Zapisal izmisljeni | 26.10.2009 - 17:01 - Kategorije: Film

Dolg naslov je prinesel dolg film.

The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford je 160 minutni film o ameriškem heroju, nadomestku Robina Hooda in njegovem morilcu Robertu Fordu.

jessejames

 

Brad Pitt je poveličevani Jesse James, Casey Affleck pa njegov zahrbtni morilec Robert Ford.

Brad Pitta ni potrebno posebaj predstavljati; po mnenju žensk eden najlepših igralcev, ki je name bolj kot z lepoto naredil vtis z odličnimi vlogami. Po TV serijah in toliko hvaljenem Thelma & Louise je pridobil naklonjenost mulcev s filmoma Kalifornia in pa True romance, veliki preboj mu je uspel z izvrstnim Interview with the vampire, in pa Legends of the fall, kjer si je samo še učvrstil svoj status pri ženskah. Seven je bil hit leta ‘95, meni pa je bil veliko ljubši Twelwe monkeys, Sleepeers sem gledal v kinu, Seven years in Tibet pa nekoliko kasneje ob toplem kaminu. Meet Joe Black je bil OK, Fight club pa fenomenalen, v Snatch je briljiral kot cigan, The mexican pa je bil blago rečeno povprečje. Zaenkrat trilogija Ocean’s eleven, Ocean’s twelve, Ocean’s thirteen so filmi za zazaslužkarje, prav tako hitič Troy in pa zanj usodni Mr. & Mrs. Smith. S filmom Babel se je vrnil med resnejše filme, sem pa bi uvrstil tudi film iz naslova. Nadaljevanje v resnejšem slogu je šlo tudi pri naslednjih projektih, a o teh kdaj drugič ….. TUKAJ je eden.

Cassey Affleck je mlajši brat veliko bolj znanega, Bena Afflecka, vendar je tudi sam že igral v nekaj izjemnih filmih. V To die for je bil pripravljen narediti vse za Nicole Kidman, v Drowning Mona je fural Zastava Jugo in bil osumljenec umora, v Oceanovi trilogiji je srečal z Brad Pittom ….

Back to the movie.

Precej počasen tempo filma, ki me je po atmosferi spominjal na tega TUKAJ, kjer je prikazano življenje Jesse Jamesa oz. krutost, njegovo stalno nemirnost, strah pred izdajo …. Jesse James definitivno ne more biti ameriška verzija Robina Hooda, kot ga opisujejo amerikanci temveč je bil samo spretni lopov in ropar, morilec in krutež, ki ga je pokončal njegov pripravnik v tolpi, Robert Ford. Robert Ford se je navduševal nad svojim idolom/herojem iz otroštva, se primerjal z njim oz. hotel biti on, ko pa je doživel razočaranje in spoznal realnost – bi rekli, da ni iz pravega testa, se je odločil, da ga pokončal in prevzel njegovo vlogo oz. postal ameriški superstar. Te minute so se mi kar vlekle, čedalje bolj nezaupljivi oz. paranoičen Jesse sluti, da se vse počasi razpada, čedalje bolj drzni Rober Ford pa čuti, da je prišle njegov trenutek ….

Več kot dve uri se je splačalo počakati na ta umor.

Jesse James pade, film pa se zame šele začne, saj je nadaljevanje oz. prikaz obdobja po njegovi smrti, za moj okus, najboljši del filma. Robert Ford kmalu spozna to kar danes vemo že vsi, da smrt na vrhuncu slave prinaša nesmrtnost, da morilci pridobijo nekaj na svoji slavi, a veliko več slavni pokojniki ….. Ameriški mit Jesse James je predhodnik oz. model za Kennedya, John Lennona in ostale.

Kot sem že pred kratkim zapisal, za vse, ki si lahko vzamejo 160 minut časa za film, kjer ni nepotrebnih eksplozij, pregonov z atomobili, spektakularnih pretepov …..

Film z drugačnimi kvalitetami.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.10.2009 ob 17:01 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 21.12.2010 @ 17:36

    [...] nekega obdobja oz. še širše, in če pobrskam na hitro po blogu najden Seven, 12 monkeys,The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford, Babel, Inglorious basterds, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !