Zapisal izmisljeni | 11.09.2009 - 12:42 - Kategorije: 2010 - kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Južna Afrika

Najprej opozorilo; spodaj je moja najdaljša objava in vsi, ki sovražite dolga branja, tega zapisa sploh ne odpirajte …..

V soboto 5.9.09 so reprezentance nadaljevale s Kvalifikacijami za Svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo leta 2010 v Južni afriki, v sredo 9.9.09 pa se je zadeva še nadaljevala ….

recimo temu Sedmo in osmo kolo ….

Skupina 1

DANSKA – PORTUGALSKA 1-1

MADŽARSKA – ŠVEDSKA 1-2

Tekmo Danska – Portugalska je bolje pričela domača reprezentanca, za katero je v 42. minuti tekme, vodilni zadetek dosegel Bendtner, ki je izvrstno ustavil žogo s prsmi in nato neobranljivo streljal pod prečko. 1-0 za, do sedaj izvrstno, Dansko, ki je v teh kvalifikacijah še neporažena. Na drugi strani je bilo eno največjih razočaranj teh kvalifikacij, reprezentanca Portugalske, za katero je v finišu tekme oz. v 86. minuti tekme zadel Liedson. Gol za izenačenje na 1-1 bil dosežen po akciji iz kota in izid se nato do konca tekme ni več spreminjal. Dokaj srečen razplet za gostujočo Portugalsko, ki se je s tem golom v zadnjih minutah srečanja še obdržala v kombinacijah za odhod na svetovno prvenstvo. Zaenkrat so na razoračavajočem četrtem mestu, za željenim drugim mestom zaostajajo ti točke, za vodilno Dansko pa kar 7 točk.

Druga tekma v tej skupini je bilo srečanje med drugouvrščeno reprezentanco Madžarske in tretjeuvrščeno reprezentanco Švedske. Kljub mojemu predvidevanju in športni stavi, da bo gostujoča reprezentanca zlahka opravila z domačo, pa se je izkazalo, da madžarski nogomet le ni tako slab. Po vodilnem švedsekm golu, katerega je v 8. minuti tekme dosegel Mellberg in terenski premoči gostov, ki so zgrešili kar nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva, je v 78. minuti madžarski ekipi rezultat le nekako uspelo izenačiti. Huszti je zadel iz penala in rezultat 1-1 je ostal do 94. minute, ko je gol za zmago z 1-2 dosegel genijalni švedski superstar Zlatan Ibrahimović. Eden pomembnejših golov za Švedsko v teh kvalifikacijah, ki je gostujočo reprezentanco zadržal v boju za vrh. Švedska se je s to zmago na lestvici skupine A približala Madžarski na samo eno točko razlike in vse reprezentance so v pričakovanju srede ….

MALTA – ŠVEDSKA 0-1

MADŽARSKA – PORTUGALSKA 0-1

ALBANIJA – DANSKA 1-1

Malta se je uspešno upirala favorizirani Švedski vse do 81. minute, ko je maltežan Azzopardi zadel lastno mrežo. Kar ni uspelo švedskim zvezdnikom; Ibrahimoviću, Kallstromu, Elmanderu, kasneje Bergu in Larssonu je uspelo domačemu nesrečnežu, ki je Švedski zagotovil nove tri točke in drugo mesto na lestvici.

Madžarska je v roku enega tedna izgubila vso prednost pred zasledovalci in z drugim zaporednim, domačim porazom padla na četrto mesto. Tokrat je bila boljša reprezentanca Portugalske, ki je na gostovanju, na Madžarskem, zmagala z minimalno prednostjo. Edini gol na srečanju je že v 10. minuti dosegel branilec Pepe in se s svojo reprezentanco povzpel do tretjega mesta, ki si ga sedaj delijo prav z Madžarsko. Težek bo lov skandinavskih reprezentanc, k idržita vodilni mesti v skupini 1.

Albanija je po mojih predvidevanjih odigrala kvalitetno tekmo in v obračunu z vodilno ekipo skupine 1, izstržila neodločen izid. Favorizirani Danci so povedli, s še enim golom Niklasa Bendtnerja, ki je zadel v 40. minuti srečanja. Reprezentanca Albanije je nato izenačila v 51. minuti, ko je zadel njihov zvezdnik, Erion Bogdani. Do konca srečanja se izid ni več spreminjal in ekipi sta osvojili po točko oz. ostali na istih mestih kot pred tem srečanjem. Danska prva, Albanija pa peta.

Skupina 2

ŠVICA – GRČIJA 2-0

IZRAEL – LATVIJA 0-1

MOLDAVIJA – LUKSEMBURG 0-0

Švicarska reprezentanca je po obupnem začetku kvalifikacij ujela ritem in tudi tokrat dosegla zmago. Z 2-0 oz. z goloma Grichtinga v 83. in Padalina v 88. minuti tekme je premagala grško reprezentanco in se zavihtela na prvo mesto v skupini. Izjemna zmaga domače ekipe, na prepolnem stadionu St. Jakob park, ki je bil obarvan v domače, rdeče barve, izvrstni navijači pa so še enkrat več lahko uživali v kvalitetni predstavi domače reprezentance. Grška reprezentanca je imela pred to tekmo enako število točk kot Švica in si je delila prvo mesto, po tem porazu pa jo je z zmago v gosteh dohitela reprezentanca Latvije, ki se je nepričakovano vključila v boj za odhod na svetovno prvenstvo.

Reprezentanca Latvije je gostovala v Izraelu, ki je tipična domačinska ekipa in tam uspela zmagati. Edini gol na tekmi je v 59. minuti, po akciji iz kota, dosegel branilec Gorkss in s tem svojo reprezentanco predstavil kot enega od presenetljivih kandidatov za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Izrael počasi izpada iz boja za najvišja mesta.

Skromna Moldavija ni uspela premagati Luksemburga in obe reprezentanci ostajata na dnu lestvice, Luksemburg celo pred Moldavijo.

MOLDAVIJA – GRČIJA 1-1

LATVIJA – ŠVICA 2-2

IZRAEL – LUKSEMBURG 7-0

Moldavija je prišla do svojega tretjega remija in tretje točke. Tokrat so gostili favorizirano reprezentanco Grčije, ki je v 33. minuti povedla z golom Theofanisa Gekasa. Minimalno vodstvo je grška ekipa uspela držati skoraj do konca oz. samo do 90. minute, ko je za gol izenačenje priskrbel Valeriu Andronic. 1-1 in presenečenje, ki bi grško ekipo lahko stalo uvrstitve na svetovno prvenstvo.

Latvija je po presenečenju v prejšnjem kolu, upala na še eno oz. na zmago proti gostom iz Švice. Vodilna ekipa skupine, Švica je po 43. minutah tekme povedla, strelec za vodstvo z 0-1 pa je bil izkušeni Alexander Frei. Prejeti gol je razbudil domačo ekipo, ki je v drugem polčasu krenila v ofanzivo in v 62. minut je Aleksandrs Cauna zadel za izenačenje,  nekaj minut kasneje oz. v 75. minuti pa je Vitalijs Astafjevs zadel za vodstvo 2-1. Veselje domačih pa ni dolgo trajalo saj je že nekaj minut kasneje, bolj natančno v 80. minuti srečanja zadel Eren Derdiyok in izenačil na 2-2. Takšen rezultat je ostal do konca tekme in ekipi sta se razšli z delitvijo točk. Vsaki po ena in ohranitev položajev na lestvici. Švica še vedno prva, Latvija pa v lovu na drugo mesto, katerega si trenutno deli z Grčijo.

Izrael je svoje frustracije in razočaranje po porazu v soboto sprostil na reprezentanci Luksemburga, katerega je odpravil s kar 7-0. Tri gole je dosegel Elyaniv Barda, dva Ben Sahar, po enega pa Aviram Baruchyan in Omer Golan. Ne glede na število doseženih golov, so osvojili tri točke in ostajajo na skromnem četrtem mestu.

Skupina 3

POLJSKA – SEVERNA IRSKA 1-1

SLOVAŠKA – ČEŠKA 1-1

Veliko se je omenjalo ponovno srečanje sodnika Mejuta Gonzalesa in poljskega golmana Boruca, a za slovensko javnost je bil najzanimevjši rezultat tekme. 1-1, v tekmi kjer so v 38. minuti povedli gostje za katere je po hitri akciji zadel Kyle Lafferty, v 80. miuti pa z golom v lastno mrežo izenačil branilec Aaron Hughes. Na žalost nisem imel časa za ogle tekme, a po kratkem posnetku, ki sem ga videl je bila gostujoča reprezentanca boljši nasprotnik in z nekaj hitrimi akciji bi si lahko zagotovila tudi zmago.

Obračun med Slovaško in Češko, ki je prav tako zanimal slovensko javnost, je bolje pričela domača reprezentanca, za katero je v 60. minuti zadel Šestak, vendar je že v 68. minuti za Češko izenačil Pudil. Le pet minut kasneje oz. v 73. minuti je ponovno povedla Slovaška reprezentanca za katero je iz penala zadel Hamšik, v 84. minuti pa je na 2-2 izenačil Baroš. Ko konca srečanja ni bilo več zadetkov in tudi ta tekma se je končala brez zmagovalca.

Za Slovenijo je to kar dober razplet in še vedno je dosegljiva uvrstitev na svetovno prvenstvo. Prosti termin je bil izkoriščen za prijateljsko tekmo na Wembley stadionu, kjer so z 2-1 zmagali angleži. Anglija je povedla v 31.  minuti ko je naupravičeno dosojen penal realiziral Frank Lampard, Rooney pa je že z drugim simuliranjem v roku enega tedna sprožil nove debate o naknadnem kaznovanju takšnih dejanj. V drugem polčasu oz. v 63. minuti je vodstvo angleške reprezentance na 2-0 povišal Defoe, častni gol za Slovenijo pa je v 85. minuti dosegel rezervist Zlatan Ljubijankić. Dobra igra slovenske reprezentance, ki pa mora v sredo premagati Poljsko ….

SLOVENIJA – POLJSKA 3-0

SEVERNA IRSKA – SLOVAŠKA 0-2

ČEŠKA – SAN MARINO 7-0

Slovenija je po besedah prijatelja presenetila s kvalitetno igro v kateri ni manjkalo nogometa. Lepe kombinacije, akcije za zadetke in vse kar si nogometni sladokusci želijo, so se vrtile druga za drugo. Odprta, borbena igra je prinesla zasluženo zmago in pomembne tri točke. Prvi zadetek na srečanju je je že v 13. minuti dosegel Zlatko Dedić, tik pred koncem prvega polčasa pa je zadel tudi povratnik po poškodbi, izjemni Milivoje Novaković. Rezultat 2-0, po prvem polčasu, domačih nogometašev še ni zadovoljil in v 62. minuti je svoj prvi reprezentančni gol dosegel Valter Birsa. 3-0 je bilo očitno dovolj in Slovenija je nato tekmo privedla do srečnega konca ter se z novimi tremi točkami povzpela na željeno drugo mesto. Čestitke slovenski reprezentanci, ki je navdušila z lepim nogometom ….. Poljska reprezentanca je s tem porazom izpadla iz kombinacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo, zaradi česar so dan po tekmi odpustili selektorja, slovitega nizozemca Lea Beenhakkera.

Severna Irska se je v eni najpomembnejših tekem zlomila in na domačem terenu izgubila z 0-2. Slovaška reprezentanca jih je presenetila z dobro postavitvijo in igro v kateri je navduševal mladi Vladimir Weiss. Gol za vodstvo gostov, je že v 15. minuti dosegel njihov najboljši strelec v teh kvalifikacijah Stanislav Šestak, za katerega je to že šesti zadetek. Ta je v nadaljevanju tekme prejel rumeni karotn in bo naslednjo tekmo, proti Sloveniji, pauziral oz. bo kaznovan s prepovedjo igranja. Njegova menjava, Filip Hološko, ki je v igro vstopil v 65. minuti, je po samo dveh minutah oz. v 67. minuti srečanja dosegel gol za 0-2 in Slovaška je pridobljeno prednost rutinirano zadržala do konca srečanja. Nove tri točke, 17. 18. 19., ki so jih zadržale na vrhu skupine in še vedno pet točk prednosti pred drugouvrščeno Slovenijo. Severna Irska počasi izgublja dragocene točke in vse manj je možnosti za njeno uvrstitev na eno od prvih dveh mest.

Reprezentanca Češka je gostila San Marino in Milan Baroš je že v prvem polčasu dosegel tri zadetke, v drugem pa polčasu pa je zadel še enkrat. Ob tem je dva gola dosegel še Sverkoš, enega pa Necid, kar je skupaj zneslo sedem zadetkov. Gladkih 7-0 za Češko, ki ostaja v kombinaciji za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Skupina 4

AZERBAJAN – FINSKA 1-2

Solidno domačo reprezentanco je v 45. minuti v vodstvo popeljal Mammadov, sreča domačih navijačev pa je trajalo do 79. minute, ko je žogo v lastno mrežo poslal Shurkov in izid izenačil na 1-1. V samem finišu tekme oz. v 86. minuti je  gostujoča reprezentanca Finske po strelu iz kota in zmedi v domačem kazenskem prostoru le uspela zadeti in povesti z 1-2. V preostalih minutah tekme se izid ni več spreminjal in Finska je vknjižila nove tri točke ter še vedno upa na kiks prvih dveh ekip oz. ohranja minimalne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. 

LIECHTENSTEIN – FINSKA 1-1

WALES – RUSIJA 1-3

 NEMČIJA – AZERBAJAN 4-0

In če sem za Finsko zapisal, da še ohranja minimalne možnosti za morebitno uvrstitev na svetovno prvenstvo, lahko tokrat napišem, da tudi teh ni več. Remi na gostovanju v Liechtensteinu je blamaža finskega nogometa, katerega je v 74. minuti, v vodstvo popeljal sloviti Jari Litmanen. Že naslednjo minuto je domača ekipa izenačila na 1-1, gol pa je dosegel rezervist Michele Polverino.

Reprezentanca Rusije ne popušča. Še ena zmaga lanjskega presenečenja z EP, ki je tokrat gostovala pri neugodnemu Walesu. Igor Šemsov je v 36. minuti, po izvrstni podaji Aršavina, zadel za vodstvo gostov, ki je trajalo do 53. minute. Takrat je za domače, po podaji iz kota zadel James Collins in izid izenačil na 1-1. Do naslednjega zadetka je bilo treba čakati do 71. minute, ko je iz prostega strela z roba kazenskega prostora zadel Sergei Ignašević, ki je povedel rusko reprezentanco v vodstvo z 1-2. V sodnikovem podaljšku je za končnih 1-3 zadel še Roman Pavljučenko in Rusija je lahko slavila novo zmago.

Tudi reprezentanca Nemčije ne popušča in očitno bo do odločitve o prvem mestu prišlo v neposrednem dvoboju oz. na gostovanju v Moskvi. Tokrat je Nemčija s 4-0 odpravila Azerbajan, prvi zadetek pa je v 14. minuti dosegel kapetan Michael Ballcak. Uspešno realiziran penal in vodstvo z 1-0, ki je trajalo vse do 55. minute, ko je po slalomu Lahma, zadel rezervist Miroslav Klose. Že naslednjo minuto je isti igralec, iz neposredne bližine, povišal vodstvo na 3-0, na 4-0 pa je v 71. minuti, prav tako iz neposredne bližine, zadel Lukas Podolski. Reprezentanca Nemčije ostaja vodilna v skupini 4 z 22. točkami oz. s točko prednosti pred Rusijo.

Skupina 5

ŠPANIJA – BELGIJA 5-0

ARMENIJA – BOSNA IN HERCEGOVINA 0-2

TURČIJA ESTONIJA 4-2

Španija po Pokalu konfederacij nadaljuje z zmagovanjem. Tokrat so kar s 5-0 premagali Belgijo in dva gola Davida Sive, dva Davida Ville ter eden Gerarda Piquea so Španijo vrnili k zmagovanju z lepo in napadalno igra. Še vedno so suvereno prvi in v skupin 5 bo zanimiv samo še obračun za željeno drugo mesto.

Armenija je gostila eno od presenečenj teh kvalifikacij, Čirine sinove oz. reprezentanco Bosne in Hercegovine, ki je z goloma Ibričića v 6. in Muslimovića v 73. minuti tekme vknjižila nove tri točke. Bosna in Hercegovina ostaja druga na lestvici skupine 5 in na dobri poti za prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Predtem pa jih v sredo čaka ena najpomembnejših tekem, dvoboj z gostujočo reprezentanco Turčije, ki je trenutno tretja na lestvici …

Turčija mora nadaljevati z zmagovanjem in lovljenjem željenega drugega mesta. Tokrat so s 4-2 premagali Estonijo in vknjižili nove tri točke. Dva zadetka je dosegel Tuncay, po enega pa Turan in Yildrim, za goste pa sta zadela in ublažila poraz Voskoboljnikov in Vassiljev. Kot sem že zapisal Turčija mora nadaljevati z zmagovanjem in v sredo jih čaka ena najpomembnejših tekem teh kvalifikacij, gostovanje v Zenici pri reprezentanci Bosne in Hercegovine ….

BOSNA IN HERCEGOVINA – TURČIJA 1-1

ŠPANIJA – ESTONIJA 3-0

ARMENIJA – BELGIJA 2-1

Eden od vrhuncov večera je bil obračun v Zenici, kjer je Bosna in Hercegovina gostila Turčijo. Gostje so krenili odločno in napadi na gol domačih so se vrstili, v 4. minuti pa je uletel v kazenski prostor Emre Elozoglu in potisnil žogo v gol. Domača ekipa je po šoku krenila v napad in v 25. minuti je Sejad Salihović iz prostega strela, s 25-ih metrov neobranljivo zadel za 1-1. Mojstrovina za njegov debitantsk igol v reprezentaciji. Izid se nato do konca srečanja ni več spreminjal, saj je domača ekipa uspela odbiti vse napade fanatičnih turkov in pred njimi zadržala štiri točke prednosti. Bosna in Hercegovina ostaja druga na lestvici in z veliki možnostmi za ohranitev tega željenega drugega mesta, Turčiji pa preostaja upanje na kikse konkurenta, ki ga tokrat niso uspeli premagati.

Španija je pričakovano in zlahka premagala goste iz Estonije, prvi zadetek na tekmi pa je v 33. minuti dosegel Cesc Fabregas. Na 2-0 je v 79. minuti povišal Santi Cazorla, končnih 3-0 pa je v 90. minuti postavil Juan Mata.

Skromna reprezentanca Armenije je dosegla v teh kvalifikacija svojo prvo zmago, nesrečni nasprotnik pa je bila reprezentanca Belgije. Prvi gol na srečanju je v 23. minuti srečanja dosegel Hovhannes Goharyan, drugi izjemni zadetek za vodstvo Aremnije z 2-0 pa je dosegel domači kapetan, Sargis Hovsepyan. Ta je v 50. minuti srečanja, slalom skozi belgijsko obrambo zaključil z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora in nemočna reprezentanca Belgije je v sodnikovem podaljšku uspela samo ublažiti ta boleč poraz. Strelec častnega gola za 2-1 pa je bil Daniel Van Buyten.

Skupina 6

UKRAJINA – ANDORA 5-0

HRVAŠKA – BELORUSIJA 1-0

Ukrajina je pričakovano napolnila mrežo gostov. 5-0 za domačo reprezentanco za katero so zadeli Yarmolenko, pa Milevskiy dvakrat, veteran Ševčenko in Seleznev. Ukrajinska reprezentanca ostaja v tesnem boju za drugo mesto, za katero se bori z reprezentanco Hrvaške ….

Hrvaška reprezentanca je tudi tokrat odigrala slabo tekmo v kateri je gol Rakitića prinesel sosednji naciji nove tri točke, njihov golman Runje pa je v finišu tekme z nekaj izvrstnimi obrambami postal junak nacije. Še vedno v tesnem boju za drugo mesto, pred njimi pa je težko gostovanje v Angliji ….

ANGLIJA – HRVAŠKA 5-1

BELORUSIJA – UKRAJINA 0-0

ANDORA – KAZAHSTAN 1-3

Angleži so Hrvaško ponižali že na gostovanju v Zagrebu, a večina javnosti še ni pozabila angleške blamaže in neuvrstitve na EP 2006, ko jih je izločila že uvrščena reprezentanca kockastih z zmago v osrčju Anglije. Tokrat je bila zgodba na Wembleyu povsem drugačna. Vodilni gol za domače je že v 7. minuti dosegel Frank Lampard, ki je uspešno izvedel najstrožjo kazen. V 18. minuti je po desni strani ponovno prodrl Aaron Lennon, ki je že predtem prislužil penal, tokrat je podal visoko v kazenski prostor, kjer je z glavo za 2-0 zadel Steven Gerrard. Sledil je angleški show, kjer so imeli nekaj izjemnih priložnosti za še višje vodstvo, vendar hrvaški golman Runje branil izvrstno. V drugem polčasu, v 67. minuti, še ena izmed mnogih akcij angleške reprezentance, vendar tokrat z zdatkom, katerega je z glavo dosegel Frank Lampard. Visokih 3-0 in že šesti gol Lamparda v zadnjih šestih tekmah. V 67. minuti je sledila še četrta akcija za gol z leve strani, kjer je iz mrtvega-kota podal Rooney, Steven Gerard pa dosegel svoj drugi gol na tekmi. 4-0 za angleško maščevanje nad hrvati, za katere je častni zadetek na srečanju, v 71. minuti dosegel Eduardo Silva, vendar je v 70. minuti hrvaški golman Runje podaril žogo Rooneyu, ki je v prazen gol zadel za končnih 5-1. Veliko slavje angleške reprezentance, kjer vlada euforija in navdušenost nad reprezentanco in predvsem izvrstnim selektorjem Cappelom. Anglija je stoprocentna, osem tekem – osem zmag. Pri hrvatih je tišina in strah pred nadaljevanjem saj je ukrajinska reprezentanca dve točki zadaj, s tekmo manj in obračunom z anglijo na domačih tleh. Zaenkrat hrvaško šibko drugo mesto.

Belorusija je gostila favorizirano sosedsko Ukrajino in uspela zadržati neodločen izid. Tekma brez golov, kjer bi zmaga gostom še kako koristila v boju za drugo mesto. Prav ta kiks bi bil lahko usoden za Ukrajino, ki ji nikakor ne uspe uvrstite se na svetovono ali evropsko prvenstvo.

Andora je gostila Kazahstan in gostje so bili v obračunu začelja skupine, uspešnejši. Sergej Knižničenkoje dosegel dva zadetka na tekmi, Ruslan Baltijev pa enega in gostje iz Kazahstana so po prvem polčasu vodili z 0-3. V drugem polčasu je Andora uspela doseči časten zadetek in tekma se je končala s pričakovano gostujočo zmago oz. z 1-3.

Skupina 7

AUSTRIJA – FERSKI OTOKI 3-1

FRANCIJA ROMUNIJA 1-1

Tudi Austrija nadaljuje z dobrimi igrami, tokrat so premagali nekoliko slabšo reprezentanco Ferskih otokov, a tri točke štejejo. Uvodni gol je že v 1. minuti tekme dosegel Maierhofer, nato pa je še dvakrat zadel Marc Janko. Gostje so svoj tolažilni gol dosegli v 83. minuti, ko je Olsen znižal na 3-1. Austijska reprezentanca je, nepričakovano, v lovu na drugo mesto, ki ga zaenkrat drži nesigurna Francija.

Francija je gostila Romunijo in uspela odigrati samo 1-1 kar jo je oddaljilo od vodilne Srbije, mene pa stalo okoli 70 evrov, saj je bil to edini stavni par, ki sem ga zgrešil. Zmedeni francoski selektor Domenech še vedno tava s svojimi zablodami in nekoliko srečni vodilni zadetek za francoze je v 48. minuti dosegel Thierry Henry. Vodstvo domačih je zdržalo samo nekaj minut, saj je že v 56. minuti za romunsko izenačenje zadel francoski branilec Escude, nato pa do konca srečanja ni bilo več zadetkov. Ubogih 1-1 proti že odpisani reprezentanci Romunije je veliko francosko razočaranje, po nekaterih novinarskih napish pa naj bi po tekmi prišlo do upora francoskih igralcev na čelu s Henryem, ki svojemu selektorju očitajo konfuzijo v delu z reprezentanco. V takšnem stanju pa francoska reprezentanca gostuje v Beogradu, kjer jih bo pričakala vodilna reprezentanca supine 7, Srbija ….

SRBIJA – FRANCIJA 1-1

ROMUNIJA – AUSTRIJA 1-1

FERSKI OTOKI – LITVA 2-1

Vrhunec večera. Srbija s selektorjem Antićem, ki je vodil v svoji karieri že Atletico Madrid, Real Madrid in Barcelono je tokrat pričakal svetovne podprvake, med seboj sprte francoze, kjer bo selektor Domenech težko dočakal svetovno prvenstvo. Ob prihodu obeh ekip na igrišče so navijači na Marakani razvili največjo navijaško zastavo na svetu, 500 kilogramov težko z merami 90 x 30 metrov na kateri je bilo sporočilo nogometašem; Srce na teren. In tako se je začelo, srbska reprezentanca je krenila po zmago in v 9. minuti je sodnik Rosetti dosodil najstoržjo kazen oz. penal za Srbijo in izključitev francoskega golmana Llorisa, ki naj bi podrl napadalca Žigića. Nekoliko sporna odločitev, a Nenad Milijaš je zadel iz penala in reprezentanca Srbije je vodila z 1-0. V nadaljevanju je domača reprezentanca kontrolirala potek srečanja, bila nadmočna, številčno šibkejša gostujoča reprezentanca pa se je koncentrirala na hitre protinapade. V 36. minuti srečanja je enem izmed rekih francoskih napadaov, Anelka udaril proti golu, golman Stojković pa je naredil napako in žoga mu je ušla. Thierry Henry je bil najhitrejši in dosegel svoj jubilejni gol oz. 50. zadetek tega izvrstnega napadalca. Francija je nato uspela vzpostaviti ravnovesje, Srbija pa je šele proti koncu prvega polčasa ponovo zaigrala nekoliko ofanzivneje. V drugem polčasu je bila francoska reprezentanca nekoliko boljši nasprotnik, najboljši igralec na igrišču – Bane Ivanović, pa je bil najbližje zadetku, ko je s skoraj 30. metrov s pravim projektilom zadel prečko. Rezultat 1-1 je ostal do konca tekme in Srbija ostaja na prvem mestu skupine, kjer je ohranila 4 točke prednosti pred Francijo. Ekscentrični selektor Domenech je tokrat ponovno presenečal, saj je Franck Ribery, v igro vstopil šele v 77. minuti, ko je zamenjal strelca Henrya, napadalca Karim Benzema in Florent Malouda pa sta celo tekmo odgledala z rezervne klopi. Domenech, do kdaj?

V obračunu za sredino lestvice je še enkrat več kiksala reprezentanca Romunije, ki je gostila Austijo. Domačo ekipo je v vodstvo popeljal Gheoghe Bukur, ki je v 54. minuti zadel z glavo in dosegel svoj tretji reprezentančni gol, vendar je reprezentanca Austrije v 83. minuti z golom Franz Schiemera uspela izenačiti. Rezultat 1-1 se do konca tekme ni več spreminjal in ekipi sta se razšli z delitvijo točk oz. s točko za vsako. Austrija ostaja tretja, Romunija pa šele peta.

Reprezentanca Ferskih otokov je priredila presenečenje dneva. Prva zmaga po letu 2001 oz. zmaga z 2-1 proti reprezentanci Litve. Prvi zadetek na tekmi so dosegli domači, ko je v 13. minuti srečanja zadel Suni Olsen, vendar je reprezentanca Litve kmalu izenačila. V 22. minuti je iz penala zadel Danilevičius in poravnal na 1-1, vendar je, recimo temu gol destletja, v 34. minuti dosegel Arnbiorn Hansen. Rezultat tekme se nato ni spreminjal do konca in na Ferskih otokih se je pričelo nogometno slavje.

Skupina 8

GRUZIJA – ITALIJA 0-2

BULGARIJA – ČRNA GORA 4-1

Naziv nesrečnika dneva bi z lahkoto osvojil gruzijski kapetan Kakhaber Kaladze, ki je z dvema goloma v lastno mrežo, reprezentanci Italije omogočil zmago in nove tri točke. Gola za aktualne svetovne prvake sta bila dosežena v 55. in 65. minuti tekme, v kateri je nastopil tudi novi italijanski rekorder v reprezentančnem dresu, Fabio Cannavaro. Italija ostaja vodilna v skupini 8.

Domača reprezentanca Bolgarije se je končno prebudila. S 4-1 so premagali neugodne črnogorce, za katere je v 9. minuti tekme, vodilni gol dosegel Stevan Jovetić. Bolgarija je nato stopnjevala napade in v sodnikovem podaljšku prvega polčasa je Kishishev uspel izenačiti na 1-1. V drugem polčasu je Bolgarija zaigrala še bolje in v 49. minuti je zadel Telkiyski, v 83. minuti Berbatov, v sodnikovem podaljšku tekme pa še Domovchiyski. Zelo pomembna zmaga domače ekipe, ki še vedno ostaja na tretjem mestu v skupini 8, v sredo pa jih čaka težko gostovanje pri vodilni reprezentanci ….

ITALIJA – BOLGARIJA 2-0

ČRNA GORA – CIPER 1-1

Italija je Italija in bolgarska javnost je zaman upala na presenečenje v Torinu. Gladkih 2-0 za domačo reprezentanco za katere je že v 11. minuti z lepim zadetkom z volejem z leve strani, zadel Fabio Grosso. Na 2-0 je povišla Vincenzo Iaquinta, ki je v 40. minuti po dvojni podaji z Gilardinom prišel sam pred bolgarskega golmana Ivankova in ga premagal. Kot je že v navadi je Italija nato zadržala svoje vodstvo in z novim itremi točkami ostaja na vrhu lestvice skupine 8. Reprezentanca Bulgarije počasi zgublja stik z drugouvrščeno reprezentanco Irske, ki ji sedaj uhaja že za pet točk. 

Črnogorska reprezentanca je gostila Ciper in na mestnem stadionu v Podgorici v 56. minuti povedla z golom iz penala, katerega je realiziral Mirko Vučinić. Nekaj minut kasneje oz. natančneje v 63. minuti je gol za izenačenje na 1-1 dosegel Ionnis Okkas, rezultat pa se nato do konca tekme ni več spreminjal. Bolj jadna tekma dveh povprečnih ekip, ki ostajata v spodnjem delu skupine 8.

Skupina 9

ŠKOTSKA – MAKEDONIJA 2-0

Škotska reprezentanca je v eni njenih najpomembnejših tekem teh kvalifikacij, z 2-0 premagala zelo nevarno Makedonijo. Strelca za zasluženo zmago sta bila Scott Brown, ki je v 56. minuti zadel s strelom z glavo in pa James McFadden, ki je v 80. minuti tekme dosegel “goal of the day” ko je s sredine igrišča krenil proti gostujočemu golu, preigral tri branilce in zadel za končnih 2-0. Kot sem že napisal, ena najpomembnejših škotskih zmag v teh kvalifikacijah, saj so na lestvici prehiteli prav reprezentanco Makedonije in se povzpeli na željeno drugo mesto.

ŠKOTSKA – NIZOZEMSKA 0-1

NORVEŠKA – MAKEDONIJA 2-1

Škotska reprezentanca je v zadnjem krogu skupine 9 gostila reprezentanco Nizozemske, ki si je kot prva evropska reprezentanca zagotovila prvo mesto v skupini in udeležbo na svetovnem prvenstvu. Za ohranitev drugega mesta v skupini, ki pelje v dodatne kvalifikacije, so Škoti potrebovali vsaj eno točko in to so imeli z rezultatom 0-0 do 82. minute. Takrat pa je pri nizozemski dolgi podaji kapitalno napako storil škotski branilec David Weir in žogo uspel podati do nizozemskega rezervnega napadalca, ki je zadel za 0-1. Eljero Elia je s svojim golom slabih deset minut pred koncem razblinil vse upe domače reprezentance, ki je je kvalifikacije zaključila z 10. točkami.

Norveška je gostila reprezentanco Makedonije in po obupnem začetku teh kvalifikacij, so si z zmago v zadnjem kolu priborili odrešilno drugo mesto. Prvi gol na tekmi je že v 2. minuti dosegel Thorstein Helstad, ki je po visokem predložku s strni in zmedi v kazenskem prostoru, zadel z dveh metrov. V 25. minuti je reprezentanca Norveške vodila že z 2-0, saj je John Arne Riise, s prostega strela z desne strani, z roba kazenskega prostora, zadel v golmanov krajši kot. Domača ekipa je nato držala prednost in samo čakala konec tekme, zaradi česar je Makedonija v 79. minuti, po zmedi v kazenskem prostoru Norveške, z golom Gorana Grnčarova uspela znižati na 2-1 za kaj več pa ni bilo časa, volje, moči, kvalitete …. Norveška je imela 10.6.09 po porazu z Nizozemsko samo tri točke, vendar je z dobrim finišem uspela osvojiti željeno drugo mesto in prehiteti Škotsko, ki je zbrala enako število točk – 10, Makedonijo – ki jih je zbrala 7 in Islandijo – ki je zbrala 5 točk. Ključna tekma za takšen razplet je bila odigrana v poletnem terminu, 12.8.09 v Oslu, ko je Norveška kar s 4-0 premagala Škotsko … TUKAJ

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.09.2009 ob 12:42 in je shranjen pod 2010 - kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Južna Afrika. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 29.03.2011 @ 10:23

    [...] bi mu to lahko uspelo, a ravno v prejšnih kvalifikacijah, torej za SP 201o jim je to uspelo, beri TUKAJ. Tokrat je v 16. minuti srečanja Rafaelov prodrl po levi, podal v kazenski prostor, kjer Damariju [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !