Zapisal izmisljeni | 29.07.2009 - 19:44 - Kategorije: Film

Prejšni teden je bil na TV film Red dragon, film ki naj bi gledalce seznanil, kdo in kako je ujel slovitega Hannibala Lecterja, ki se je nato proslavil v kultnem The silence of the lambs ….

Tisti, ki malo bolj spremljajo filme, pa vedo, da je to, leta 1986, storil film z naslovom Manhunter

manhunter

 

Film nastal po knjigi Red dragon je posnel sloviti Michael Mann, ki je sodeloval pri nekaterih izjemnih projektih, kot so; The last of the mohicanes, Heat, The insider, Ali, Collateral, Miami vice (serija in film) ….

Will Graham (William Peterson) je detektiv, ki ima za seboj uspešno kariero, v kateri je z uspehom lovil serijske morilce in eden takšnih je bil tudi Hannibal Lecter. Hannibal Lecter je pristal v zaporu, Graham pa se je po tem zaključenem primeru, v katerem ga je Hannibal poškodoval, odmaknil od svojega dela/upokojil in z ženo ter sinom uživa v idilični hiški na obali Floride.

Ko se pojavi novi serijski morilec (Tom Noonan), ki na identičen način ubije dve družini z otroki, se Policija oz. Jack Crawford (Dennis Farina) obrne po pomoč, na strokovnjaka Grahama.

Graham sprva načrtuje samo pogledati prizorišča ubojev, biti bolj v ozadju in nuditi strokovno pomoč, a ga primera pritegneta in Graham se poglobi oz. preda lovljenju morilca.

Pri tem obišče zaprtega Hannibala Lecterja (Brian Cox), ki Grahama draži s svojimi ugankami in namigi ter pripravlja maščevanje. Psihopatski serijski morilec in Hannibal sta namreč v kontaktu preko šifriranih oglasov v časopisu Tattler, Hannibal pa preko tega naroči poboj Grahamove družine ….

Graham, ki je uspešen zaradi svoje sposobnosti vživitve v razmišljanja morilcev in predvidevanja njihovih potez, je čedalj bližje psihopatskemu morilcu ….

 

Odličen psihološki triler, ki je eden najboljših v svoji zvrsti, surov, neposreden, brez olepšav …. z dobro glasbeno podlago oz. glasbo 80-ih let, ki vrh doseže v velikem obračunu s skladbo In-a-gadda-da-vida skupine Iron Butterfly.

Odličen saj kjub starosti deluje sveže in si kjub relativno neznanim igralcem, te zapomnimo predvsem Williama Patersona, ki ga večina pozna iz hit-serije CSI, pa Dennisa Farino, ki me je v mladosti navduševal v seriji Crime story in pa glavnega negativca Tom Noonana. Tudi Brian Cox je zelo dober v vlogi Hannibala Lecterja, vendar ga je kasneje zasenčil Antony Hopkins s svojimi vlogami tega morilca.

 

Osnova za kasnejše oglede trilogije Red dragon (2002), The silence of the lambs (1991) in pa Hannibal (2001)

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.07.2009 ob 19:44 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 28.07.2010 @ 17:46

    [...] prišel na vrsto, eden najbolj cenjenih filmov 90-ih …. naslednik kultnega, a prezrtega filma Manhunter, ki je nekaj več slave pobral šele z zgoraj naslovljenim [...]

  2. 6.03.2011 @ 01:09

    [...] tipček, ki nas je v mladosti navdušil s serijo Miami Vice, kasneje posnel kultni film z naslovom Manhunter, pa The last of the mohicans, Heat, The Insider, Ali …. trenutno pa je v slovenskih kinih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !