Zapisal izmisljeni | 6.10.2008 - 12:56 - Kategorije: Film

Končno sem si ogledal najbolj gledan slovenski film …. Petelinji zajtrk.

Izvrsten film, brez preveliko kompliciranja … zgodba o navadnih ljudeh, brez nekih hollywoodskih pizdarij… razočaran mladi pub … zapiti avto-ličar … razočarana ženska … lokalni bad-boy

petelinji zajtrk 

Mlad mariborski pub, Djuro, ves razočaran dobi službo v Prekmurju … v podeželski delavnici, zapitega mojstra Gajaša … delo čez dan, zvečer pa pod brajdo …. alkohol, karte in prijatelji … kaj pa človek še rabi? …. žensko … Gajaša zapali pevačica Severina, o kateri sanjari in fantazira … Djurota pa razočarana mamica Bronja … tu je še Bronjin mož, Lepec, ki je lokalni bad-boy, lastnik striptiz kluba … pa Gajaševi prijatelji … zobar, muzičar, učitelj … sami modeli.

Zgodba je sicer predvidljiva, a zaradi kupa drobnih pripetljajev, zaradi simpatičnih likov in predvsem zaradi prekmurščine …. film ni nikoli dolgočasen.

Absolutni kralj filma je Gajaš, katerega izvrstno odigra Vlado Novak … tip je mr. simpaticus. V vsakem manjšem mestu ali vasi živi vsaj en Gajaš in Novak ga je ujel … kot da bi ga že poznali.

Tudi Bronja, katero odigra Pia Zemljič mi je cool … enako kot po Sloveniji mrgoli Gajašev …. je tudi z Bronajmi …. mladimi mamicami, ki po nekaj letih zakona ugotovijo, da to ni to … polne hrepenenja si zaželijo nove ljubezni … Pia je naravno lepa mamica.

Na koncu še malo o prekmurščini, katero sem kar dobro zastopil … skoraj vse … angleški podnapisi, ki so bili spodaj, niso nikakor mogli ujeti tega bogatega/sočnega jezika … podobno kot noben prevod, ne more ujeti srbohrvaščine, je tu s prekmurščino … zato so nam pa Jugo filmi carski … tu, prav začutiš tisto vzdušje Prekmurja … slovenščina oz. ljubljanščina v filmih, pa sta mi bila vedno nekako tuja.

Upravičeno najbolj gledan slovenski film.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.10.2008 ob 12:56 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !