Zapisal izmisljeni | 5.05.2009 - 18:10 - Kategorije: Euroleague basketball

V nedeljo sta sledili dve tekmi … tekma  za tretje mesto in pa veliki finale, ki je dal zmagovalca Euroleague 08/09.

Najprej sta se pozno popoldne, za tretje mesto pomerila BARCELONA in OLYIMPIACOS.

Kot že mnogokrat prej, v takšni tekmi ni odločala kvaliteta, ampak motivacija, saj so razočaranja ob neigranju finala, velika.

OLYMPIACOS je v polfinalu, tesno, izgubil s svojim mestnim rivalom, kar je na njih pustilo posledice saj je bilo razočaranje ob porazu preveliko. V polfinalni tekmi, je razočaral njihov drago plačani Jannero, ki je ostal brez točk, a mu je v opravičilo, da je igral samo dobre tri minute, nato pa je trener sprevidel, da to ne bo njegov dan. Le točko več je dosegel Halperin, ki pa je igral kar 21 minut, kar je vsekakor premajhen učinek igralca, od katerega se je pričakovalo mnogo več. Od ostalih so točke dosegli Teodosić 3, Erceg 4, Printezis in Papaloukas po 9, točko več oz. 10 je dosegel Bourousis, 11 točk je dosegel Childress, 14 Vujčić in pa 18 točk, Lynn Greer. Vse skupaj je bilo malce premalo, saj so izgubili z 84 proti 82 in od tu naprej je bil Olympiacos samo še eno velik orazočaranje. No, da se vrnem k tekmi za tretje mesto, ki u bistvu na takem turnirju ne pomeni veliko. Grški klub je gladko izgubil, 79-95, ponovno pa je bil njihov najboljši igralec na igrišču Lynn Greer, tokrat z 19. točkami. Bourousis jih je dosegel 17, Vujčić  12, Erceg 11, Papaloukas pa 8. Ostali so sodelovali le simbolično, Teodosić 5, Printezis 4 in pa Pelekanos 3 dosežene točke. Preostali del ekipe je ostal brez učinka in vodstvo Olympiakosa bo v poletnih dnevih, verjetno, opravilo še eno čistko v slačilnici, kjer bodo ostali redki, ki so upravičili vložen denar.

BARCELONA je v uvodni tekmi turnirja izgubila proti ruski ekipi, a je večina, razen njih samih, slutila, da to ni ekipa za vrh Evrope. V polfinalu je bil njihov najboljši strelec Andreson s 24. točkami, sledita Navarro in Lakovič s 13. točkami, Santiago 9. vendar je bilo vse skupaj premalo za nasprotnika, ki je imel v svojih vrstah enega izjemnega … Poraz z 78 -82 je bil tako dokaj pričakovan in Barcelona je v tekmi za tretje mesto “razmontirala” drugega grškega nasprotnika. Ponovno je izvrstno tekmo odigral Anderson, ki je bil ponovno najboljši strelec ekipe, tokrat z 20. doseženimi točkami. V bistvu so še drugo tekmo zapored nosili isti igralci, Navarro in Laković s 14., Santiago z 10. točkami, ostali pa imeli manjši delež. Zame, pričakovan razplet obeh tekem Barcelone in njihovo pričakovano tretje mesto.

Zvečer sta veliko finale odigrala grški PANATHINAIKOS in ruski CSKA MOSKVA.

CSKA MOSKVA je bil za večino ljubiteljev košarke, favorit tega turnirja in tudi večina slovenskih navijačev je navijala za navedeni klub, predvsem zaradi njihovih slovenskih košarkarjev, Smodiša in Lorbka. CSKA je v polfinalu premagal zgoraj navedenega španskega predstavnika, predvsem po zaslugi odlično razpoloženega Šiškauskasa, ki je tekmo končal z 29. doseženimi točkami. Sledili so mu Langdon s 15. točkami, in Khryapa ter  Smodiš s po 9. točkami, le točki manj sta dosegla Holden in Lorbek … Podobno je bilo tudi v finalu. Po bledem prvem polčasu in zaostanku 20. točk oz. 48 proti 28 je CSKA zaigral mnogo bolje in pred pričetkom zadnje četrtine je bila prednost prepolovljena oz. 56 proti 46. CSKA je nadaljeval z odlično igro in dohiteval nasprotnika, ki je prekmalu pomislil, da je tekme že konec …. Zadnje minute so bile napete, grška ekipa je imela prednost 2 točk, CSKA pa napad za izenačenje oz. zmago. Zadnji napad je šel na Šiškauskasa, ki pa je tokrat zgrešil in tekma je bila izgubljena. CSKA ni obranil naslova najboljšega v Evropi, vendar so njihovi košarkarji odigrali dve zelo dobri tekmi. V finalni je bil njihov najboljši strelec Holden s 14. točkami, točko manj sta dosegla Langdon in izjemni Šiškauskas, po 9 točk sta dosegla Khryapa in Šmodiš, po 5 točk pa Lorbek in Planinić, 3 točke je dosegel Kaun. Slab prvi polčas je bil glavni razlog poraza, a tudi glavni razlog tako dobre igre v drugem polčasu, vendar je pravak Euroleague postal nasprotnik ….

PANATHINAIKOS je ponovno postal najboljši v Evropi, predtem pa je v polfinalnem dvoboju izločil mestnega tekmeca z rezultatom 84 -82. Najzaslužnejši v ekipi ”zelenih” je bil Nikola Peković z 20. točkami, takoj za njim pa Batiste z 19. točkami, kar pomeni, da so dominirali pod košema, kjer navedena dosegata največk točk. Po 18. točk sta dosegla Jasikevičius in Spanoulis, nato pa ni bilo dolgo nikogar, s 5. točkami sledita Fotsis in s 4. pa Perperoglou. Razočaranje sta bila Nicholas in Diamantidis, ki nista dosegla niti točke, a so jih njuni soigralci odvedli v finale.

V finalni tekmi so odigrali izjemen prvi polčas, kjer so takrat še aktualnega prvaka “razmontirali” in imeli 20 točk prednosti. Izjemna igra grške ekipe in izvrsten met za 3 točke sta pripomogla k temu, da so se sprostili, malo zasanjali in dovolili nasprotniku da se vrne v igro,  nato pa trepetali do zadnje sekunde za zmago. A vseeno so zasluženo zmagali in ponovno postali Prvaki. Najbolj sta se izkazala Spanoulis in Fotsis s po 13. točkami sledita Diamantidis in Jasikevicius s po 10. točkami, Nicholas je dal 7. točk, Peković, Batiste in Perperoglou po 6 točk, Tsartsaris pa 2 točki. Kot sem že navedel izjemna strelska razpoloženost “zelenih” kjer pa je tokrat izostala dominanca pod košema, saj sta malce razočarala Batiste in predvsem Peković, ki je odlično začel a se nato izgubil, nasprotnik pa celo imel boljši “skok”. Situacijo so rešili “snajperji” s 13. zadetimi “trojkami2 in ….

PANATHINAIKOS je, zasluženo in v skladu z mojo napovedjo, postal zmagovalec Euroleague oz. najboljša ekipa v Evropi.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 5.05.2009 ob 18:10 in je shranjen pod Euroleague basketball. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !