Zapisal izmisljeni | 29.07.2009 - 22:44 - Kategorije: Film

Ne glede na to, da sem film že gledal, sem se udobno namestil na kavč in se prepustil rdečemu zmaju …

Film, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici in po kultnem filmu iz leta ‘86,  Manhunter

Red dragon je narejen, da vsem ki jih je navdušil The silence of the lambs (1991), pa nato razočaral Hannibal (2001), razkrije kaj se je dogajalo predtem oz. kdo in kako je ujel slovitega serijskega morilca, Hannibala Lecterja.

Red dragon, 2002

reddragon

 

V uvodu spoznamo dr. Hannibal Lecterja (Anthony Hopkins), inteligentnega serijskega morilca, psihiča/kanibala, katerega pa ujame mladi FBI agent, Will Graham (Edward Norton). Dvojec, ki je predtem sodeloval v iskanju serijskega morilca se razcepi, saj agent Graham ugotovi, da je serijski morilec, priznani psiholog Hannbal Lecter, ki mu je ves čas preiskave pomagal z oblikovanjem psihološkega profila in nekakšnimi usmeritvami za delo.

V krvavem obračunu Graham nekako onesposobi Lecterja, katerega nato zaprejo v psihiatrično ustanovo, sam pa se umakne na idilično obalo, na Floridi, kjer z ženo in sinom uživa v vsakdanjih radostih življenja.

Ob pojavu novega serijskega morilca sta Policija in FBI nemočna, zato Jack Crawford (Harvey Keitel) obišče Grahama, ki je postal nekakšna legenda v lovljenju serijskih morilcev. Graham je zahvaljujoč svojemu izvrstnemu vživljanju v vlogo morilcev in predvidevanju njihovih potez postal mit, oseba ki je najbolje usposobljena izslediti in ujeti serijskega morilca.

Agent Graham privoli v sodelovanje in začne se iskanje morilca, ki bo ob naslednji polni luni ponovno moril ….

Da se ne bi preveč ponavljal, saj sem zgodbo opisal že v filmu Manhunter; beri TUKAJ …. bi dodal samo še, da je tukaj zgodba nekoliko bolj razširjena, več časa se posveti določenim detaljem oz. karakterjem, pri tem pa s svojo mini-vlogo novinarja revije Tattler, Freddya Loundsa blesti Philip Seymour Hoffman. Prav tako nekoliko več prostora dobi Dr. Chilton iz psihiatrične bolnišnice, katerega upodobi Anthony Heald, še največja razlika v primerjavi s prvim filmom pa je v vlogi Rebe oz. dekleta v katero se zaljubi serijski morilec, katero tokrat izvrstno odigra Emily Watson.

Tokratni serijski morilec oz. Francis Dolarhyde je Ralph Fiennes, ki navduši s svojim deležem v filmu in čeprav naj bi bil poudarek na Hopkinsu, ga s svojo vlogo/igro zasenči Edvard Norton.

Film ima zelo veliko skupnega z omenjenim Manhunterjem, predvsem odlično igro, napetost, zgodbo, tudi teksti se ponekod podvajajo, vendar je razplet zaradi nekoliko drugačnega scenarija tukaj drugačen oz. nov.

 

Svež film s staro zgodbo in izjemno igralsko zasedbo v kateri bi še enkrat izpostavil Edvarda Nortona, ki je za moj okus eden najboljših igralcev. Dovolj je omeniti samo njegov delež v filmih Primal Fear, American history X, Fight club, The score, The illusionist …

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.07.2009 ob 22:44 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

 1. 7.08.2009 @ 16:59

  Vsi trije filmi iz serije so zakon! Anthony Hopkins je zakon!

  Zapisal Clementino
 2. 9.08.2009 @ 19:11

  meni Antony Hopkins ni nil nikoli kaj prida …. tukaj gre verjetno bolj za simpatiziranje z likom Hannibala Lecterja, katerega pa je, moram priznati, odigral izvrstno.

  Edward Norton je igralec po mojem okusu.

  Zapisal izmisljeni
 3. 6.03.2011 @ 00:55

  [...] Uglavnem, zelo dobra zgodba, ki pa je bila že videna v zgoraj omenjenem Manhunterju, kateri pa je prav zaradi uspeha The Silence of the lambs, dobil remake z naslovom Red dragon. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !