Zapisal izmisljeni | 11.06.2009 - 10:39 - Kategorije: 2010 - kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Južna Afrika

Nekatere ekipe so odigrale šest tekem, druge sedem, nekatere celo osem …. a objava bo Sedmo kolo, kjer bodo zapisane tekme, ki so bile odigrene v soboro 6. junija in v sredo 10 junija ….

here we go ….

SKUPINA 1

ŠVEDSKA – DANSKA  0-1  Veliki skandinavski derbi v katerem so švedi pričeli mnogo bolje, nato pa zgrešili penal in kmalu nato še naivno prejeli gol, katerega je za Dansko, v 22. minuti, zadel Thomas Kahlenberg . Sledili so neuspešni poskusi domačih, ki so se zanašali predvsem na genialnost Zlatana Ibrahimovića, superstarja ki v teh kvalifikacijah še ni uspel zadeti. Reprezentanca Švedske ima v petih odigranih tekmah samo 6 osvojenih točk in zavzema skromno četrto mesto v skupini, za razliko od Danske, ki je prva na lestvici s 16. točkami v šestih odigranih tekmah.

ALBANIJA – PORTUGALSKA  1-2  Na prvi pogled tekma, ki ne bi smela presenetiti, a že na Portugalskem je neprepričljiva portugalska reprezentanca zmagala z minimalnim izidom 1-0. Tudi tokrat je bilo “tvrdo”  Gostje so v 27. minuti povedli z golom Huga Almeide, a le dve minuti kasneje je izenačil Erion Bogdani in portugalska reprezentanca je bila ponovno v težavah. Vročekrvni albanski navijači in s samozavestjo napolnjeni albanski igralci so držali neodločen izid do zadnjih minut, ko je v sodnikovem podaljšku, za gol odrešitve, zadel portugalski branilec Bruno Alves. Portugalska je trenutno tretja na lastvici, kjer ima v šestih tekmah, 9 osvojenih točk in lovi odrešilno drugo mesto oz. reprezentanco Madžarske, ki ima kar štiri točke prednosti.

ŠVEDSKA – MALTA  4-0  V sredo je imela reprezentanca Švedske še eno domačo tekmo, tokratni nasprotnik pa je bil samo priložnost za poboljšanje gol-razlike, saj dvoma o zmagovalcu ni bilo. Suverenih 4-0 za skandinavsko ekipo za katere so zadeli Kallstrom v 22., Majstorović v 52., Ibrahimović v 56. in Berg v 58. minuti. Tri točke za Švedsko, ki se je na lestvici izenačila s Portugalsko, vendar šele na tretjem mestu lestvice in obeta se hud dvoboj ter lov za drugouvrščeno reprezentanco Madžarske.

SKUPINA 2  Brez tekem

SKUPINA 3

SLOVAŠKA – SAN MARINO 7-0  Slovaška je postala najresnejši kandidat za osvojitev prvega mesta v skupini saj nadaljuje z izvrstnimi predstavami. Čeprav je nasprotnik izjemno slabi San Marino je na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo, uspeh doseči  7 golov. Nove tri točke za Slovake, ki imajo v 6. odigranih tekmah že 15 točk in zasedajo prvo mesto skupine 3. Slovenija, uči se.

SKUPINA 4

AZERBAJAN – WALES 0-1  Neugodni domačini so že marskikomu odvzeli pomembne točke, a tokrat jim to ni uspelo. Žilavi Wales je z golom Edwardsa v 41. minuti tekme povedel in zadržal vodstvo do konca tekme ter osvojil 3 točke, ki jih teoretično še držijo v boju za svetovno prvenstvo.

FINSKA – LIHTENŠTAJN 2-1  Še nekoliko več možnosti za osvojitev prvega oz. drugega mesta v skupini ima Finska, ki je imela tokrat lažje delo, a se je že po 13. minutah znašla v defecitu. Goste je v vodstvo popeljal Mario Frick, nato pa je domača ekipa, z golom Mikaela Forssella v 33. minuti, izenačila. Domača reprezentanca je  v 71. minuti z golom Jonathana Johanssona prišla do zaslužene zmage in novih treh točk s katerimi so tik za vodilnima Nemčijo in Rusijo.

FINSKA – RUSIJA  0-3  Sredin derbi, ki pa na koncu to ni bil, saj domači niso bili niti blizu zmagi. Gostujoča reprezentanca Rusije, ki je navduševala že na EP 2008, nadaljuje z dobrimi igrami saj je tokrat zmagala s kar 0-3. Prva dva gola je dosegel Keržakov in sicer v 23. in 59. minuti, končni izid pa je z golom v 71. minuti postavil Zirjanov. Reprezentanca Finske je izpadla iz boja za prvi dve mesti, Rusija in Nemčija pa bosta med seboj obračunali za direktno uvrstitev na svetovno prvenstvo.

SKUPINA 5  Brez tekem

SKUPINA 6

HRVAŠKA – UKRAJINA 2-2  Eden od derbijev dneva saj je šlo za neposredni obračuna za drugo mesto. Domči “kockasti” so pričeli bolje in v 3. minuti je Mladen Petrić po napaki ukrajinskega golmana, iz neposredne bližine zadel za 1-0. V 13. minuti so ukrajinci izvedli hitro akcijo in nekdaj eden najboljših napadalcev na svetu, Andrei Ševčenko je s hitrim vtekanjem v kazenski prostor zadel za izenačenje. V drugem polčasu so po akciji iz prekinitve povedli gostje, z glavo pa je v 54. minuti zadel Olexiy Gay, a je vodstvo gostov trajalo samo do 68. minute, ko je Hrvaška izenačila. Strelec izenačujočega zadetka je bil Luka Modrić, ki je odlično vodil hrvaško igro, vendar so hrvaški igralci do konca tekme zadeli dve vratnici, rezultat pa je ostal 2-2. Stanje na lestvici ostaja nespremenjeno, obe ekipi pa se bosta do konca kvalifikacij borili za drugo mesto.

KAZAHSTAN – ANGLIJA  0-4  Tekma se je začela z izjemno priložnostjo za domače, a jo niso izkoristili in Anglija je v nadaljevanju prišla do rutinske zmage, gole pa so dosegli Gareth Barry v 40. minuti in po nekaj letih reprezentančne suše, Emile Hesley v 46, v drugem polčasu pa neumorni Wayne Rooney v 72. in pa Frank Lampard v 77. minuti, ko je zadel iz penala. Anglija ostaja suvereno prva z vsemi osvojenimi točkami.

ANGLIJA – ANDORA  6-0  Tekma je tekma, a edino vprašanje pred tekmo je bilo koliko golov bo uspela reprezentanca Anglije “nasuti” nasprotnikom. V prvem polčasu  je zadel Rooney v 4.minuti, pa nato Lampard v 29. pa še enkrat Rooney v 39. minuti tekme. V drugem polčasu sta gole dosegla še rezervist Defoe, ki je zamenjal Rooneya, in sicer je bil precizen v 73. in 75 minuti ter pa Crouch, ki je zadel za končnih 6-0 v 80. minuti tekme. Sedma tekma, sedma zmaga in 21 točk.

UKRAJINA – KAZAHSTAN  2-1  Tekme vzhodno-evropskih ekip so vedno napete in nepredvidljive in tudi tokrat je bilo tako. Domača reprezentanca Ukrajine je bila veliki favorit, a prvi gol na tekmi so dosegli kazahstanci in sicer je v 19. minuti zadel Nuserbajev. Nekja minut je vladalo zatišje oz. šok nato pa je v 33. minuti zadel Nazarenko in Ukrajina je pričela napade za zmago. Na začetku drugega polčasa oz. v 47. minuti je še drugič zadel Nazarenko in Ukrajini prinesel želeno vodstvo z 2-1, ki je tudi ostalo do konca tekme. Tri točke za  Ukrajino, ki se je točkovno izenačila s Hrvaško, saj imata obe ekipi sedaj po 11 točk z istim številom odigranih tekem. Sledi boj za želeno drugo mesto, prvo pa je nedosegljivo saj ima reprezentanca Anglije že 21 točk oz. vseh sedem zmag.

SKUPINA 7

LITVA – ROMUNIJA  0-1 Veliko presenečenje teh kvalifikacij, reprezentanca Litve je gostila Romunijo, ki nima več nekih realnih možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo a je vseeno zaigrala v skladu s svojimi sposobnostmi in premagala neugodno domačo reprezentanco. Edini gol na tekmi je za tri točke gostov, dosegel Ciprian Marica v 38. minuti srečanja. Zame pričakovana zmaga gostov, ki že leta niso naredili odmevnejšega rezultata in tudi v teh kvalifikacijah jim slabo kaže, predvsem zaradi poraznega začetka.

SRBIJA – AUSTRIJA  1-0  Pred temi kvalifikacijami prenovljena in pomlajena reprezentanca Srbije nadaljuje z izvrstnimi rezultati. Nova zmaga in nove tri točke za ekipo Srbije, ki je edini gol dosegla iz penala v 7. minuti, ko je zadel “zvezdaš” Milijaš. Domači so igrali pod velikim pritiskom proti neugodni reprezentanci Austrije, ki je prav tako prenovljena pa neuspehu na domačem EP 2008. Tekmo sem si ogledal, vendar tu ni bilo lepote. Garanje za nove tri točke in ohranitvi prvega mesta v skupini ter dober opor avstrijske ekipe.

FERSKI OTOKI – SRBIJA  0-2  Še ena sredina tekma, kjer ni bilo vprašanj o zmagovalcu. Srbija je napadala in diktirala tempo in šele v 44. minuti, ko je zadel Milan Jovanović, je lahko odigrala malo bolj sproščeno. Ko je v drugem polčasu, v 62. minuti, je po akciji iz kota zadel, mladi Neven Subotić je Srbija rutinsko pripeljala tekmo do konca in vknjižila nove tri točke oz. učvrstila vodstvo pred reprezentanco Francije.

SKUPINA 8

BULGARIJA – REPUBLIKA IRSKA  1-1 Reprezentanca Bulgarije nadaljuje z neodločenimi izidi. To je že njihov peti neodločen izid v šestih odigranih tekmah in zeankrat ostajajo na nehvaležnem tretjem mestu skupine. V tekmi z neposrednim konkurentom za drugo mesto, Republiko Irsko so povedli najprej gostje in sicer je v 24. minuti zadel Dunne. Vodsto gostov je trajalo samo nekaj minut, saj je  v 29. minuti izenačil Telkiyski in do konca tekme se rezultat ni več spremenil. Ostalo je 1-1, obe reprezentanci sta osvojili po točko, tako da ima sedaj reprezentanca Bulgarije v šestih odigranih tekmah 8 točk, reprezentanca Republike Irske pa s tekmo več oz. v sedmih odigranih tekmah, 13. točk. Bulgarija ostaja tretja, Republika Irska druga, na vrhu skupine pa ostaja reprezentanca Italije.

CIPER – ČRNA GORA  2-2  V boju za sredino lestvice sta se pomerili domači Ciper in gostujoči črnogorci. Domači so povedli v 13. minuti ko je zadel Konstantinou, na varnih 2-0 pa je v 45. minuti iz penala povišal Michael. V drugem polčasu so se “prebudili” črnogorci za katere je oba gola dosegel Damjanović in sicer v 65. in 77. minuti.

 SKUPINA 9

ISLANDIJA – NIZOZEMSKA  1-2  Domača ekipa je računala na kakšno presenečenje oz. ugoden rezultat, kar bi bil ob odličnih igrah gostov, že neodločen izid, a ga ni bilo. Nizozekmski stroj je krenil močno in že v 8. minuti je zadel De Jong, v 15. minuti pa je vodstvo povišal Van Bommel, nakar je reprezentanca nizozemske tekmo peljala proti zanesljivemu koncu, kjer je v 88. minuti za znižanje vodstva zadel domači Sigurdsson. Nova zmaga Nizozemske, ki si je kot prva evropska reprezentanca zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu saj ima pred zasledovalci, neulovljivo prednost.

MAKEDONIJA – NORVEŠKA  0-0  Reprezentanca Makedonije nadaljuje svoje kvalifikacije brez slovenskega selektorja, Katanca. Nasledil ga je hrvat, Branko Ivanković, ki v svojem debiju ni dosegel željene zmaga, saj se je tekma proti reprezentanci Norveške končala brez golov. Škoda za reprezentanco Makedonije, ki je imela lepo priložnost za preboj proti vrhu lestvice in prav te “izgubljene” točke bi bile lahko na koncu ključne. Moje mnenje je, da so Katanca prekmalu odpisali, čeprav so se pojavila namigovanja, da razlog niso rezultati, temveč spor s prvim zvezdnikom ekipe. Znano?

MAKEDONIJA – ISLANDIJA  2-0  Kar makedoncem ni uspelo proti ekipi v krizi, Norveški, jim je uspelo proti neugodni reprezentanci Islandije. Zmaga in tri točke ter vrnitev v boj za željeno drugo mesto v skupini. Vodilni gol na tekmi je v 9. minuti dosegel Stojkov, katerega je v drugem polčasu zamenjal Ivanovski, ki je dosegel gol v 85. minuti za končnih 2-0. Evforija v Makedoniji, ki ima trenutno enako število osvojenih točk kot Škotska, ki je na željenem drugem mestu a ima odigrano tekmo maj kot makedonci. Sledi ogorčen boj za to, željeno drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo.

NIZOZEMSKA – NORVEŠKA  2-0  Nizozemska nadaljuje z nizanjem zmag, tokrat so brez težav premagali reprezentanco Norveške, čigar nogomet je v globoki krizi. Strelca za nove tri točke sta bila Ooijer v 33. in Robben v 51. minuti tekme in na nizozemskem se že pojavljajo vprašanja ali dobivamo novo različico totalnega nogometa.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.06.2009 ob 10:39 in je shranjen pod 2010 - kvalifikacije za svetovno prvenstvo, Južna Afrika. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !