Zapisal izmisljeni | 20.07.2009 - 23:37 - Kategorije: Film

Jebemti, včasih smo se zajebavali Rocky 6, a leta 2006 je dejansko izšlo šesto nadaljevanje z naslovom Rocky Balboa

Kar nekaj časa sem odlašal z ogledom tega filma, a ker so bile kritike večinoma pozitivne in kar je še pomembneje, velikokrat je bil primerjan s prvim delom oz. filmom Rocky iz leta 1976, ki velja za odličen film, velikega zmagovalca tistega leta …. a o njem kdaj drugič ….. sem se končno zleknil na kavč in še šestič užival ……

  rockbalboa  

Sylvester Stallone je ponovno Rocky Balboa, tokrat osamljeni, že ostareli bivši boksar.

V uvodu spoznamo, kako zelo je osamljen, kjer se na obrobju mesta prebuja še pred jutrom, obiskuje grob svoje pokojne žene Adrianne, se trudi navezati stik z odtujenim/prezaposlenim sinom, v lastni restavraciji pa zabava goste s svojimi nostalgičnimi zgodbami o boksarskih dneh. Nekoliko uspešnejša različica Wrestlera bi rekel oz. življenje v bleščeči preteklosti, obiskovanje starih krajev, spomini ….

Nekje vmes se Rocky ustavi tudi v lokalu, ki ga je nekoč obiskoval in se tam spoprijatelji z natakrico Marie, ki jo je kot mlado deklico iz kvarta opozarjal na škodljivost kajenja …. Rocky je tu prikazan kot velika dobričina, pravi amerikanac, pripravljen pomagati vsakomur in tako kmalu zaposli Marie v lokalu, predtem tudi njenega sina Stepsa, bivšemu boksarju Spiderju nudi zastonj obroke, v zavetišču vzame psa …. ja, vemo Rocky je srčen človek in zato ga imajo/imamo vsi radi ….

Povsem nasprotno pa je z aktualnim prvakom v težki kategoriji Mason Dixon-om, ki ga kljub njegovi dominanci v ringu, neporaženosti, izvrstnim predstavam, gledalci vedno znova izžvižgajo. Publika ga ne sprejme za svojega saj meni, da ima prelahke nasprotnike, da v njegovih dvobojih ni napetosti, v njem pa fighterskega ognja. Človek brez karizme bi lahko rekli.

Nek večer na TV, v športni oddaji naredijo simulacijo boksarskega dvoboja med Rocky-em iz najboljših dni ter aktualnim prvakom Dixonom in ljubljenec ljudstva, Rocky Balboa zmaga. Dixonovi managerji zavohajo denar, priložnost, v Rockyu pa ponovno zavre želja po rokavicah, ringu, boksu zaradi česar zaprosi za boksarsko licenco.

Kmalu pride do dogovora za ekshibicijski dvoboj v katerem naj bi Dixon osvojil simpatije ljudstva s tem, da bi počastil Rockya s poslovilnim dvobojem v katerem ga ne bi preveč “nalomil” … Rocky pa bi zaključil svojo kariero v velikem slogu, pred množico fanov nabite dvorane v legendarnem Las Vegasu. A vsakdo, ki se je kdaj ukvarjal s športom ve, da ko se začne ni ekshibicij, prijateljstva temveč samo tekmovalnost in želja po zmagi. Tudi Rocky čuti enako in trenutki pred dvobojem postajajo čedalje bolj napeti.

Všeč mi je bil kratek prikaz treniranja obeh, predvsem Rockya z vajami za moč in ponovno legendarnim tekom po stopnicah do Muzeja umetnosti v Philadelphiji, ki so postale znane kot Rockyeve stopnice …. Princ z Bel Aira, Will Smith je stalno omenjal Philadelphio, a je bila ta že Rockyeva. Prav v tem šestem delu je veliko kadrov s prikazi zaspanega, mrzlega mesta, ki se je zelo spremenilo od ‘76 oz. prvega dela … Le Rocky ostaja isti; srčni borec z močnim udarcem …. ostaja simbol nekih svetlejših časov, ko se je vse zdelo lažje, boljše ….

Rocky gre proti ringu ob stari pesmi Franka Sinatre, High hopes… s svakom Paulijem, ki ga spremlja v vseh delih in na očeta ponosnim sinom, s katerim sta imela predtem kar nekaj nesoglasij.

Borba.

Mogoče je prav borba oz. boks najslabši del filma o boksarju, vsaj zame je zelo nerealna, a za potrebe filma mora biti takšna …. sprejemljivo. Bolj me navduši prikaz človeške plati, nekakšne postaranosti bivšega športnika, ki nam ga je žal, saj nikoli ni bil slab, pokvarjen …. Vedno je bil samo Rocky.

In čeprav nisem ljubitelj del Stallonea, mi je bil kot Rocky vedno všeč …. le kdo bi lahko sovražil tipa kot je Rocky?

Vesel sem, da je Stallone ustvaril zelo dober konec, ki ni osladen in da je z zelo dobrim filmom zaključil zgodbo o Rockyu.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 20.07.2009 ob 23:37 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 12.04.2010 @ 10:09

    [...] sem zapisal/obljubil  že v objavi Rocky Balboa, o filmu Rocky iz leta 1976 kdaj drugič [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !