Zapisal izmisljeni | 3.09.2009 - 16:45 - Kategorije: Film

Čeprav je bilo že nešteto zapisov na navedeni film, ga vseeno ne morem preskočiti in posledično objaviti malenkost ….

Inglourious basterds oz. neslavne barabe

basterds

Film je kolaž že videnega, recikliranega na tarantinovski način, kjer se gledalec naveže na simpatične like, ne glede na njihovo pripadnost. Tako v prvem poglavju spoznamo francosko družino k kateri pride Lovec na žide, polkovnik Hans Landa, katerega je maestralno upodobil avstrijski igralec Cristoph Waltz. Napetost, izvrstni dialogi, kjer sta v uporabi francoščina in nemščina ….. ja, vedno so me nervirali filmi, kjer vsi govorijo angleško ameriško. Gre za film o II. svetovni vojni, ki naj bi prikazal dogajanje v Evropi, za kar je Tarantino uporabil kopico jezikov. Anyway ….. general Landa, kruti lovec na žide s svojo besedno spretnostjo zlomi francoza LaPaditea, ki mu izda skrivališče židovske družine ….. Švabi jih postrelijo, reši pa se le Shosanna Dreyfus, katero igra simpatična francozinja Melanie Laurent …..General Landa, ki si je že pridobil večino gledalcev v kino-dvorani, s svojim elegantnim pristopom zasliševanja tega noče zapraviti in begunke ne ustreli v hrbet …..

Na drugi strani spoznamo Aldo Raina, ki ga igra hollywoodski glumac, Brad Pitt. Aldo je južnjaški poročnik z butastim pogledom, povešenimi lici, brčicami, brazgotinastim vratom in koktajlom židovske in indijanske krvi. Poročnik zbere ekipo prostovoljcev židovskega porekla in z diverzantskimi/partizanskimi akcijami neusmiljeno pobija okupatorske vojake. V ekipi židovskih specialcev so neusmiljeni banditi od katerih je eden specialist za masakriranje z bejzbolsko palico, drugi je bivši nemški oficir – židovskega rodu, ki je postal slaven z umori nemških oficirjev, igra ga izvrstni nemški igralec Til Schweiger ….. vsi povrsti so brezobzirni sadisti, ki skalpirajo nemce kot da so v indijanskem filmu. Aldo Raine si je izmislil še en trik in vojaku, ki naj bi ga izpustil, da razširi legendo o njihovi neusmiljenosti, na čelo z nožem vreže Svastiko oz. nemški kljukasti križ. Zaznamovani srečnež nato dejansko priča o neusmiljenosti skupine, ki spominja na tipčke iz Dirty dozen …. in členi Rainove židovske bande kmalu postanjeo znani kot Basterds …. barabe.

V tem času v Franciji v Parizu, podrobneje spoznamo Shosanno, ki je lastnica kino-dvorane pred katero spozna nemškega častnika Fredericka Zollerja, legendo nemške vojske, ki je kot snajperist pobil kopico francozov. O njem je bil posnet vojaško-propagandni film Stolz der nation …. nacionalni ponos, in Zoller si zaželi premiere v Shosanninem kinu. Kmalu željo potrdi Goebbels, ki ga ponovno igra Sylvester Groth, za varnost naj bi poskrbel kirurško natančni Langa, svojo udeležbo pa napove tudi firer, Adolf Hitler, ki ga izvrstno upodobi Martin Wuttke. Ker naj bi se premiere udeležilo celotno vodstvo nacistične Nemčije se zdrznejo tudi angleži, ki organizirajo napad na kino v organizaciji tega pa naj bi sodelovali njihovi agentje, židovske barabe in Bridget von Hammersmark, ki jo upodobi izvrstna Diane Kruger. Bridget je največja zvezda nemškega filma, ki dela proti nacistom za razliko od tedanje filmske industrije v Nemčiji, ki se je pokorila nacizmu in snemala propagandne filme ….. saj se spomnite Leni Riefenstahl in njenega kontoverznega Triumfa volje.

Sledijo priprave za napad na kino, kjer v kleti francoske kavarne pride do srečanja vseh vpletenih, Tarantino pa z izvrstnimi dialogi stopnjuje napetost kot predtem že z generalom Lando ….. in tudi tukaj na vrhuncu pride do streljačine, masakra. Vzporedno s tem pa potekajo tudi priprave Shossane in njenega pomagača na raztrelitev lasne kino-dvorane in maščevanja za smrt družine …..

Gala večer v kino-dvorani oz. filmska premiera, kjer srečajo vsi pomembnejši liki na čelu z nacističnim vodstvom, Hitler, Goebbels, Zoller, Bridget von Hammersmark, Aldo Raine in barabe, ki se trudijo nastopati kot italijanski povabljenci, general Landa, Shossane …. manjkajo samo še Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić in Otpisani ….

Ponovno stopnjevanje napetosti, kejr je možno več scenarijev, nato pa enostavna streljačina, diverzantska akcija, filmsko maščevanje, smeh v ognju …..

…. in nekoliko medel zaključek.

Film, ki ne razočara, Tarantino bolj tarantinovski kot kdajkoli prej z vsemi svojimi značilnostmi od maestralnih dialogov, katere gledalec sestavlja v celoto in išče pomene določenih besed-stavkov, do neposrednosti, nasilja …. jeziki se prepletajo, nekje celo namerno ni podnapisov, vendar se gledalec ne izgubi, samo malo je prepuščen svoji domišljiji ….. evropski film na ameriški način, kjer je pričakovati ameriško razočaranje nad pomanjkanjem njihovega jezika ….. a naj se sprijaznijo kot sem se jaz, ko sem gledal srbski film Pljačka trečeg rajha.

Tudi igralci so posebno poglavje in človek se vedno znova vpraša od kod jih Tarantino izvleče, saj so vsi po vrsti briljirali in nekateri bodo postali s temi vlogami kult, kot duo Travolta-Jackson oz. Vincent & Jules.

Izvrstno.

ArrivederČi.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 3.09.2009 ob 16:45 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 3.09.2009 @ 20:25

  Ma tolk slavospevov, da sem že na pol nor. Film je nekaj najslabšega kar je Tarantino sproduciral in mu niti slučajno ni v čast. Bolj butastega kopiranja Leoneja in njegovih špageti vesternov še nisem videl, samo švabi so v tem filmu in ne pištolerosi. Če celo musko je probal čim bolj kopirat in scene – ma totalno vse je šolska kopija špageti vesternov Sergia Leoneja :( . Zgodba za lase privlečena do absurda, par kadrov krvi, da so imeli kaj v trailer dati in zvabljati folk v kino. Moža od Angeline pa za dretje drugega spola v kino in voila – boxoffice hit. V kino pa itak samo še mularija hodi, ki pa itak ni naredila domače naloge in se filmsko izobrazila, zato pa brez problema amerikanosi že 15 let drek snemajo in reciklirajo pa se nobeden ne pobuni :( . Filmska sramota !!!!! Naj vam tekne, zataknila se vam ne bo v grlu, ker imate preširoke pijanske goltance in fino vino ne prepoznate niti ko vanj stopite :( .

  Zapisal Truba
 2. 4.09.2009 @ 15:13

  truba, meni je bilo pa ravno to sestavljenje že videnega, znanega, vrhunskega v novo celototo zanimivo in všečno. Se strinjam, da gre za kopiranje in Tarantino tega ne skriva, temveč je izdelek kot nekakšen poklon zvrsti-žanru ….. Ja, muziko naj bi delal sloviti Ennio Morricone, s čimer bi podobnost postala še večja, a je zaradi prezasedenosti z delom, sodelovanje odpovedal …. Zgodba je takšna kot je, klasična partizanska, vojaška akcija/operacija, kjer se napade nemški ponos; kino premiera, vojaško skladišče ali pa gala večerja …. Vsak takšen film naj bi imel zvezdnika, ki naj bi privabljal široke množice in Brad Pitt je ob zelo dobri igri idealna izbira …. pa čeprav je glavna zvezda filma, na vrhu plakata – Cristoph Waltz.

  Dvomim, da je film navdušil samo mularijo …. prej bi rekel, da si eden redkih, ki ni navdušen nad, po mojem mnenju, mojstrovino.

  vsakdo ima svoje mišljenje in zgoraj je moje, v komentarju je tvoje, v ostalih objavah in drugih medijih pa od drugih ….

  Zapisal izmisljeni
 3. 4.09.2009 @ 20:24

  Mislim, da se starim znalcem ne da prepirati z mulci, ki pol prepotrebnih filmov za komentiranje sploh niso odgledali. Kakšen poklon Leoneju je butasta slabo narejena kopija? Ne hvala. Jasno lahko imaš svoje mnenje, samo poglej malo naokoli pa boš videl, da tako mislijo pač samo nerazgledani mladci :) .

  Zapisal Truba
 4. 5.09.2009 @ 08:35

  se strinjam, da prepiri nimajo smisla …. vsakdo ima svoje mnenje …. mulci, stari znalci in mi ostali, ki smo nekje vmes ….

  ni potrebe gledati okrog in se obremenjevati z mišljenji ostalih, meni je bil všeč, tebi ne, nekomu da, nekomu spet ne ….

  hvala za mnenje, pa čeprav je različno mojemu

  Zapisal izmisljeni
 5. 17.06.2011 @ 00:37

  [...] Ta je Tomaž, dvanajstletnik iz Pirana, ki je žal govoril čisto ljubljanščino in Tugo Štiglic si daljnega ‘85. ni upal to kar se tudi mnogi za njim niso, umestiti avtohtonega jezika okolja v filmsko okolje, v tem primeru primorščine oz. primorskega dialekta. Hrabri Tarantino je leta pozneje to uspešno izvedel z mojstrovino Inglourious basterds. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !