Zapisal izmisljeni | 13.05.2009 - 10:36 - Kategorije: knjižnica

Pred kratkim sem v kupu reklam, revij in podobne navlake pograbil tudi Buklo, brezplačno revijo o dobrih knjigah, kot piše, jo na WC-ju prelistal in se ustavil pri knjigi Val.

Ker je knjiga zelo iskana je bila potrebna rezervacija, a kmalu sem imel pred seboj, izvrstno delo Todd-a Strasserja, pri nas prevedeno kot Val oz. z originalnim naslovom ….

The Wave

val

Ta kratki roman iz leta 1981 je nastal na podlagi resničnih dogodkov, ki so se zgodili na neki srednji šoli v Kaliforniji. Tam je profesor zgodovine Ron Jones, prikazal “filmček” o nacizmu, holokaustu … njegovi učenci pa nikakor niso mogli verjeti, da se je kaj takega lahko zgodilo in da je pri tem sodelovalo toliko ljudi. Prav tako niso verjeli trditvam, da mnogi niso vedeli za koncentacijska taborišča, za sežiganja Judov ….

Profesor je nato med poučevanjem izvedel poskus na svojih učencih, katere je med nedolžno igro hitrih vprašanj in odgovorov usmerjal k strumnemu sedenju, odgovarjanju … Vse skupaj se je nadaljevalo z gesli “V disciplini je moč” in “V skupnosti je moč” v izboru simbola novonastale skupnosti oz. gibanja, v novem pozdravu med člani te skupnosti …. Kmalu so učenci salutirali in skandirali gesla, v razredu pa je zavladala disciplina in enotnost. Kmalu je sledila naloga novačenja še drugih učencev oz. širjenje skupnosti, ki pa je privedlo do nekaterih neljubih dogodkov ….

Napeta zgodba o srednješolskem dogajanju, kjer ni prostora za klasičen ameriški kič, ki ga poznamo iz njihovih hollywoodskih filmov, kjer se vse vrti okoli maturantskih plesov in preobrazbi looserjev v zmagovalce, piflarjev v heroje, štorastih/grdih v lepotice in podobno.

Po romanu je bil leta  2008 posnet tudi nemški film Die Welle, ki si je prislužil kar nekaj nagrad in si ga bom v prihodnosti vsekakor tudi ogledal.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 13.05.2009 ob 10:36 in je shranjen pod knjižnica. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

6 komentarjev

 1. 13.05.2009 @ 13:24

  Film vsekakor priporočam! Gre za dober film.

  Zapisal Dextaster
 2. 13.05.2009 @ 13:28

  Tudi ljutomerski gimnazijci so po tej vsebini leta 2007 posneli film, ki se je predvajal v Planetu Tuš, Metropol Celje, pa še kje. Igrali so tudi gled. predstavo, ki je gostovala marsikje!

  Zapisal I-rena
 3. 13.05.2009 @ 13:31

  Tudi film je dober, priporočam ogled.

  Zapisal Arn
 4. 13.05.2009 @ 13:36

  Film je ok – neka slabša verzija od Das Experiment

  Zapisal maxime
 5. 14.05.2009 @ 16:43

  Hotel sem povedati, da je knjiga kljub težki tematiki, lahkotna, sestavljena iz enostavnih stavkov, ki te prevzamejo in ne moreš nehati brati dokler ne prideš do konca, kar pa je zelo hitro in je vzpodbudno za vse, ki se jim ne da brati knjig ….

  V prihodnih dneh si bom ogledal še film, za katerega sem predvideval, da je veliko bolj znan kot pa njegova knjižna predloga ….

  Zapisal izmisljeni
 6. 18.05.2009 @ 10:00

  Vem, da tole kar vas bom prosila nima nobene zveze z dotičnim blogom, a vseeno vas prosim za pomoč. Potrebujem blogarje, ki mi bodo odgovorili na 3 minute dolgo anketo. Do ankete pridete tako, da se povežete na spodnji link:

  http://FreeOnlineSurveys.com/rendersurvey.asp?sid=i6r25exfxvcyb0d591976

  Res vas lepo prosim, saj gre za raziskavo o blogarji. Kdor ne poda svoje besede, mu jo lahko dodelijo drugi in to ni dobro.

  Prosim za pomoč, hvala že vnaprej

  Zapisal ana

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !