Zapisal izmisljeni | 23.04.2009 - 11:24 - Kategorije: klubi

Alkmaar Zaanstreek, bolj znan kot AZ, je po 27. letih menjavanja Ajaxa, PSV-ja in Feyenoorda na vrhu nizozemske prve lige, osvojil svoj 2. naslov prvaka.

az

Leta 1967 sta se spojila nogometna kluba Alkmaar ‘54 in FC Zaanstreek, nastal pa je AZ ‘67, ki je nato opustil številčni del imena. V sezoni 1971/72 je prvič zaigral v nizozemski 1. ligi, 10 let kasneje pa so osvojili svoj prvi naslov. Pred tem je 16 let naslove osvajala, zgoraj navedena nizozemska trojka, AZ pa je prekinil njihovo dominanco in nato še v Pokalu UEFA prišel do finala, kjer pa je izgubil. Sledil je padec, pa pristanek v 2. ligi, nato pa je v sredini devedesetih, na čelo kluba prišel nizozemski biznismen, Dirk Schering.

Vzpon nogometnega kluba AZ, v katerega je Schering začel vse več vlagati se je pričel kazati že kmalu, ko so za klub zaigrali Phillipe Cocu, Jimmy Floyd Haselbaink … Klub se je stabiliziral, postal vsakoletni borec za vrh nizozemske lige, ki je imel nekaj zelo uspešnih nastopov v Pokalu UEFA.

Najpomembnejši korak proti naslovu državnih prvakov je storjen leta 2005, ko je trener kluba postal sloviti Louis Van Gaal, kateri je znan po svojem natančnem, mnogi pravijo šablonskem, delu. Ta je uvedel, kot mu pravijo sedaj, Totalni nogomet II, katerega izvajajo skrbno izbran igralci:

golmani: australski hrvat Joey Didulica, argentinec Sergio German Romero in mladi Jordy Deckers

obramba: Jaliens, Luirink, mehičan Hector Moreno, belgijca Pocognoli in Swerts, latvijec Klavan ter finca Kolehmainen – Moisander

sredina: kapetan Schaars, Luijckx, Van der Velden, nizozemski reprezentant Demy De Zeeuw, srb z nizozemskim državljanstvom Marko Vejinović, z Zelenortskih otokov prihaja David Mendes Da Silva, z Danske Simon Busk Poulsen in pa iz Belgije Maarten Martens

napad: maročan z nizozemskim državljanstvom Mounir El Hamdaoui, belgijec Moussa Dembele, brazilec Ari, australec Brett Holman, italijan Graziano Pelle in domači Jermain Lens

Posamezno gledano, nič posebnega, vendar kot celota izredno čvrsta ekipa, ki dobiva zelo malo golov, na drugi stani pa veliko zadeva, predvsem El Hamdaoui in Moussa Dembele.

AZ je edini klub pored PSV, Ajaxa in Feyenorda, ki je v zadnjih 43. letih osvojil naslov prvaka nizozemske, njihov trener Louis Van Gaal, ki je eden najzaslužnejših za to, pa bo z lastnikom kluba izdelal načrt za naslednjo sezono.

Klub je z naslovom prvaka osvojil tudi direktno uvrstitev v Ligo prvakov, za katero bodo potrebne določene okrepitve oz. spremembe v ekipi. Prepričan sem, da tokrat po osvojeni lovoriki ne bo prišlo do pada kluba, temveč je pred njimi svetla prihodnost.

Go AZ.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.04.2009 ob 11:24 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !