Zapisal izmisljeni | 24.06.2009 - 22:42 - Kategorije: 2009 - Confederations cup

Španija je po letih suše oz. razočaranj na evropskih in svetovnih prvenstvih z lansko osvojitvijo naslova Evropskih prvakov, postala samozavestna, nepremagljiva reprezentanca, ki ruši pred seboj vse rekorde. Očitno je španski krč oz. bojazen pred neuspehi dokončno izginil in njihova ekipa je bila neustavljiva, kar tudi nasprotnik v polfinalu ne bi smel spremeniti. Kot sem že navajal v prejšnjih zapisih oz. spremljal njihovo serijo, so dosegli 15 zaporednih zmag, kar ni uspelo doseči še nobeni reprezentanci in pa 35 tekem brez poraza, kar je izenačenje rekorda, z brazilskim, izpred mnogih-mnogih let …. na vrsti je bila polfinalna tekma proti ZDA, ki naj bi bila samo še ena ovira do pričakovanega finala, kamor naj bi se, prav tako pričakovano, uvrstila Brazilija. 

Reprezentanca ZDA je imela po prvih dveh kolih, dva gladka poraza, v polfinale pa jih je peljal samo čudež oz. dva združena čudeža, visok poraz Italije v dvoboju z Brazilijo in sočasna visoka zmaga nad Egiptom. In prav to se je zgodilo. Amerikanci so odigrali odlično tekmo in se ob porazu Italije s 3-0, z zmago nad Egiptom, prav tako s 3-0, uvrstili v polfinale, kjer jih za nagrado čaka ena najboljših reprezentanc na svetu. Neobremenjeni, uspeha željni amerikanci so bili vsekakor večja nevarnost, kot so jim mnogi pripisovali pred tekmo in svoj uspeh v prvi fazi tekmovanja so hoteli še nadgraditi.

Prvi polčas se je pričel po pričakovanjih, veliko kratkih podaj španske ekipe in kroženje okoli kazenskega prostora, kar pa ni prineslo resnih priložnosti, za razliko od hitrih nasprotnih napadov amerikancev, ki so nekajkrat resno zapretili.  Ousiderji so postajali vse pogumnejši in konkretnejši, predvsem mladi Altidore, ki je v 27. minuti zadel za vodstvo z 1-0, predtem pa lepo s hrbta vrgel nasprotnega branilca in svojo reprezentanco neovirano popeljal v vodstvo. Španska ekipa, ki je imela do tega trenutka gol razliko 8-0, je prvi prejeti gol na turnirju šokiral in do polčasa ni bilo sprememb rezultata. V drugem polčasu je španska reprezentanca krenila še odločneje, napadi so se vrstili, a do željenega zadetka oz. izenačenja ni prišlo. Na drugi strani so bili redki napadi amerikancev, a v enem izmed teh je po izjemno lepi ekipni akciji in po napaki španskega branilca Ramosa, zadel Clint Dempsey. Zadnji del tekme so španci želeli doseči gol, ki bi jim vrnil upanje oz. možnosti za izenačenje, a jim to ni uspelo in ob gledanju tekme se mi je zdelo, da bi lahko igrali še eno tekmo, pa ne bi zadeli. Amerikanci so po senzacionalni uvrstitvi v polfinale prekipevali od samozavesti, moči in želje po uspehu, saj so v sodnikovem podaljšku, v 91. minuti kar trikrat zapored z drsečimi štarti prekinjali napade nasprotnika. 

Še eno ameriško presenečenje oz. že kar senzacija in pa prekinitev španskega niza zaporednih zmag in tekem brez poraza.

Ekipa ZDA je zasluženo premagala špansko ekipo in se uvrstila v finale, kjer pričakuje zmagovalca v dvoboju Brazilija – Južnoafriška republika.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 24.06.2009 ob 22:42 in je shranjen pod 2009 - Confederations cup. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

11 komentarjev

 1. 24.06.2009 @ 22:58

  Ne, še dve tekmi bi lahko igrali…pa ne bi dali gola. So pa take senzacije/prav ne maram te besede,ker je žoga okrogla in vsaka tekma je tekma zase) meni zelo ljube. Zdaj naj poklekne še Brazilija…

  Zapisal nish
 2. 24.06.2009 @ 23:11

  španija je zadnja leta igrala najlepši nogomet, a ko sem videl borbenost amerikancev, se mi je zdelo pravično, da jih premagajo, ne glede na sloves velikih outsiderjev, kjer je nogomet šport, ki ne privablja toliko kot drugi ameriški športi …. in sedaj bodo igrali v finalu, katerega si bo, upam staviti, prišel ogledati tudi president Obama in tudi tisti amerikanci, ki za nogomet še slišali niso, bodo zvedeli zanj in uspeh njihove reprezentance … priložnost za vzpon nogometa v ZDA

  Zapisal izmisljeni
 3. 24.06.2009 @ 23:26

  Hudiča…to pa še pomislila nisem…da bi lahko prišel Obama. Ja…zmagala je borbenost proti ležernosti…šok pri Špancih bo pa hud. Vsi so jih/in oni sami sebe tudi/ videli v finalu.

  Ne vem…niti Beckham ni kaj hudo/manj kot so pričakovali/ pripomogel k dvigu nogometa…če bo to zdaj uspelo reprezentanci…ne vem, ne vem. Dvomim. Mogoče…če zmagajo v finalu.

  Zapisal nish
 4. 25.06.2009 @ 00:10

  prvi poskus vzpona ameriškega nogometa je bil z new york cosmosi, kjer so skupaj igrali pele, franz beckenbauer, giorgio chinaglia in ostali …. pa svetovno prvenstvo ‘94, pa sedaj nakup beckhama ….a nič ni boljšega kot uspeh ekipe …. spomni se vzpona slovenskega nogometa z reprezentančnimi uspehi, ko so vsi hoteli biti zraven ….

  ja, španci so definitivno v šoku, saj jih je premagala reprezentanca, ki se ne more primerjati z njimi v skoraj nobenem nogometnem elementu in zato je nogomet tako čudovit, saj včasih zmago prinesejo detalji …. tokrat je bila to borbenost in želja po uspehu, ki sta bili večji pri amerikancih, kot pri nasprotniku, ki se je že navadil na zmagovanje in je to postala nekakšna dolgočasna rutina, ob tem pa je že “sanjal” o lahki zmagi in finalnem obračunu …..

  Zapisal izmisljeni
 5. 25.06.2009 @ 18:52

  Sicer sploh ne maram statistike,ker zame to ni merilo za lepoto nogometne igre a tokrat sem jo šla pogledat. Vse je šlo v korist Špancev…29strelov / 9…..17kotov/ 3…tudi posest žoge. In kaj drugega rečt…kdor ne da gola, ga dobi.

  Podoben hladen tuš so dobili Francozi/navijam zanje, čeprav so daleč od sanjskosti) v Koreji…sicer na začetku tekmovanja…od Senegalcev.

  In ja…od današnjih slo reprezentantov , vem le za Korena, ker igra v Angliji. No, upam da bo še igral. Ker mu je šlo dobro.

  In danes bo rezultat? Jaz “stavim” na Južnoafričane.

  Zapisal nish
 6. 25.06.2009 @ 22:54

  kljub vsemu sem navijal za Brazilijo ….

  prav zaradi presenečenj je nogomet tako zanimiv, spomnim se “slabe” Argentine na SP ‘90, ki je prišla do finala, pa Kameruna na istem tekmovanju, Bolgarije in Švedske na SP ‘94, Hrvaške na SP ‘98, Južne Koreje in Turčije na SP 2002 ….

  vprašanje …. kdo bo presenečenje 2010?

  Zapisal izmisljeni
 7. 26.06.2009 @ 14:42

  Eh ja…izvlekli so se. afričani pa…zaslužili bi si podaljške…pa 11ke tudi.

  Zapisal nish
 8. 5.07.2009 @ 00:10

  ljubitelji nogometa so pričakovali v finalu obračun neporažene Španije in vedno atraktivne Brazilije …. tekma v obračunu za 3. mesto med tem dvema nasprotnikoma pa ne bi bila posebaj zanimiva …..

  Zapisal izmisljeni
 9. 5.07.2009 @ 18:14

  Za razliko od mnogih(ali kar večine/…meni igra Brazilcev pač ni (več) všeč/redki posamezniki pa)…mi je pa všeč vzdušje, ki ga znajo narediti brazilski navijači.

  Zapisal nish
 10. 5.07.2009 @ 23:08

  Se strinjam, da igra brazilske reprezentance ni preveč atraktivna, kar je po mojem mnenju posledica igranja brazilcev v evropskih klubih, kjer je vse podrejeno rezultatom … v brazilski ligi so mladi žonglerji, driblerji, showmani, v Evropi pa se morajo transformirati v taktično-disciplinirane atlete. Na srečo so španci lani dokazali, da je možno igrati atraktiven nogomet in zmagovati oz. osvojiti najtežji turnir – Evropsko prvenstvo, zato poraz v polfinalu Konfederacijskega pokala ni nikakršna tragedija, kot tudi ne izpad Italije že po prvem delu turnirja. Najboljše reprezentance bodo najboljše naslednje leto na svetovnem prvenstvu, ko bo tudi vzdušje veliko boljše kot je sedaj.

  Zapisal izmisljeni
 11. 12.06.2010 @ 00:56

  [...] v Južni Afriki, na generalki pred svetovnem prvenstvom, v Confederations cupu 2009, ko je bila z 2-0 presenetljivo boljša reprezentanca [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !