Zapisal izmisljeni | 2.06.2009 - 11:06 - Kategorije: Film

Eno lepo sončno popoldne sem dobil dva kupona  …. evo ti, za v kino. Planet Tuš. Ja, OK ….

Doma sem, preko neta, malo pogledal ponudbo … nič privlačnega …. pa sem počakal še kakšen dan, mogoče bo pa kaj boljšega. Bingo. Ne vem ali sem ob prejšnem gledanju spregledal, ali pa ga še ni bilo.

Wrestler, pri nas znan kot Rokoborec.

wrestler

S poslabšanjem vremena se je povečal apatit po obisku kina in zadnji dan v mesecu se je zgodilo.

Na moje presenečenje prazna dvorana z nekaj posamezniki, ki so se že udobno namestili in pričakovali hollywoodski pozerski filmček o katerem so na hitro, nekaj prebrali …. Wrong.

Začetek filma, ko Randy “Ram” Robinskon sedi ves zdelan v neki zakotni slačilnici, še bolj zakotne in smrdeče športne dvorane, da vedeti da bo to poseben film. Tresoča kamera “iz roke” sledi Ramu na poti iz telovadnice, kjer od življenja in udarcev utrujenega wrestlerja, ki se še komaj premika v svojih starih oblačilih kmalu spremljamo ob muziki iz 80-ih. Cinderella z refrenom Don’t know what you got … ’till it’s gone …. zamišljena vožnja s podrtim kombijem …. vrata avtomobila se zaprejo Ram pa ugotovi, da je ostal brez prenočišča saj nima za plačevanje svoje trash-prikolice. Ubogi, nekoč veliki zvezdnik, se nakljuka s tabletami proti bolečinam, poplakne s cenenim pivom in zaspi v kombiju. Človek kar začuti njegovo bolečino, ko vidi da ničesar nima pa še to mu počasi uhaja.

Sledi lep prikaz delovanja Wrestling mašinerije, managerji, borci, ki se med seboj poznajo, prijateljujejo, se dogovorijo o poteku pretepa nato pa to izvedejo. Brutalnost v ringu je naslednji šok. Vsi vemo, da je wrestling dogovorjen, nikoli pa si ne bi mislil, da se toliko tolčejo. Wrestling definitivno ni balet oz. gledališka igra ampak brutalen šport, kjer so po dogovoru dovoljeni spenjači, steklo, bodeča žica, koši za smeti in podobni pripomočki. V tem delu filma se kino dvorana še dodatno sprazni in tisti, ki so pričakovali šminkerski hollywoodski izdelek, spoznajo zmoto. Film ne pokaže blišča wrestlinga kot ga poznamo s TV-ja ampak pokaže udarce, bolečino, kri, rane in pohabljene borce po dvobojih. Okrvavljene gladiatorje z odprtimi ranami. Prizori, ki šokirajo.

Ram doživi po enem od takšnih dvobojev srčni napad in izve, da je njegove športne kariere konec. Njego telo ne more več, čeprav Ram hoče/mora nadaljevati s takšnim načinom življenja. Fuck it. Obišče svojo simpatijo, striptizeto Cassidy, ki ima podoben problem, saj njeno telo ni več primerno za poklic s katerim se ukvarja. Oba je “povozil čas” in oba se zavedata, da je treba nekaj ukreniti, spremeniti a je to zdaj zelo težko. Sledi nekaj poskusov romance, vrhunec pa je na še en hitič iz 80-ih. Ratt s svojim round and round …. I knew right from the start, You’d put an arrow through my heart … Kako resnično za niju, ki ne znata biti drugega kot wrestler in striptizeta. Tu nekje Ram ugotovi, da je bila v 80-ih najboljša muzika … rock, ki pa ga je zjebal Cobain …. Več kot očitno, da Ram še vedno živi v preteklosti, ko je bilo življenje žur, sex drugs & rock’n roll …. grunge pa je uničil ta L.A. blišč, bujne pričeske, pajkice …. na vrsto so prišli zamaščeni lasje, otožni obrazi, kariraste srajce, depresija …. vse kar trenutno krasi Rama.

Ta se sprijazni s težavami in koncem kariere ter potrpi razna zbadanja in poniževanja v službi, kjer na koncu dobi delo delikatesi, kot ponižni prodajalec mesa, salam in narejenih solat. V tej osamljenosti poskuša popraviti svoj odnos s hčerko in sprva mu nekako celo uspeva, ko se sprehajata pa zapuščenem pomolu, pa veliki propadajoči dvorani, a na koncu spet vse zajebe.

Ram ugotovi, da v realnem življenju ne zna funkcionirati oz. da je njegovo življenje v ringu zato se odloči na vrnitev, saj ga hčerka nažene, striptizeta Cassidy mu ne vrača ljubezni, v službi ima dosti zajebavanja ….

Veliki finale … vrnitev v ring ob Guns ‘n Roses …. Sweet child o’mine …..

 

Fenomenalen film v katerem blesti Mickey Rourke za katerega pravijo/pišejo da je to zgodba njegovega življenja, zgodba o veliki vrnitvi nekoč slavnega, pa pozabljenega ….

A zame je bil Mickey Rourke vedno tu nekje, nikoli pozabljen, ne glede na slabe povprečne filme, ki niso prinašali dobička ….

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 2.06.2009 ob 11:06 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 2.08.2010 @ 09:43

    [...] komični oz. točneje uspešni, nekomični Wrestler. var a2aconfig = a2aconfig || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: [...]

  2. 21.12.2010 @ 18:26

    [...] zabava goste s svojimi nostalgičnimi zgodbami o boksarskih dneh. Nekoliko uspešnejša različica Wrestlera bi rekel oz. življenje v bleščeči preteklosti, obiskovanje starih krajev, spomini [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !