Zapisal izmisljeni | 27.05.2009 - 16:26 - Kategorije: sezona 2008-09

Pred pričetkom nogometne sezone 2008/09 so vse poti vodile v Rim …. nekaj mesecev kasneje sta ostala samo še dva kluba, sezona Lige prvakov pa se bo zaključila s finalno tekmo na rimskem olimpijskem stadionu.

MANCHESTER UNITED – BARCELONA

Trenutno dva najpopularnejša in najrazpoznavnejša kluba na svetu se bosta končno pomerila v velikem finalu najmočnejšega evropskega nogometnega tekmovanja.

Tradicija pravi, da je MANCHESTER UNITED v finalih nepremagljiv, ‘68 je po podaljških premagal Benfico, ‘99 je premagal Bayern v sodnikovem podaljšku, lani pa Chelsea po boljšem izvajanju penalov. Podobno velja tudi za njihovega trenerja Sir Alexa Fergusona, ki je pred Manchestrom vodil mali škotski Aberdeen s katerim je ‘83 v finalu Pokalu pokalnih zmagovalcev premagal sloviti Real Madrid, nato pa na klopi Manchester Uniteda klub popeljal do današnjega statusa, najboljšega na svetu. BARCELONA je bila leta ‘94 v podobnem položaju kot je danes saj je celo sezono navduševala s svojim spektakularnim nogometom in v domačem prvenstvu “zabila” 91 golov, nato pa v “atenskem finalu” izgubila s 4-0.

Trener Barcelone, GUARDIOLA ima kar nekaj težav s sestavo najboljše enajsterice saj je že več mesecev poškodovan njihov standardni branilec Gabriel Militio, v polfinalnem obračunu pa so ostali še brez mehiškega branilca Marqueza, ki si je poškodoval koleno in pa brez obeh bočnih igralcev Daniela Alvesa in Erica Abidala, ki sta zaradi rumenih/rdečih kartonov dobila prepoved nastopanja. Tako bo moral neizkušeni Guardiola Barcelonino obrambno vrsto sestaviti iz preostanka igralcev, ki so večji del sezone sedeli na klopi za rezervne igralce oz. igrali na drugih pozicijah. Puyol bo po sili razmer bočni igralec, ki se verjetno ne bo preveč vključeval v napadalne akcije preko boka, po čemer slovi igra španske ekipe. Branilski par bosta tvorila Pique, kateri je bil pred prihodom v zadajšnje moštvo bolj-ali-manj rezervist v Manchestru, in pa Toure, ki je najkoristnejši na mestu zadnjega veznega, kjer “krije hrbet” ofanzivni zvezni vrsti. Drugi bočni igralec pa bo Silvinho, ki je večin otekem gledal z rezervne klopi ali pa Keita, ki je bil prav tak orezervist o. igral na ofanzivnejših položajih. Sredino bosta vodila Xavi in še vedno poškodovani Iniesta, vlogo “garača” na sredini oz. Tourejevo vlogo pa bi lahko prevzel Busqets ali pa prej omenjeni Keita. V napadu je vse jasno, Henry na levi, Eto’o na sredini, na desni pa Messi. Mogoče bo Guardiola poskusil s kakšnim drugačnim eksperimentom, vendar dvomim saj mu situacija oz. pomembnost srečanja tega ne dopušča in bo moral kreniti z napovedano postavitvijo katero pa bo med igro lahko modificiral oz. prilagodil stanju na igrišču. Največja težava Barcelonine igre bodo vsekakor prekinitve in slaba skok-igra ter neuigranost zadnje linije, v srednji liniji je ključno vprašanje v kakšnem stanju je poškodovani Iniesta, ki je playmaker ekipe, v napadalni vrsti pa ne vidim pomankljivosti in predvidevam, da bo ključno vlogo odigral hitri Henry.

Trener Manchester Uniteda, Sir ALEX FERGUSON je izkušeni trener, ki ga Guardiola ne more z ničemer presenetiti, bo verjetno sestavil ekipo v kateri bosta O’Shea in Evra bočna igralca, centralna branilca pa Vidić in Ferdinand za katera bom ponovil, da sta po mnenju skoraj vseh strokovnjakov, trenutno najboljši branilski par na svetu. Rio Ferdinand je bil predtem poškodovan, vendar so najave da bo do finalne tekme pripravljen, v kolikor pa ne bo mogel zaigrati ga bo nadomestil Johnny Evans, ki pa se mi zdi nedorastel za takšno opravilo. Na sredini igrišča bo manjkal “garač” Fletcher, ki je dobil v polfinalu rdeči karton, njegovo vlogo pa bosta odigrala dolgolasi brazilec Anderson in Carrick. Malo ofanzivnejša naj bi bila korejec Park in pa predvsem veteran Ryan Giggs, ki bo pomagal napadalnem dvojcu Rooney – Ronaldo. Predvidevam da bo v konici napada samo Ronaldo, neumorni Rooney pa bo nekje med zvezno vrsto in napadom, kjer bo s svojim tekanjem vršil konstanti pritisk na nasprotnikovo zadnjo vrsto. Igra Manchestra bo vsekakor usmerjena v prekinitve oz. proste strele in kote oz. skok-igro, kjer naj bi dominirali njihovi “nebeški skakalci” predvsem Vidić. Obrambni del si ne bo smel privoštiti napak, predvsem bosta morala biti previdna oba bočna igralca, rahlo okorni O’Shea, ki bo zadolžen za hitrega Henrya in pa Evra, ki bo imel veliko dela s prvim zvezdnikom nasprotnika, Messijem. Tukaj pričakujem podvajanja oz. pomoč obeh branilcev in defanzivcev na sredini. Kreativni del Manchestra bo skušal svoje hitre, že automatizirane akcije zaključiti z zadetkom, igro pa bodo verjetno morali prepustiti spretnejšemu nasprotniku. Pri tem velja omeniti, da se bo ofanzivni del ekipe veliko menjaval na igralskih položajih, kar zna privesti do lepih/hitrih akcij oz. zadetka.

Ker upam, da to ne bo tipično finale, kjer se bosta obe ekipi koncentrirali na branjenje gola, temveč bosta poskušali razviti igro oz. kreirati napadlane priložnosti za zadetke, bom pred pričetkom tekme stavil še na “svoje”

MANCHESTER UNITED

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 27.05.2009 ob 16:26 in je shranjen pod sezona 2008-09. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !