Zapisal izmisljeni | 1.09.2009 - 17:12 - Kategorije: Film

V soboto, če se ne motim, je bil na TV prikazan ameriški film z naslovom Collateral oz. v slovenščino preveden kot Stranski učinki.

Film je režiral Michael Mann … tipček, ki nas je v mladosti navdušil s serijo Miami Vice, kasneje posnel kultni film z naslovom Manhunter, pa The last of the mohicans, Heat, The Insider, Ali …. trenutno pa je v slovenskih kinih njegov Publice enemies.

Kdor je gledal naštete filme, ve da so vsi po vrsti izjemni in da je Michael Mann izjemen režiser.

collateral

 Collateral, film, kjer blesti duo Tom Cruise – Jamie Foxx ….

Jamie Foxx je Max – temnopolti, s čistočo obsedeni L.A. taksist, ki sanja o boljšem življenju, biznisu z limuzinami v Las Vegasu, uspešnosti, denarju, pri tem pa se slepi da je vožnja taksija po domačem mestu le začasna služba ….

Nekega večera pelje uspešno/privlačno žensko Annie in ko prijetna gospodična izstopi, je Maxova naslednja stranka Vincent.

Tom Cruise je Vincent – sivolasi poklicni morilec, ki je prišel v L.A. da bi v eni noči ubil 5 ljudi po naročilu in nato zapustil mesto …..

Duo gre na vožnjo in Vincent je zelo zadovoljen z Maxovo storitvijo saj je ta za razliko od mnogih taksistov pošten, natančen, zanesljiv ….. idealen za šoferja, ki bi po mestu angelov vozil killerja. Želja po denarju premaga Maxa, ki proti pravilom sprejme ponudbo in pristane biti njegov šofer, pri tem pa ne ve s čim se Vincent ukvarja ….

Ko po prvem postanku, iz stavbe, na Maxov spolirani taksi prileti truplo spozna, da je sklenil dogovor s hudičem …. Vincent je hladen, eleganten a brezobziren killer, ki bo izvršil še štiri umore in ko se skozi noč prebija preko ovir, žrtve padajo ena za drugo …. Max ne more verjeti, da obstajajo tudi takšni ljudje in se poskuša upirati, vendar je poklicni morilec le spretnejši od prestrašenega taksista in na koncu ostane samo še ena žrtev ….

Finalni obračun dobrega in slabega, rešitev oz. poguba zadnje žrtve ….

Zelo dober film, kjer sta izjemna oba glavna igralca. Tom Cruise, ki je v mlajših letih navdušil s Top gun, The colour of money, Cocktail, Rain man, Born on the 4th july, Days of thunder, A few good men, The firm, Interview with the vampire, Mission impossible …. kasneje pa zaigral še v Eyes wide shut, s prvo stransko vlogo v Magnolia, Vanilla sky, Minority report, The last samurai …. Jamie Foxx ima za seboj tudi nekaj izjemnih filmov, najbolj znani so Any given sunday, Ali, Jarhead, Miami vice … v istem letu kot v opisanem filmu – 2004 pa je zaigral še v Ray, filmu o glasbeniku Rayu Charlesu, ki mu je prinesel Oskarja, ob tem je še uspešen glasbenik.

Pri filmu me zmoti samo njegova predvidljivost …. a me na samem koncu navduši scena umiranja ….. elegantno.

Za konec pa še filmska glasba oz. soundtrack, kjer prve utripe urbanosti L.A. začutimo preko izvrstnih The Roots s skladbo Seed …. postanek v jazz klubu je pod vplivom legendarnega Milesa Davisa – Spanish fly …. siesto v soparni noči nam predstavi Calexico s pesmijo Guera Canelo …. sledijo Green Car Hotel z Destino de Abril …. v nekakšnem vrhuncu filma pa Audioslave s Shadow on the sun …..

movie …. must see …… soundtrack …. must have

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 1.09.2009 ob 17:12 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !