Osem evropskih reprezentanc je v soboto odigralo prva srečanja dodatnih kvalifikacij; Rusija, Slovenija, Portugalska, Bosna in Hercegovina, Republika Irska, Francija, Grčija in Ukrajina.

Že v napovedih, nekaj dni pred tekmami TUKAJ, sem napovedal nekatere stvari, nato pa še nekaj ur pred tekmo TUKAJ, a gremo po vrsti …..

RUSIJA je veljala za velikega favorita in vse razen zmage bi bilo presenečenje, saj selektor Hiddink in njegova selekcija veljata za eno kakovostnejših ekip v Evropi. Uvod teme je bil za domačo ekipo nekoliko ubog, saj so se gostje, iz Slovenije, odlično postavili in šanse za gol so bile redke. SLOVENIJA, na drugi strani je v Moskvo prišla kot popolni outsider, v katerega je verjela samo domača-slovenska javnost, pa še ta ne vsa. Samo največji optimisti so verjeli v uspeh, a že opisane uvodne minute so pokazale, da Rusonm ne bo lahko. Slovenska reprezentanca je bila konkretnejša od domače in isti vedno neugodni začetni pristisk se sploh ni občutil. Čas je tekel in Slovenija je zelo dobro onemogočala rusko igro v kateri ni prihajalo do nevarnosti, razen enega solo prodora, kjer pa se je izkazal golman Handanović. Tako je bilo vse do finiša prvega polčasa, ko prične koncentracija že nekoliko popuščati, igralci pa se počasi že pripravljajo na odmor med polčasoma. V tej, 40. minuti srečanja, je po podaji Pogrebnyaka, do žoge, na robu kazenskega prostora prišel Dinjar Bilyaletdinov, ki je obrnil dva dostujoča igralca – Marka Šulerja in Boštjana Cesarja, ter zadel za 1-0. V tistem trenutku sem zaklel, spet me je razbesnel naivni Cesar, kateremu se kar radi primerijo razno-razni kiksi. V nadaljevanju oz. v drugem polčasu, je v 51. minuti, Bilyaletdinov v kazenskem prostoru ponovno prišel do priložnosti, a žogo podal naprej do Žirjanova, ta pa se mu je po nespretnosti rusa oz. posredovanju Jokića, odbila nazaj, v tem drugem poskusu pa je streljal na gol in zadel za 2-0. Rusija je upravičila sloves favorita in imela je ogromno prednost, ki je Slovenija v Mariboru, v nobenem primeru ne bi mogla izničiti. Sedaj so hoteli takšen rezultat zadržati do konca, Slovenija pa je morala kreniti po zadetek. Mučenje z nekimi dolgimi podajami proti osamljenemu Novakoviću so me razpizdevale, klel sem Keka, ki je vztrajal s tem Dedićem, nobene prave-izdelane akcije. Slovenija se mi je zdela preplašena, zbegana, ko jim je že uspelo priti do kazenskega prostora domačih so kar nekaj kvačkali, podajali, nihče ni imel tiste predzonsti da bi udaril po golu In tako do zadnjih minut srečanja, ko je Kek zamenjal Dedića za Ljubijankića, Birso za Stevanovića in Kirma za Pečnika. V 87. minuti je prišlo do prve resnejše akcije naše reprezentance, Robert Koren je z roba kazenskega prostora streljal proti golu, Akinfeev je žogo odbil – pravilno v stran, vendar se je tam znašel Nejc Pečnik in jo iz neposredne bližini z glavo potisnil v gol, očitno pa je bilo, da je pri tem posredovanju zamudil bočni igralec, Yuri Žirkov. Briga nas za ruske probleme, Slovenija je dosegla gol v gosteh, 2-1, kar pomeni zelo aktiven rezultat in velike možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. V sredo bo potrebno zmagati.

Tekme v kateri sta igrala GRČIJA in njihovi gostje – UKRAJINA, nisem spremljal, a se je razpletla tako kot sem pričakoval. Brez veliko zadetkov oz. z 0-0 kot sem tudi napovedal v svoji zadnji objavi. Predvidevam, da je šlo za taktični boj, kjer nobena reprezentanca ni preveč tvegala in v nasprotju z mnogimi še vedno trdim, da ima nekoliko več možnosti za napredovanje Grčija, ki bo za to morala doseči gol v gosteh.

REPUBLIKA IRSKA je na svojem Croke parku gostila goste iz Francije, ki so že pred samim srečanjem poskrbeli za kontroverze, predvsem francoski selektor Domenech s svojimi nepremišljenimi izjavami. Napaljeni domačini so želeli maščevanje, a FRANCIJA s svojo formacijo 4-3-3 je bila ta večer premočen nasprotnik. Na žalost, nisem gledal cele tekme, samo kratko reportažico v kateri sem videl, da je Nicolas Anelka dosegel spet enega tistih golov, ki imajo več skupnega s srečo kot z znanjem. V 72. minuti je z roba kazenskega prostora iskal prostor za strel in nato le udaril proti golu, njegov ne preveč močen in natančen strel pa se je odbil od enega od domačih igralcev in žoga se je preusmerila v gol.

Zvečer sem legel na kavč in poiskal bosanski kanal, kjer sem si ogledal tekmo njihove reprezentance. PORTUGALSKA je v prvem polčasu kontrolirala igro, Nani pa je na desni strani kreiral napade, priložnosti, podajal, preigraval, skratka bil je vse tisto kar v klubu ni. Portugalska je pletla in pletla napade, v 31. minuti pa je po ostri podaji Nanija v kazenski prostor, žoga švignila mimo vseh in na levi strani prispela do Bruna Alvesa, ki jo je potisnil v gol in domačo reprezentanco popeljal v vodstvo z 1-0. BOSNA IN HERCEGOVINA je šele po prejetem golu pričela igrati in priložnosti Ibiševića, pa prečka Ibričića so ostale neizkoriščene. V drugem polčasu je gostujoča reprezentanca nadaljevala z napadi, ki pa niso prinesli spremembe rezultata, domača reprezentanca pa je čakala na priložnosti iz protinapadov. Neprepoznavnost enega najkvalitetnejših bosanskih igralcev Zvjezdana Misimovića, ki je kot playmaker ekipe izgubil veliko žog, je privedla do hitrih portugalskih napadov in bosanskih prekrškov, katere je sodnik Martin Atkinson kaznoval s kartoni in BIH ekipa bo v povratni tekmi zaradi tega močno oslabljena; Spahić-Muratović-Rahimić. Veliki mag – Čiro Blažević je nekoliko prepozno reagiral in v igro poslal zelo konkretnega Zlatana Muslimovića, v samem finišu tekme pa je v igro vstopil še veliki up – Miralem Pjanić. Portugalske in njenega vodje Deca v teh trenutkih ni bilo nikjer, določene zasluge za to ima tudi njihov trener, ki je iz neznanih razlogov iz igre potegnil njihova najboljša igralca Nanija in Simaoa, kasneje še Deca, domača publika pa je svojim defenzivno usmerjenim reprezentantom žvižgala. Stranski sodnik jim je spregledal kristalno čist offside, kjer so bili v prepovedanem položaju kar trije igralci, glavni sodnik Atkinson pa je na robu kazenskega prostora domačih, BIH dosodil igro z roko katere pa ni bilo in dobil sem občutek, da imajo portugalci poleg sreče ob sebi še sodnike. V samem finišu tekme so bosanci zadeli še prečko in vratnico, a rezultat je ostal nespremenjen in povratna tekma v Zenici bo peklenska.

 

V pričakovanju povreatnih srečanj …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 16.11.2009 ob 11:37 in je shranjen pod 2010 - kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Južna Afrika. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 8.07.2011 @ 23:29

    [...] DOPISANO KASNEJE: prav tako pa je razočaral v dodatnih kvalifikacijah, kjer je bil v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij s Slovenijo, najšibkejši člen in delni krivec za gol, v povratni tekmi v Mariboru, pa je bil le del [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !