Zapisal izmisljeni | 7.09.2009 - 15:20 - Kategorije: Film

Šele zadnjič sem uspel gledati toliko hvaljeni film iz leta 2006, ki ga je režiral sloviti mehičan, Alejandro Gonzaels Inarritu …..

Babel oz. slovenski prevod; Babilon.

babilon

Inarritu je predtem režiral že Izvrstni Amores perros, bil eden od režiserjev, ki je s svojo zgodbo sodeloval v 11.09.01, pa hvaljeni 21 grams …… nato pa leta 2006, Babel.

Zgodbo iz treh delov sveta ….

V Maroku revni kmet/rejec koz Abdulah kupuje puško s katero naj bi njegova sinova streljala na šakale, ki napadajo njivo čredo koz …. pri pogajanju pa se prodajalec pohvali, da prodaja puško, ki ima domet 3 kilometre in nekaj dni kasneje fantiča sredi atlaškega gorovja to preverita. Najprej ciljata oddaljeno skalo …. starejši Ahmed je slab strelec, mlajši Jusuf pa je naravni talent. Z winchestrovko zadane izbrano skalo nato pa si za cilj izbere avtobus ….

V Ameriki mehiška sluškinja/varuška prejme klic s strani njenega delodajalca, Mr. Jonesa (Brad Bitt), ki jo prosi naj naj poskrbi za otoka, saj se bo dopust v Maroku nekoliko zavlekel, ker je Mrs. Jones (Cate Blanchet) ranjena in mora na operacijo. Varuška Amelia se odloči, da bo kljub otrokoma odšla v Mehiko, v Tijuano, kjer se bo njen sin poročil, zato z otrokoma pričaka nečaka Santiaga in vsi skupaj se odpeljejo na poročno slavje ….

Na Japonskem poteka tretja zgodba, ki predstavi najstnico Chieko (Rinko Kikuchi), gluhonemo, zbegano dekle, ki si želi pozornosti, ljubezni, spolnosti …. najprej izziva skupino najstnikov, katerim razkazuje mednožje, nato si zaželi zobozdravnika, na koncu pa se sleče pred detektivom, ki išče njenega očeta ….

Še en film, kjer istočasno poteka več zgodb, režiser pa jih spretno prepleta, kombinira, sestavlja …. 

v Maroku se Mr. Jones trudi rešiti ranjeno ženo, pri tem pa pomoč poišče v majhni maroški vasici, kjer življenje žene rešujeta vrač – stara ženica in lokalni veterinar. Ostali ameriški turisti ga brezčutno zapustijo in se vrnejo v svoje luksuzne hotele, ameriška birokracija v Maroku pa je prepočasna …. Vzporedno s tem maroška policija išče napadalca oz. strelca in kmalu na vrhu hriba najdejo tulce, izvejo kdo je imel takšno puško, od kod je in komu jo je prodal …. sledi samo še lov na strelca ….

v Mehiki smo priča revni mehiški poroki, po kateri se varuška Emilia z otroci in nečakom Santiagom vrača proti Ameriki, vendar se na meji stvari zakomplicirajo. Pijani Santiago se z zbegano Emilio in prestrašenima otrokoma poda v nočni beg proti puščavi …. sledi še lov za ubežniki ….

na Japonskem se zafrustrirana Chieko napije, drogira v poznih urah pa v svojo sobo pokliče detektiva, pred katerim se sleče in se mu ponudi …. sledi še razkritje zakaj je Chieko takšna kot je zakaj detektiv išče očeta ….

Zame je bil samo soliden film, pa čeprav je bil nominiran za nagrado Oskar – za najboljši film leta … zgodba je dokaj predvidljiva, kljub prepletanju in trganju ter sestavljanju …. Rinko Kikuchi si je za vlogo prislužila nominacijo za Oskarja – za najboljšo stransko vlogo …. za razliko od nje, pa je Brad Pitt je odigral svojo vlogo sila povprečno …

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 7.09.2009 ob 15:20 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 7.09.2009 @ 17:00

  IZTOK GARTNER

  Rinko Kikuchi je bila le nominirana za oskarja, sicer pa je tole izmed filmov, ki imajo tako sestavljeno zgodbo, ki so torej omnibus, eden boljših.

  Zapisal IZTOK GARTNER
 2. 7.09.2009 @ 18:24

  Gledala sem film in bi me zanimalo – ali sem kaj prezrla? Zgodba v Maroku in zgodba z Mehiko sta povezani, kaj pa ima pri tem Japonka?

  Zapisal petronela
 3. 7.09.2009 @ 18:30

  Iz Japonske je prišla puška v Maroko.

  Zapisal marko
 4. 7.09.2009 @ 19:44

  res je Iztok, pozabil sem napisati Nominacijo za ….

  kar se tiče samega filma pa mi je bil nekoliko preveč dolgočasen, predvidljiv …. čeprav je bil zelo čustven, kjer si zlahka sovražil, bil začuden, se spraševal ….

  petronela in marko, tistim ki filma še niso gledali, sem hotel pustiti kakšno stvar še nedorečeno oz. skrito …. ja, ameriška puška – japonski lovec – v maroku ustreljena turistka – njeni otroci pa na poroki v mehiki …

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !