Zapisal izmisljeni | 24.08.2009 - 14:48 - Kategorije: Zabava, knjižnica

Knjigo Čefurji raus sem si sposodil, ko je bilo o njej največ govora …. Goran Vojnović je bil ovaden zaradi razžalitve in obrekovanja Policije/policajev, javnost se je zdrznila, knjiga je dobila najboljšo možno reklamo, ministrica Katarina Kresal pa je posredovala in v.d generalnega direktorja policije, Šinkovec se je moral opravičiti …..

Uglavnem, v knjižnici sem si sposodil knjigo in z vsako novo vrstico postajal bolj navdušen. Zgodba Marka Đođića s Fužin, ki se nikakor ne more vklopiti v slovensko okolje, kjer je rojen in kjer je odraščal, saj mu je veliko bližji južnaški/balkanski stil življenja …. roman o neprilagojenem najstniku iz ljubljanskega blokovskega naselja, ki je napisan v mešanici ljubljanščine in srbo/hrvaščine – v zadnjem času znane kot čefurščina …. zgodba, kjer so na enostaven način predstavljene ovire med narodi nekoč skupne države, komične situacije družine, …..

Zgodba ne samo Fužin temveč večine blokovskih naseljij, zgodba ne samo družine Đorđić temveč večine južnjaških družin v Sloveniji, težave ne samo Marka temveč večine Goranov, Dušanov, Draganov, Zdravkov, Siniš, Džemalov, Jasminov ….

 

cefurji

 

Zame ena boljših knjig, ki sem jih prebral …. zaradi česar sem si, pred kratkim, ogledal še gledališko predstavo oz. monokomedijo, v kateri nastopa Aleksandar Rajković. Ta brez brez odvečnih okrasov na minimalističnem odru – deske, beli reflektorji, mikrofon, navduši ogromno občinstvo na odprtem, mene pa ponovno zanese na razmišljanja o nekaterih podobnosti z Đorđići …..

 

A je odvečno zapisati, da priporočam branje knjige in ogled predstave ?

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.08.2009 ob 14:48 in je shranjen pod Zabava, knjižnica. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 24.08.2009 @ 18:26

  Joooooooj super super super da je še predstava! Med branjem knjige sem se nasmejala kot že dolgo ne, res sem bila navdušena. Na tak stereotipen, a zelo resničen način opiše živlejnje čefurjev znotraj 4 sten, kot tudi zunaj njih. Vse skupaj pa tako zelo smešno, da sem jo prebrala v par urcah…res 1A :) lahko samo vprašam, kje in kdaj je predstava??? :)

  Zapisal cipiripi
 2. 24.08.2009 @ 21:32

  predstava je bila v petek 21.8.09 sklopu Kamfesta v Kamniku …. poišči na “Dejmo stisnt teater” kjer imaš odlomke, razpored predstav itd ….. ti priporočam ogled

  uživaj

  Zapisal izmisljeni
 3. 25.08.2009 @ 14:34

  Uporaben knjıžno-bralnı vložek, kı mı je prečkal pot ın služıl kot en ızmed elementıčev študıjskıh, sıcer pa vedno znova predebatıranıh ın v materı Slovenıjı nadvse zımzelenıh obudıtev nıčkolıkokrat prezvečenıh, a sočasno vedno prısotnıh tematık tıpa vı`…

  ..zelo očıtna je navezanost na korenıne Srbıstana kı domuje v tebı…

  Zapisal Neızmısljena
 4. 25.08.2009 @ 15:03

  zadeve mi-vi-oni so mi brezveze, čeprav priznavam, da imam tudi sam določene zadržke do določenih ….

  srbistan …. mnogi, ki me poznajo pravijo, da tega ni opaziti, tisti ki me poznajo najbolje pa priznavajo, da je …. se ne obremenjujem preveč s tem

  sama knjiga je odlična in tisti, ki smo odraščali v podobnem svetu se ob njej spomnimo podbonih pripetljajev, ki so praviloma smešni …. ali pa se jih samo spomnimo kot smešnih, da ne bi videli bede, kot bi rekel Marko Đorđić ….

  Zapisal izmisljeni
 5. 17.06.2011 @ 13:46

  [...] uspešnica Gorana Vojnovića, Čefurji raus je precej podobna stvaritev in očitno je, da je večini slovenske javnosti všeč okus oz. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !