Zapisal izmisljeni | 1.05.2009 - 14:44 - Kategorije: Euroleague basketball

Danes se pričenja turnir štirih najboljših moštev evropske košarke …  Final four.

Evropska košarka ni bila nikoli bogatejša oz. močnejša in nekoč svetlobna leta oddaljena NBA liga, ni bila nikoli bližje. In kaj ima zdaj NBA z zaključnim turnirjem evropske košarke?

Pred pričetkom letošnjega Euroleague tekmovanja se je na košarkarskem trgu zgodil “čudež” in evropski igralci niso sili v ameriško NBA, temveč je bil promet v obratni smeri. Igralci iz NBA lige so okrepili najbogatejše evropske klube in štirje najboljši plačniki so prispeli do Final four-a oz. zaključnega turnirja Euroleague tekmovanja.

 olimpiakos

OLYIMPIACOS je bil v zadnjih letih bolj klub iz sence, evropski velikan, ki se je trudil priti do zaključnega turnirja. Letos jim je uspelo, a so predtem veliko nakupovali in praktično niso spraševali za ceno. Pristop “Money is not a problem” je 25. letnega Josha Childressa, 6. picka  na draftu 2004, zvezdnika Atlanta Hawksov, pripeljal k Olyimpiacosu. Grški velikan je zanj oz. za 3-letno igranje odštel rekordnih 20 milionov dolarjev. Childress je ob omembi 20 milijonov, brez razmišljanja zapustil zvenečo NBA ligo.  Njegova “American way”  pogodba je bila v bruto znesku in nekje 40% pojejo davki, 5% managerju, igralec pa si sam poišče vilo s šestimi kopalnicami, fitnessom, bazenom ali hišo v predmestju z lepim dovozom in igriščem za hišo …. vendar vse to je ” very expensive” V Evropi imajo neto pogodbe, pa vrhunske nastavitve, pa avtomobile, pa šoferje …. all inclusive. Računica je jasna. Temu primeru je sledilo še nekaj NBA-jevcev, med njimi tudi Jannero Pargo, ki je iz  New Orleans Hornetsov, kjer je igral po 20 minut na tekmo, prestopil v Dinamo iz Moskve, od tam pa januarja 09 prestopil k Olyimpiacosu. Pred letošnjo sezono sta, iz izraelskega Hapel Tel Aviva, k Olyimpacosu prestopila, v paketu, še eden najbolj cenjenih evropskih centrov, hrvat Nikola Vujčić in pa izraelec Yotam Halperin, ki je predtem navduševal tudi v Union Olimpiji. Zame je najbolje vložen denar, 3.5 milijona evrov, prestop “grškega boga košarke” Theodorasa Papaloukasa, ki se je iz CSKA Moskve vrnil v ekipo rdeče-belih, kjer je tudi pričel svojo bogato kariero. On je garancija uspehov in ob zgoraj naštetih okrepitvah je Olyimpiacos, po letih suše, zel oresen kandidat za osvojitev Final foura.

Branilci: Papaloukas, američan Pargo in pa srba Miloš Teodosić ter Igor Milošević,

pozicija 2 oz. šuterji: američan Lynn Greer, ki je prišel pred sezono 07 iz NBA ekipe Milwaukee Bucks, že omenjeni Yotam Halperin in pa 19-letni Kostas Sloukas

pozicija 3: Josh Cildress, grški reprezentant Panagiotis Vasilopoulos, in pa Pelekanos ter Karathanasis

krilni centri: grška reprezentanta Bourousis in Printezis ter Giannopoulos

centri: hrvat Nikola Vujčić, srb Zoran Erceg, ki je pred sezono prišel iz FMP Železniak in pa Schortsanitis in Vougioukas

Žreb nam je že nocoj, v polfinalu namenil košarkarsko poslastico, saj bosta za vstop v finale igrala grška rivala rdeče-beli Olyimpiacos in zame, prvi favorit tega turnirja, zeleni Panathinaikos.

Olyimpiacos je ogromno vložil v ekipo, katero vodi legendarni Giannakis, kmalu pa bomo izvedeli ali je možno v enem prestopnem letu sestaviti Prvaka.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 1.05.2009 ob 14:44 in je shranjen pod Euroleague basketball. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 8.05.2010 @ 00:29

    [...] udeleženci so isti kot lani in sicer Olyimpiacos, Barcelona in CSKA Moskva, namesto lanskega zmagovalca grškega Panathinaikosa pa je tu srbski oz. [...]

  2. 10.05.2010 @ 07:53

    [...] prejšnji objavi ( TUKAJ ) sem kar dosti napisal o financah in tudi tokrat bom temu namenil malo več prostora. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !