Zapisal izmisljeni | 9.07.2009 - 23:12 - Kategorije: nogometaši

Zlatan Ibrahimović, nogometni superstar je bil rojen 3.oktobra 1981 v Rosengardu, predmestju švedskega mesta Malmo, kjer je kot 6-letni deček tudi pričel s svojo nogometno kariero in jo nadaljeval v sosednjem FBK Balkan. Znana je zgodba, ko je v neki tekmi, v drugem polčasu, vstopil v igro in dosegel kopico golov, če se ne motim 6, ter preobrnil poraz v zmago, zaradi česar se je poražena ekipa pritožila z izgovorom, da je v igro vstopil prestar igralec in kasneje zgožena ugotovila da je visoki fant veliko mlajši od vseh igralcev na igrišču in je bil na klopi za rezerve prav zaradi svoje mladosti.

  zlatan

 Zlatan, potomec bosanskih gasterbajterjev Šefika in Jurke je leta ‘95, ko je bil star 14. let, prestopil v prvoligaški klub, Malmo, kjer je leta’ 99 tudi debitiral v članski konkurenci. V dveh sezonah oz. 40-ih odigranih prvenstvenih tekmah je dosegel solidnih 14 zadetkov in z odličnimi nastopi ter spretnostjo/preigravanjem za klub oz. mlajše selekcije reprezentance Švedske zbudil zanimanje večjih klubov oz. skavtov v regiji.

Predvsem se je zanj zanimal angleški Arsenal, vendar je bil najspretnejši tehnični direktor Ajaxa, sloviti Leo Beenhakker, ki ga je leta 2001 odkupil za 7.8 milijona evrov in Ibrahimović se je pridružil slovitemu Ajaxu, ki je znan po odličnem delu z mladimi igralci. V naslednjih sezonah oz. v razdobju od leta 2001 do 2004 je v 74-ih nastopih dosegel 35 golov, pri tem pa navdušil z veliko spretnostjo oz. sposobnostjo preigravanja in ostalimi nogometnimi triki. Najboljši dokaz temu oz. krona njegovega igranja v Ajaxu je gol proti NAC Bredi, 22.8.04, ki je objavljen spodaj.

Ibrahimovićev razcvet pod vodstvom trenerja legendarnega Rolanda Koemana in partnerstvo v napadu s še enim wonderkidom, egipčanom Midom sta mi ostala v spominu, kot tudi spor Ibrahimovića z Van der Vaartom, ki ga je obtožil da ga je na tekmi reprezentanc Nizozemske in Švedske, namerno poškodoval …. zato je prikazan tudi kisel obraz Van Der Vaarta, ki s tribun spremlja najlepši gol v sezoni.

Predtem je bil Ibrahimović v sporu tudi s partnerjem iz napada, egipčanom Midom, ki pa je bil še v sporu z vodstvom kluba in je moral Ajax zapustiti sezono prej oz. leta 2003. Ibrahimović je po opisanem sporu z Van der Vaartom in bogati finančni ponudbi italijanskega Juventusa sprejel odločitev o selitvi in se v transferju vrednem 19 milijonov eurov pridružil klubu iz Torina.

Novi trener Juventusa iz Torina, Fabio Capello ga je, zaradi pogostih poškodb francoza Davida Trezegueta, promoviral v prvega napadalca, ki je v 35-tekmah dosegel 16 zadetkov, že naslednjo sezono pa mu je dodelil malce drugačno vlogo, kjer ni bil več tako blizu gola oz. je njegovo mesto ponovno zasedel Trezeguet in Ibrahimović je v 35-tekmah uspel doseči samo 7 zadetkov. Negodovanje navijačev nad njegovo igro in pa predvsem škandal imenovan Calciopoli, ko je bil Juventus zaradi podkupovanja in delegiranja sodnikov, izključen iz 1.lige, sta prinesla novo Ibrahimovićevo željo po selitvi v drugi klub.

Zaradi nastale situacije je Juventus, poleti 2006, prodal Ibrahimovića Interju iz Milana za približno 25 milijonov eurov, ta pa je postal najbolje plačani nogometaš na svetu, z letno plačo 12 milijonov eurov.

V Interju se je pričelo Ibrahimovićevo zlato obdobje, saj je po dveh odvzetih naslovih prvaka z Juventusom, postal trikrat zapored prvak Seria A oz. Italije, ljubljenec navijačev naraazzurrov, Ibra-cadabra oz. čarovnik, ki zmore vse, pri tem pa dosegel v prvi sezoni v 27-ih prvenstvenih tekmah 15 golov. V naslednji sezoni je v 26-ih prvenstvenih tekmah dosegel 17 golov, vključno z obema goloma v zadnjem kolu proti Parmi, ko je po večtedenski odsotnosti zaigral poškodovan in Interju prinesel še en naslov prvaka, Parmo pa izločil iz prve lige.

V zadnji sezoni oz. sezoni 2008/09 je v 35-ih tekmah dosegel 25 golov in bil najzaslužnejši za, še en osvojen naslov prvaka, Interjev tretji zaporedni oz. peti v kolikor prištejemo še tista dva, ki sta bila odvzeta Juventusu in njem.

V Švedski reprezentanci je v 56-ih tekmah dosegel 21 golov, vendar večjega uspeha z reprezentanco mu še ni uspelo doseči, kar je vsekakor njegova želja v prihodnjosti, kakor tudi osvojitev Lige prvakov za katero bi bil pripravljen tudi zamenjati klubske barve oz. se preseliti v drug klub, čeprav ga predsednik Moratti ne misli tako zlahka pustiti. 

 

 

…… še obljubljeni gol, ki ga je dosegel 22.8.2004 v dvoboju Ajaxa z NAC Bredo

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 9.07.2009 ob 23:12 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 24.05.2010 @ 16:33

    [...] nekaj pretresov. Največji je ta, da je klub zapustil njihov najboljši igralec/strelec, genijalni Zlatan Ibrahimović, ki se je preselil v FC Barcelono, v obratni smeri pa je šel Samuel Eto’o in zajetna [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !