Zapisal izmisljeni | 19.11.2009 - 15:50 - Kategorije: Film

Iz nekih, tudi meni neznanih principov, tokrat ne bom pisal o nogometu temveč o filmu, ki sem ga že nekajkrat začel gledati, a nikoli gledal do konca ….

O nogometu nekoliko več, kasneje …. sedaj pa ….

The big Lebowski

tbl

Film že kultnih bratov Coen, ki sta se mi najprej predstavila z Miller’s crossing, pa Barton Fink, uspešnico Fargo, O brother where art thou?, komercialnim remakeom Th ladykillers, No country for old man …. skratka tipa, ki znata.

Nekje vmes oz. leta ‘98 je izšel tudi The big Lebowski, ki ga je večina ljubiteljev filmov že zdavnaj gledala, pa mogoče že nekoliko pozabila …. tako kot jaz tistih delov, ki sem jih uspel gledati.

Jeff Bridges je iz igralske družine Bridges, ki ima za seboj že kopico zelo dobrih filmov, a zame je bil najboljši v 90-ih z izjemnim The Fisher king, The vanishing, Fearless, filmom ki ga prijatelj obožuje Blown away, meni odličnim Arlington road, nekoliko kasneje komercialnim hitom Seabiscuit …. No, Jeff je Jeffrey Lebowski oz. samo The Dude – zakajeni hipi, ki živi po najmanjši liniji upora in keglja s prijatelji.

Nekega dne negativci uletijo v njegovo stanovanje, mu glavo porinejo v školjko, eden pa se mu poščije na tepih, kar je za Lebowskega too-much in ker so ga tipčki zamešali z miljonarjem Lebowskim, se prav k njemu odpravi po odškodnino za preprogo. Neverjeten zaplet za vse kar sledi, a še enkrat si oglejte dela – filmografijo bratov Coen in vse je jasneje ….

Ponavadi pri objavah naštejem nekatere filme oz. meni ljubše od igralcev, ki so v naslovnem filmu, a tokrat zaradi velikega števila izjemnih igralcev, ne bo šlo čisto tako ….

John Goodman je njegov kegljaški buddy Walter Sobchak, ki je svetovno slavo doživel v TV seriji Roseanne, igral pa med drugimi v King Ralph, v že omenjenem Baron Fink, v ubogem The Flintstones, v izjemnem Fallen, Blues brothers 2000, pa v O brother where art thou?,  uspešnici Coyote ugly … No, Walter je vietnamski veteran z zrahljanimi živci, ki še bolj zakomplicira zgodbo …

Vedno izjemni Steve Buscemi je njegov drugi kegljaški buddy Donny, proslavil pa se je v že omenjenih Miller’s crossing, Barton Fink in Fargo, kultnih Reservoir dogs in Pulp fiction, zanimivem Twenty bucks, simpatičnem Airheads, vlogici v Desperado, uspešnicah Con air, Armageddon, že legendarnem Coffe and cigarettes ….

David Huddleston je znana filmska faca, prav tako David Thewlis, pa Jon Polito, Ben Gazzara, Sam Elliot … tu so še lepotica Tara Reid, pa hladna-sexyca Julliane Moore, Philip Seymour Hoffman, izjemni John Torturro ….

Vsi našteti so vpleteni v zgodbo o ugrabitvi gospe Lebowski in po zapletu s primo-predajo denarja in vsem kar sledi, na koncu umre le eden od vseh naštetih …..

Nekakšen kultni film ‘90-ih …..

jasno, ogled obvezen.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 19.11.2009 ob 15:50 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

10 komentarjev

 1. 19.11.2009 @ 15:55

  Nataša

  Gledala sem ga 7x. Vsakič z veseljem do konca.

  Zapisal Nataša
 2. 19.11.2009 @ 16:04

  he, he, he, oprosti ampak sliši se very-very ….. Gledala sem ga 7x …. vsakič z veseljem do konca

  Zapisal izmisljeni
 3. 19.11.2009 @ 16:37

  Nataša

  No, saj ne trdim, da sem diht. ;)

  Zapisal Nataša
 4. 19.11.2009 @ 18:26

  še enkrat se ti moram opravičit, tokrat ker ne vem kaj pomeni “biti diht”

  Zapisal izmisljeni
 5. 19.11.2009 @ 18:59

  Skrajni čas, da si ga ponovno ogledam. Najbolj mi je ostala v spominu izjemna “miniatura”, ki jo je ustvaril John Torturro v vlogi “Jesusa Quintane”.

  Zapisal Robi
 6. 20.11.2009 @ 09:15

  John Torturro je res prav poseben v vlogi samovšečnega kegljača, a meni je bil nekako najbolj všeč Steve Buscemi, v vlogi ponižnega prijatelja ….

  Zapisal izmisljeni
 7. 20.11.2009 @ 10:06

  “Diht” = pri zdravi pameti. Kar se tiče gledanja filmov, sem mislila. Nekatere pač gledam večkrat, kar se mi zdi pri ljudeh kar pogost pojav.

  Zapisal Nataša
 8. 20.11.2009 @ 11:57

  aha, aha ….

  ja, jaz sem bil vedno načeloma proti večkratnem gladanju filmov, a nekatere filme si, po določenem času, z veseljem še enkrat pogledam ….

  7x pa sem gledal verjetno samo Ko to tamo peva …. in pa Cliffhanger, ker je bil to takrat edini film, ki je bil pri roki v celem tednu …. no, po 15-ih letih sem si ga pa sedaj ponovno zaželel ….

  we’ll see ….

  Zapisal izmisljeni
 9. 26.07.2010 @ 11:36

  [...] palestinskega terorista, ki ga upodobi John Torturro, očitno specializiran za čudaške like, kot tukaj. Simpatičen obračun, po katerem Zohan zaigra svojo smrt in s pomočjo pelikana in dveh psov [...]

 10. 22.11.2010 @ 19:09

  [...] Kot sem že zapisal, Tommy Lee Jones je tisti po katerem si zapomnete film, saj je kot glavni negativec ukradel show, verjetno prvemu zvezdniku filma Jeff Bridgesu, o katerem sem nekaj zapisal že TUKAJ. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !