Zapisal izmisljeni | 23.12.2008 - 15:09 - Kategorije: sezona 2008-09

Zaključil se je prvi del letošnjega Pokala UEFA, v nadaljne tekmovanje so se uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine, tem pa se pridružujejo še tretjeuvrščene ekipe iz prvega dela Lige prvakov.

SKUPINA A

Angleški MANCHESTER CITY je, pričakovano, osvojil prvo mesto v skupini A in napredoval v naslednjo fazo. Po težavah, ki jih ima v angleškem prvenstvu, kjer se bori uiti z dna lestvice, so se težave preselile še na Pokal UEFA. Manchester City je namreč najprej dosegel dve uvodni zmagi, nato pa doma, presenetljivo remiziral proti veliko slabšem francoskemu predstavniku, v zadnjem, za njih nepomembnem kolu, pa doživel še visok poraz v Španiji. Na njihovo srečo, slabši rezultati niso vplivali na njihovo uvrstitev v skupini, vendar od enega izmed najbogatejših klubov na svetu, gledalci upravičeno pričakujejo veliko več.  Nizozemski TWENTE se je kot veliko presenečenje skupine, v nadaljno fazo tekmovanja uvrstil že pred zadnjim kolom. Zadnje kolo so sicer odigrali zelo turistično in izgubili s 4-0, a so kljub porazu, osvojili drugo mesto v skupini. Predtem so, zahvaljujoč ugodnemu žrebu, na domačih tekmah, premagali glavne konkurente za napredovanje. Domačih šest točk je bilo dovolj za drugo mesto v skupini in zasluženo napredovanje. Tretje mesto je osvojil njihov nasprotnik v zadnjem kolu, francoski PARIS ST. GERMAIN. Ti so si napredovanje zagotovili šele v zadnjem kolu, ko so, s kar 4-0 premagali turističnega nizozemskega nasprotnika in se ” za mišjo dlako” izvlekli. Sloviti francoski klub, si želi postati, ponovno pomemben evropski klub in zato je bilo napredovanje, obvezno. Enako število točk kot parižani, vendar nesrečno četrto mesto, ki pomeni zaključe evropske sezone, je osvojil španski RACING SANTANDER. Španska ekipa je zadnjem kolu premagala prvouvrščeno angleško ekipo s 3-1, vendar je za zgoraj navedeno “mišjo dlako” zgrešila napredovanje. Kljub vsemu so lahko zadovoljni, saj niso razočarali, dejstvo pa je da gre za povprečen španski klub, kateri nima finančnega zaledja za borbe v evropskih tekmovanjih. Zadnje mesto v skupini A je osvojil nemški SCHALKE 04, kar je zame veliko presenečenje. Zelo dobra nemška ekipa, ki je v prvem kolu zmagala, v naslednjem kolu odigrala neodločeno na gostovanju, nato pa zabeležila dva zaporedna poraza in se kot zadnjeuvrščeno moštvo v skupini A poslavlja od evropskih tekmovanj tega leta.

SKUPINA B

Ukrajinski METALIST je osvojil skupino B in se z 10 osvojenimi točkami zanesljivo uvrstil v naslednjo fazo tekmovanja. V prvem kolu je bila ukrajinska ekipa prosta, nato pa je na domačem igrišču odigrala tekmo v kateri ni bilo zadetkov. V naslednjih treh kolih so dosegli tri zaporedne zmage in potrdili, da se tudi na vzhodu Evrope, da sestaviti kvalitetno oz. konkurenčno ekipo. Drugo mesto v skupini je osvojil turški GALATASARAY, ki je zame eden od skritih favoritov tega tekmovanja. Izjemno močna ekipa z nekaj izvrstnimi posamezniki in “vročim” domačim terenom. Tretje mesto je osvojil grški OLYIMPIACOS, kateri je osvojil šest točk oz. pričakovano zmagal na obeh domačih tekmah. Rezultata 5-1 in 4-0, kažeta, da bo vsako gostovanje pri grškem predstavniku, izjemno težko. Olyimpiacos ima zahvaljujoč izvrstni statistiki na domačem igrišču, veliko možnosti za najvišja mesta. Četrto mesto je z dvema osvojenima točkama, zasedla nemška HERTHA BERLIN. Ekipa, ki navdušuje v nemškem prvenstvu oz. Bundesligi je v zelo težki skupini malce razočarala, saj sem pričakoval njihovo večjo konkurenčnost. Očitno zračne komore, katere ima ta nogometni klub, ne prinašajo rezultatov v Pokalu Uefa, temveč samo v domačem prvenstvu. Preostaja jim regeneracija v omenjenih zračnih komorah, zaradi katerih naj bi bili igralci Herthe v izjemni kondicijski pripravljenosti, in napad na vrh Bundeslige. Še eno veliko razočaranje je slovita portugalska BENFICA. Ekipa, ki je svojo edino točko osvojila na gostovanju v uvodnem kolu, je zasedla zadnje mesto v skupini in zaključila evropski del sezone. Preostaja jim nadaljevanje boja za prvo mesto v portugalski ligi in naslednjo sezono boljšo predstavitev v katerem izmed evropskih tekmovanj.

SKUPINA C

Belgijski STANDARD je v močni skupini, presenetljivo, osvojil prvo mesto in se zasluženo uvrstil v nadaljevanje tega tekmovanja. Uvodne tri zmage in v zadnjem kolu, visok poraz na gostovanju, v tekmi, ki za njih ni imela pomena, so ekipi prinesle devet točk in vrh skupine C. Drugo mesto v tej skupini, je v hudem troboju, osvojil nemški STUTTGART. Nemška ekipa si je odločilno zmago priigrala v zadnjem kolu, ko so kar s 3-0, premagali zgoraj navedeni Standard in se s sedmimi osvojenimi točkami uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja. Tretje mesto v skupin C je s prav tako sedmimi in zmago v zadnjem kolu, osvojila italijanska SAMPDORIA. Italijanska ekipa iz Genove je v zadnjem kolu, v odločilni tekmi, na domačem igrišču, z 1-0, premagala neposrednega konkurenta za napredovanje in se s točko prednosti uvrstila v nadaljne tekmovanje. Veliki poraženec je španska SEVILLA, katera je v skupini C osvojila šest točk oz. bila prekratka za eno točko. V zadnjem kolu jih je porazila, prej navedena Sampdoria, predtem pa že presenetljivo Standrard in samo dve domači zmagi, brez točk z gostovanj je prineslo le četrto mesto. Veliko razočaranje. Zadnje mesto v skupini je osvojil PARTIZAN iz Beograda, ki je zabeležil štiri poraze oz. 0 osvojehih točk. Kot sem že enkrat prej napisal, mnogo premočni za Srpsko ligo in mnogo prešibki za evropska tekmovanja.

SKUPINA D

Prvo mesto v navedeni skupini je osvojil italijanski UDINESE, kateri je zabeležil tri zmage, v zadnjem kolu pa z rezervno postavo izgubil na gostovanju, ki je bil za njih samo turistični izlet. Dobra ekipa, ki je v zadnjih tednih oz. kolih v italijanskem prvenstvu, v globoki krizi, saj se vrstijo porazi, zmage pa so zelo redke. Kljub vsemu, zasluženo napredovanje. Drugo mesto v skupini in pričakovano napredovanje je osvojil angeški TOTTENHAM. Njihova zgodba pa je ravno obratna, pred časom so bili v globoki krizi in v seriji porazov, z zamenjavo trenerja pa so v angleškem prvenstvu pričeli z osvajanjem točk, v Pokalu UEFA pa so po uvodnem porazu, zabeležili dve zaporedni zmagi. V zadnjem kolu so na domačem igrišču odigrali 2-2 kar je bilo z osvojeno točko, skupaj sedem točk in dovolj za drugo mesto ter napredovanje. Tretje mesto, je kot veliko presenečenje, osvojil še en nizozemski predstavnik. NEC je v prvih dveh kolih zabeležil dva poraza, nato pa presenetljivo zmagal pri neposrednem konkurentu, na težkem gostovanju v Rusiji, v zadnjem kolu pa premagal še, že uvrščeni in turistični Udinese, ter se, lahko napišem, senzaciolnalno uvrstil v nadaljevanje tega tekmovanja. Zaslužene čestitke za šest osvojenih točk oz. tretje mesto. Četrto mesto je osvojil ruski SPARTAK MOSKVA, ki je imel v svojih rokah, a v odločilni tekmi, v četrtem kolu, dovolil presenečenje oz. doživel domač poraz proti nizozemskem predstavniku. V zadnjem kolu je Sparktak gostoval pri Tottenhamu, kjer je potreboval zmago in ob polčasu je vodil z 0-2, vendar je nato angleška ekipa dosegla dva gola in sebi zagotovila napredovanje, rusko ekipo pa porinila na, nesrečno, četrto mesto. Zadnje mesto v skupini D je osvojil hrvaški DINAMO iz Zagreba. V prvem kolu so premagali outsiderja skupine NEC, nato pa zabeležili še tri poraze in se kot že mnoga leta prej, pred novim letom, poslovili od evropskih tekmovanj. Ponovno bo prišlo do izgredov, obtoževanj, zavajanj, izgovorov ….

SKUPINA E

Nemški WOLFSBURG se je pričakovano uvrstil v nadaljni del tekmovanja, malce nepričakovana pa je njihova zanesljivost. Po uvodnem kolu, ko so bili prosti, so nanizali tri zaporedne zmage, v zadnjem kolu, ko je bilo že vse odločeno pa so na gostovanju v Milanu, še remizirali z 2-2 in osvojili prvo mesto v skupini E. Drugo mesto v skupini je osvojil italijanski, AC MILAN, ki je v že omenjenem zadnjem kolu gostil nemškega predstavnika, s katerim sta se razšla s prijateljskih 2-2. Italijanki velikan, si je napredovanje v naslednjo fazo priboril že pred zadnjim kolom in sicer z dvema zmagama in enim gostujočim remijem. Manjše presenečenje je portugalska BRAGA , katera je osvojila tretje mesto v skupini in nadaljuje s tekmovanjem. Presenetljivo, a zasluženo tretje mesto so si izborili z uvodno zmago proti angleški ekipi, katero so premagali, na domačem igrišču, s kar 3-0 in nato še gostujočo zmago pri nizozemsekem predstavniku. Angleški PORTSMOUTH je zame malo razočaranje, saj sem pričakoval njihovo napredovanje, a neugoden razpored domačih in gostujočih tekem jim je prinesel samo domači remi proti AC Milanu in tolažilno zmago, v zadnjem kolu, proti Heerenveenu. Nizozemski predstavnik HEERENVEEN je tekmovanje zaključil brez osvojene točke, kar je bilo tudi za pričakovati.

SKUPINA F

Nemški HAMBURGER SV je osvojil prvo mesto v skupini, kljub enemu kiksu, ko so na domačem igrišču, presenetljivo izgubili proti Ajaxu. Bundesligaš je na krilih hrvaškega napadalnega dvojca v ostalih treh tekmah vknjižil tri zmage in vprašanje v kakšnem sestavu bo dočakal nadaljevanje tega tekmovanja, saj naj bi najbogatejši klubi že pripravljali ponudbe. Drugo mesto v skupini je osvojil, prej omenjeni, nizozemski AJAX, kateri je zbral dve zmagi in en remi. Nekoč strah in trepet nasprotnikov se s svojo slovito nogometno šolo težko kosa z bogatimi nasprotniki in se tudi sam čedalje bolj obrača k nakupom neuveljavljenih nogometašev, katere pa ob uveljavitvi uspešno prodaja. Njihova trenutna realnost je osrednji evropski klub. Več kot to pa želi postati angleška ASTON VILLA, ki zaradi močne konkurence v angleškem prvenstvu, redko pride do evropskih tekmovanj. Letos se nam kažejo v tem tekmovanju, kjer so v skupini F osvojili tretje mesto. Najprej so zabeležili dve zmagi, nato pa kalkulirali in se kljub dvema zaporednima porazoma, dokaj lahko uvrstili v nadaljevanje. Slovaški klub, ŽILINA je zahvaljujoč gostujoči zmagi pri Aston Villi, osvojil štiri točke in se uvrstil na četrto mesto v skupini, kar je verjetno več kot je bil orealno pričakovati. Zadnje mesto v skupini je osvojila češka SPARTA, katera prav tako kot Ajax, slovi po svoji dobri nogometni šoli, vendar pa za razliko od omenjenih nima prav veliko finančnih sredstev in vztraja z domačimi nogometaši. Dve osvojeni toči, obe na gostovanjih pri Žilini in pri Ajaxu, dajeta vedeti, da bi ekipa z malce drugačnim razporedom domačih in tujih tekem, lahko naredila kaj več oz. celo napredovala.

SKUPINA G

Francoski ST. ETIENNE se poskuša vrniti na poti stare slave in z osvojenim prvim mestom v skupini G kažejo, da so na dobri poti. Zmagi proti skandinavskima nasprotnikoma in remija proti drugim dvema nasprotnikoma sta bila dovolj. V nadaljevanju tekmovanja oz. v spomladanskem delu pa bomo videli, kaj so sposobni proti kvalitetnejšim nasprotnikom. Eden od takih je bila španska VALENCIJA, ki je nekoliko varčevala z močmi in z eno zmago in tremi remiji osvojila drugo mesto v skupini. Valencija oz. njen trener je eksperimentiral s postavami in priložnosti dajal nekaterim igralcem, ki v španskem prvenstu niso v prvem planu, čas pa bo pokazal, kdo od teh ga je zadovoljil in bo imel večjo minutažo v prvem moštvu v nadaljevanju prvenstva in tega tekmovanja. Danski FC KOPENHAGEN je imel, pred zadnjim kolom oz. gostovanjem v Belgiji, samo eno točko, katero je osvojil na gostovanju v Valenciji. Hrabri skandinavci so so na gostovanju, pri neposrednem konkurentu osvojil tri točke oz. zmagali z golom Santina z 0-1 in se senzacionalno uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. Belgijska ekipa FC BRUGGE je imela usodo v svojih rokah in je v zadnjem kolu gostila že navedeno dansko ekipo, s katero jim je zadostoval že neodločen izid. A igra na neodločen izid se izkušeni belgijski ekipi ni obrestovala, saj so gostje povedli in zadržali prednost do konca tekme ter jih izločili iz nadaljnega tekmovanja. Nekoč redni udeleženec Lige prvakov, norveški ROSENBORG, je tekmovanje končal na zadnjem mestu z dvema osvojenima točkama. Pričakovanja so bila večja.

SKUPINA H

Ruski CSKA MOSKVA je edina ekipa, ki je osvojila vse možne točke in se je v nadaljevanje tekmovanja uvrstila kot eden najresnejših kandidatov za končno zmago. Drugo mesto v skupini je osvojil španski DEPORTIVO LA CORUNA, kateri je osvojil dve zmagi in en neodločen izid. Po zaslugi nerazpoloženih nasprotnikov so kljub bledi igri uvrščeni visoko, v nadaljevanju pa se jim ne obeta nič dobrega. Tretje mesto v skupini H je z gostujočo zmago v zadnjem kolu osvojil, poljski LECH. Predtem so imeli dva remija in sicer oba z domačega igrišča, tako da je ta gostujoča zmaga še toliko bolj vredna. Med nesmrtne se je z golom v 26. minuti tekme, vpisal srpski branilec Djurdjević in priboril svoji ekipi, presenetljiv, preboj med najboljše. Francoska ekipa NANCY je z eno zmago in enim neodločenim izidom osvojila štiri točke, kar je bil odovolj za nehvalžno četrto mesto. Tekmovanje so začeli z zmago, nadaljevali z remijem in na koncu zabeležili dva zaporedna poraza, kar je prineslo, nesrečni izpad. Sloviti nizozemski FEYENOORD je zasedle zadnje mesto brez osvojene točke z gol razliko 1-10. Lahko bi napisal, sramotno za takšno veličino kot je ta klub, ki je v zadnjem kolu s svojo nezainereseiranostjo, omogočil poljskemu predstavniku, presenetljivo napredovanje.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.12.2008 ob 15:09 in je shranjen pod sezona 2008-09. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !