry je bil v času igranja za Arsenal, od 1999 do 2007, eden najboljših nogometašev sveta, vendar ga je želja po novih izzivih, jaz pravim – in denar, leta 2007 popeljala v Barcelono, ki je predtem v finalu Lige prvakov premagala prav Henryev Arsenal, transfer pa je bil vreden 24 milijonov eurov.

V Barceloni je njegova forma nekoliko padla, prav tako učinek, vendar je vse to posledica tega, da je ponovno zaigral kot krilni nogometaš, saj je bil napad Barcelone že dobro popolnjen. Napadalna naveza Henry-Eto’o-Ronaldinho-Messi je v sodelovanju z vezisti Deco-Iniesta-Xavi navduševala, vendar lovorik ni bilo in šele prodaja Ronaldinha in deca ter zamenjava trenerjev; namesto Rijkaarda – Joseph Guardiola je prinesla uspeh. Barcelona je v prejšnji sezoni oz. v sezoni 2008/09 osvojila Ligo prvakov, La ligo oz. naslov španskega državnega prvaka, ter Copa del rey oz. španski pokal in s pomočjo Therry Henrya postavila nov mejnik.

Ves ta čas je nastopal tudi za reprezentanco Francije in po že omenjenih uspehih oz. osvojitvah SP ‘98 v Franciji in EP 2000 na Nizozemskem in Belgiji so sledili neuspehi; razen finala na SP 2006, ko so jih premagali italijani. Tudi v tokratnih kvalifikacijah za SP 2010 so po zaslugi kaotičnega selektorja Domenecha, v skupini 7 osvojili samo drugo mesto in se uvrstili v dodatne kvalifikacije, kjer so na gostovanju pri Republiki Irski zmagali z 0-1, v povratni tekmi pa izgubili z 0-1, nato pa v podaljšku s pomočjo namernega igranja z roko Thierry Henrya dosegli gol za 1-1, ki jih je popeljal na Svetovno prvenstvo 2010.

Thierry Henry, kjub nečastnemu dejanju, ki so ga poimenovali “žabja taca” ostaja v reprezentanci Francije, saj je po napadu kritik in obtoževanju, da je goljuf, hotel končati reprezentančno kariero, vendar si je očitno premislil in bo zaigral še na svojem zadnjem Svetovnem prvenstvu, kjer bo poskušal še izboljšati svojo statistiko, ki pravi da je z 51. goli najuspešnejši strelec francoske reprezentance vseh časov.

Thierry Henry ima s svojo bivšo ženo Nicole Merry, s katero se je ločil kmalu po preselitvi v Barcelono, 4-letno hčerko z imenom Tea, je maneken za nekatere največje svetovne korporacije, član Unicefa in veliki borec proti rasizmu.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.11.2009 ob 10:47 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

12 komentarjev

 1. 24.11.2009 @ 12:10

  ne vem, zakaj bi kritizirali henryja, če so pač taka pravila. na koncu koncev so tudi vsi ostali prekrški v nogometu takrat, ko jih pač sodnik zapiska, če ne jih ni. a si že kdaj videl, da bi igralec šel do sodnika in zahteval, da mu piska prekršek, ki naj bi ga storil? zakaj pa so sodniki potem?

  tako da jaz v tej zgodbi kot krivca najprej vidim sodnika. irci so več kot očitno protestirali. ne samo da bi moral stranski sodnik tisto roko videt, po posnetkih sodeč je bil celo v liniji. sprašujem se tudi, zakaj sodnik ni šel do henryja in ga lepo vprašal? da niti ne zgubljam besed o teh debilnih pravilih, ki ignorirajo vso tehnologijo, ki jo imamo danes na voljo za take primere. povsem normalno je, da bi morala fifa tisti gol po tekmi razveljavit in zmago pripisat irski. ampak za to, da fifo vodijo debili ni kriv henry, krivi so tisti, ki so dopustili, da se kaj takega sploh lahko zgodi.

  ker to je katastrofa. s takimi pravili so v bistvu prikrajšali irsko generacijo nogometašav za največjo izkušnjo, ki si jo lahko nogometaš želi. in vsa krivda je tu na fifi. nogometaši so tam, da igrajo nogomet, ne pa da sodijo, oziroma se ukvarjajo s tem, da bo vse pošteno. če imaš pa ljudi, ki raje kot da bi pogledali posnetek dovolijo da se dosodi neka sporna enajstmetrovka ali pa gol, potem je pač tako.

  Zapisal nimiy
 2. 24.11.2009 @ 12:21

  kastiljo

  Seveda, da kritiziramo Henryja, če pa je namerno igral z roko, da o njegovih izjavah po tekmi sploh ne govorim.

  Zapisal kastiljo
 3. 24.11.2009 @ 12:40

  Če so sodniki slepi, za to ni kriv igralec. Zakaj je irska obramba dovolila sprehajanje fra igralcev pred golom? In koliko časa se bodo še otepali kamer na igrišču?

  Namerno igranje z roko seveda opazijo tisti, ki 1276x gledajo počasni posnetek–tistih nekaj sekund, presecirajo na desetinke in stotinke…pa so frajerji, nede?

  Zlivanje gnojnice po Henryju je zame debilizem prve vrste.

  izmišljeni….moje pisanje objektivno ali ne, glede na to, da je henry do konca “moj”…enako bi branila kateregakoli igralca. Na srečo je pač Henry že kaj dal skozi in bo preživel tudi to -ne glede na medijsko vojno in čredno pljuvanje po njem. /ja, irci so si zaslužili it naprej. predvsem zato, ker so francozi skozi celotne kvalifikacije igrali posrano do konca. že zdavnaj bi moral odleteti tudi domenech)

  Zapisal nish
 4. 24.11.2009 @ 13:36

  kriva je žoga….najprej, ker je ob prostem strelu pohitela, da sta dva francoza izpadla kot prva obrambna igralca pred irskim golmanom….in drugič, ko je nagajala Henry-ju kako sekundo kasneje….bila je tako nesramno neukrotljiva, da bi jo marsikdo z roko po ušesih….sodniki pa razumejo, da je žoga okrogla…..

  Zapisal Don Marko M
 5. 24.11.2009 @ 14:31

  Jaz bi stvar razdelil na nivoje, na prvem nivoju se mi zdi res nazadnjaško ignoriranje sodobne tehnike, ki bi lahko pripomogla k pravičnejšemu reševanju spornih situacij. Seveda je tu potrebno najti neko ravnotežje med sodnikom in tehniko, ki bi bila samo pripomoček v 2-3 najkritičnejših sitacijah.

  Drugi nivo so nogometni funkcionarji v FIFA in UEFA, ki brez sramu favorizirajo svoje reprezentance oz. tiste večje, ki prinašajo več dobička. Sistem nosilcev v dodatnih kvalifikacijah je nesmiselen, saj smo videli, da so – razen bojevite Slovenije – vsi nosilci izločili izzivalce oz. nogometno manj razvite države. Sepp Blatter in Michel Platini sta dosegla svoje in Portugalsko in Francijo spravila skozi dodatne kvalifikacije.

  Tretji nivo so sodniki, ki so krojili poteke tekem. Atkinson in ekipa so sekali reprezentanco BIH na prvi tekmi na Portugalskem, Hansson in ekipa pa so uničil Republiko Irsko na povratnem srečanju. Seveda so sodniki povezani z drugim nivojem in nagrada za takšno sojenje bo njihovo potovanje na Svetovno prvenstvo, kjer bodo ponovno sodili kot bodo ljudje iz drugega nivoja dirigirali.

  Četrti nivo so igralci, ki so za zmago pripravljeni storiti skoraj vse in Henry se je postavil ob bok Maradoni, ki je ‘86 dosegel enega najkontroverznejših golov, z namernim igranjem z roko. Tokrat je bila igra z roko res očitna in pri košarki bi mu za to sodili korake, ti trije pa so to uspeli spregledati, pa čeprav so roko videli vsi na igrišču, na klopeh in na stadionu ter na TV, še preden je bil prikazan počasen posnetek.

  Nish: objektivno, vsi ki so gledali tekmo so videli roko, razen tistih, ki jo niso hoteli videti in sem spadajo sodniki.

  Nimiy: kritizira se Henry kot oseba, ki je na takšen nešportni način dosegel gol, ga potem slavil, na koncu pa še tolažil irske nogometaše, vrhunec pa je bil v naslednjih dnevih ko je navajal, da mu je žal in predlaga ponovitev tekme. Spomnim se primera, ko je Robbie Fowler simuliral prekršek za penal, ga dobil, prosil sodnika da spremeni odločitev, nato pa iz penala namerno zgrešil in to tudi priznal.

  Kastiljo razume v čem je problem.

  Don Marko M pa je sporno situacijo videl na edinstven način, tako kot vsak od nas, odvisno od tega za koga navijamo in koliko cenimo fair play.

  Zapisal izmisljeni
 6. 24.11.2009 @ 17:02

  Po bitki zna bit vsak general in moralizirat do nezavesti o nekem fairplayu…pred svojim pragom je pa težko pomest. /mi je pa prav všeč, da tisti tanajbolj iskreni nogometaši povedo…v žaru igre, se lahko tudi meni zgodi to kar se je henryju— in to nenamerno, instinktivno/ /in zraven tlačit blaterja pa platinija…lepo te prosim…kaj le ima henry pri njunih norih izjavah, jima jih je v usta polagal?/

  Jaz ostajam pri tem, da roke vsaj tričetrt ljudi, ko so gledali tekmo, ni videlo. /bodi dovolj; tu se pač ne bova strinjala)

  Zapisal nish
 7. 24.11.2009 @ 17:21

  seveda sem videl na svoj način…nenazadnje nisem bil navijaško usmerjen ne enim ne drugim….le omenjeni gol sem gledal v večkratnih posnetkih….pa ne ker že prvič ne bi razločno videl, ampak ker so ga povsod vztrajno ponavljali….res je, fair play bi bilo, da bi Henry vztrajal takoj pri sodniku, da razveljavi gol, ker si je pomagal z roko….ampak, vprašanje, če bi ga sodnik slišal, glede na to, da je že itak slabo videl…..ampak enačiti Henry-ja z Maradonovo božjo roko pa res nima smisla….iz enega razloga….Maradona še do danes ni priznal, da je gol zabil z roko….Henry pa je roko uporabil za podajo strelcu gola….kar se mene tiče Henry zame ostaja veličina igralca, ne glede na to napako…..sem pa prepričan, da bi 99% igralcev na njegovem mestu na igrišču ravnalo isto, kot sem prepričan, da bi se 99% igralcev po takšni potezi, po tekmi, obnašalo kot Maradona….Henry je bil vsaj toliko pošten, da je takoj priznal….ampak – v nogometu pač velja eno zelo pomembno temeljno pravilo – dokler sodnik med tekmo ne zapiska je pomembna le žoga, ko zapiska pa vse ostalo in vsi ostali….sploh po tekmi….

  Zapisal Don Marko M
 8. 24.11.2009 @ 18:34

  No Nish, da nadljujem z zaroto velikih proti malim, prav zanima me ali bo Henry dobil kakšno kazen za to prevaro, navsezadje je Eduardo Silva za relativno nepomembno simuliranje prekrška, v kazenskem prostoru, v dresu Arsenala, po prvotni odločitvi dobil dve tekmi prepovedi, odločilna akcija v dodatnih kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo pa bi morala šteti nekoliko več …. Se strinjam, da se nekatere stvari zgodijo v žaru borbe, da je instinktivno odigral z roko, a po doseženem golu bi pričakoval njegovo drugačno reakcijo oz. takojšnje priznanje in ne šele kasneje, ko je uvidel, da res ni dvomov o igranju z roko. Kaj pa naj reče naslednji dan kot to kar je rekel, saj ni imel druge izbire. Da ne bo pomote, tudi sam ga cenim kot izjemnega igralca, ki do sedaj ni imel večjih škandalov, vendar je s to potezo vzpodbudil vse potencialne nogometne goljufe. Po mojem mnenju je kot eden največjih zvezdnikov nogometa naredil veliko škodo nogometni igri, po drugi strani pa je sedaj lepa priložnost za vpeljavo tehnologije na nogometne tekme.

  Don Marko, jaz razumem da je odigral z roko, povsem nerazumno pa mi je, da se je veselil temu in da ni takoj priznal svoje napake, ne glede na to ali bi ga sodnik upošteval ali ne. Maradono sem vmešal ker je prav tako s prevaro izločil tekmeca in ga pri vsaki takšni sporni situaciji omenijo oz povežejo z goljufijo, enako pa je za pričakovati pri Henryu. Tu se podobnosti nekako nehajo, saj je bil Maradona vedno, in je tudi tudi v današnjem času, precej poseben tip. Kar se tiče priznanja, sem že v prvem odstavku napisal, da Henry enostavno ni imel druge izbire, vse drugo kot priznanje bi bila še večja sramota in blamaža.

  res je; Henry se je odločil, da bo odigral z roko, sodnik se je odločil, da igranja z roko ni bilo, Henry se je potem naslednji dan odločil, da bo priznal goljufijo, Nish se je odločila, da ga bo zagovarjala in branila, Don Marko se je odločil po svoji vesti, jaz po svoji …..

  vse to je nogomet, najstrastnejša igra na svetu …..

  Zapisal izmisljeni
 9. 24.11.2009 @ 20:43

  Meni je bilo samo bedno to, ko je začel govoriti, da bi morali ponavljati tekmo šele takrat ko je FIFA že odločila, da se tekma ne bo ponavljala. Prej je pa govoril, da on ni sodnik in da prizna, da je igral z roko, vendar se zdaj nič ne more spremeniti.

  V glavnem, moti me njegov odnos po tekmi. Sama roka – jebiga, desi se :)

  Zapisal mhm
 10. 24.11.2009 @ 20:44

  Aja, pa še v ofsajdu je bil Henry.

  Zapisal mhm
 11. 24.11.2009 @ 21:09

  S ponovitvijo tekme bi šele naredili pizdarijo ….. potem bi vsako moštvo, ki je bilo vsaj malo oškodovano zahtevalo ponovitev.

  Podpiram odločitev, da ponovitve tekme ne more biti, ne gleda na krivico, v bodoče pa se bo treba bolj potruditi pri regularnosti tekme, kar nas ponovno pripelje do uvajanje sodobne tehnike oz. dodatnih sodnikov za obema goloma, ki bi spremljala vsa dogajanja v kazenskih prostorih oz. na koncu igrišč

  Zapisal izmisljeni
 12. 1.04.2010 @ 10:06

  [...] strelca obeh gostujočih golov – Zlatana Ibrahimovića, v igro gostov vstopil napadalec Thierry Henry, bivši legendarni napadalec Arsenala, katerega je domača publika lepo pozdravila, ta pa jim je po [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !