Zapisal izmisljeni | 28.04.2009 - 18:23 - Kategorije: sezona 2008-09

Ostale so še štiri najboljše ekipe. Tudi tokrat je tu španska Barcelona in tri angleška moštva, Chelsea , Manchester United in Arsenal.

BARCELONA – CHELSEA

Prva tekma se igra na stadionu Nou campu v Barceloni, kjer domači “meljejo” vendar mislim, da tokrat ne bo tako. Barcelona je imela v I. fazi nekoliko lažjo skupino, sledil je Lyon, ki je očitno preživel svoje zlato obdobje, nato pa še “kaotični” Bayerern. Španska ekipa je vsem ekipam vsilila svoj ritem in igrala kolikor/kakor se jim je zljubilo. Se strinjam, da letos igrajo najlepši nogomet z veliko lepih akcij in kombinatorike ter z veliko doseženih golov. Nogomet za gledalce in zase, kjer je veliko poigravanja in žonglerstva ter za stokovnjake, ki težijo k igri brez nepotrebnih napak.  Glavna razlika med prejšnimi sezonimi in letošnjo je prav v veliki odgovornosti oz. v defanzivnih nalogah, katere sedaj izpolnjujejo vsi igralci. Ko se napadalna akcija konča, pričnejo vsi igrati obrambo, tudi napadalci. “Nema više šetanja” bi rekel moj stari. Chelsea je povsem drugačna ekipa. Nekako najrajši prepustijo iniciativo nasprotniku, potem pa s hitrimi akcijami in pa z dolgimi žogami osvajajo prostor oz. dosegajo zadetke. Mislim, da bo Barcelona poskušala razviti svojo igro, a ji izvrstni atleti angleške ekipe tega ne bodo dovolili. Težko je izigrati nasprotnika, ki se bolje, več in hitreje giblje, poleg tega pa je še agresivnejši. Prav nekaj začetnih, ostrih štartov na Barceloninih zvezdnikov, zna te malce umiriti, celo prestrašiti. Poleg tega mora Barcelona igrati z malo rezerve, saj prejeti gol na domačem igrišču lahko pomeni odločilno prednost in tu pride na vrsto ta angleška brzina oz. protinapad. Po moje, bo to zelo izenačena tekma v kateri bo sicer Barcelona prevladovala oz. pletla in pletla, a brez nekega pravega učinka. Seveda lahko takšno napoved vedno pokvari kakšna genialnost katerega od igralcev, predvsem Messija, katerega bo treba omejiti. Verjamem, da je ekipa Chelsea to sposobna in da bo za napredovanje v finale odločala druga tekma, kjer pa bodo moči nekoliko drugače razporejene.

 

MANCHESTER UNITED – ARSENAL

Dvoboj dveh starih znancev, velikih nasprotnikov, Alex Ferguson vs. Arsene Wenger oz. Manchester United vs. Arsenal. Že leta sta kluba, predvsem pa trenerja zelo ostra drug proti drugemu in tudi tokrat lahko pričakujem ostro, borbeno tekmo v kateri bo videti več duelov in požrtvovalnosti, kot pa lepih, izdelanih akcij. Za mnoge je Manchester United veliki favorit dvoboja in ga že vidijo v finalu, a tako je bilo tudi v četrtfinalu, ko je bila javnost prepričana v lahko napredovanje, pa se je izkazalo, da ni več lahkih nasprotnikov. Manchester bo verjetno začel s svojim standardnim štoperskim dvojcem Vidić-Ferdinand, kar pomeni da bo nasprotnik zelo težko prišel do zadetka, po bokih pa bosta, iz ozadja prodirala, hitra Evra in Rafael. Centalni del igrišča bo tokrat verjetno bolj ziheraški, vendar na krilnih položajih pričakujem Cristiana Ronalda in izkušenega Ryan Giggsa, ki je bil pred kratkim izbran za najboljšega igralca sezone v angleškem prvenstvu. Tadva bosta “lomila” nasprotnika. Napad bo verjetno standarden, to pa pomeni dva napadalca; Berbatov in neumorni Rooney. Ferguson bo zaigral z izkušeno, standardzirano ekipo, ki dela zelo malo napak, je zelo borbena in agilna, ter v vsakem trenutku sposobna izvesti dobro akcijo in doseči gol. Ko pa enkrat zadane in začuti, da lahko dotolče nasprotnika, bo to storila brez usmiljenja, kar je v prejšnih sezonah že prikazala, predvsem je to občutila Roma, pred dvema sezonama, ko je dobila 7 komadov in pa v Tottenham v soboto, ko je v angleškem prvenstvu po vodstvu z 0-2, pokasiral 5 komadov. “Rdeči vragi” so dobesedno podivjali in kot njihov navijač, upam da bodo v tem stilu tudi nadaljevali. Arsene Wenger z Arsenalom že leta navdušuje z vedno novimi, mladimi igralci, ki igrajo lep, hiter nogomet a pri tem ne osvajajo trofejev. Enkrat ko ti igralci dozorijo, jih premamijo večji bogatejši klubi, zaradi katerih zapustijo Arsenal, kateri se vrne nazaj in vzgoji novi rod. Mislim, da se zaman prepričujejo, da so pripravljeni za osvojitev Lige prvakov in da se jim bo poznalo pomanjkanje izkušenj v tekmah, ki pomenijo vse ali nič. Čeprav je njihova moč v ekipnem duhu oz. kolektivni igri, eden igralec izstopa. Cesc Fabregas je ključ njihovega uspeha in v kolikor se njega onemogoči, Arsenal ostaja brez idejnega vodje ter igralca sposobnega prevzeti odgovornost nase. Minimalni poraz bi bil za njih ugoden razultat a imam občutek da bo drugače. 2-0 ali več za Manchester.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 28.04.2009 ob 18:23 in je shranjen pod sezona 2008-09. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 28.04.2009 @ 19:13

  Danes bo še zanimivo in napeto. Upam na zmago Chelsea. Mimogrede, zelo dober blog. Ajde.

  Zapisal ilsst
 2. 29.04.2009 @ 14:58

  Meni se tekma, na žalost ni zdela ne zanimiva, ne napeta. Pričakovano mučenje pred televizorjem, ko je rezultat pred vsem ostalim …. hvala.

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !