Zapisal izmisljeni | 6.10.2008 - 21:31 - Kategorije: 04.Serie A

Če sem že obdelal, meni ljubši rimski klub, je tu še drugi, mlajši  … AS Roma  oz. Associazione Sportiva Roma.

AS Roma je nastala z združitvijo vseh pomembnejših klubov rimske regije … razen Lazija, ki je bil takrat že organiziran klub … uglavnem leta1927 so ustanovili AS Roma, njene barve pa so rdeča, ki simbolizira volovsko kri in rumena, ki simbolizira gosji klun …

 roma

 Roma naj bi bila bolj mestni klub … pravi rimljani pa naj bi bili romanisti … giallorossi.

Letos je umrl častni predsednik kluba, legendarni Franco Sensi, klub pa že nekaj časa vodi njegova hčerka, Rosella Sensi. Trener ekipe je od leta 2005, Luciano Spalletti, ki je stabiliziral klub in oblikoval ekipo, katera je v zadnjih letih edini konkurent Interju v bojih za italijanske lovorike.

AS Roma je bila prvak Italije trikrat ….1942/43, 1982/83 in pa 2000/01, letos pa upajo, da bodo ponovno … ta druga mestva na lestvici, jih že nervirajo …

Ekipa:

golmani: prvi vratar je brazilec Doni, rezerve pa mladi italijan, Pipolo in še dva brazilca, Bertagnoli ter Gusmao …. Doni zelo dober, kvaliteta ostalih mi ni znana.

branilci: namestnik kapetana Panucci, brazilca Cicinho in Juan, francoz Mexes, norvežan Riise ter italijani Loria, Tonetto & Cassetti … zelo dobra obrambna vrsta.

sredina: čilenec Pizzaro, brazilec Taddei in pa italijanski reprezentantje Perotta, De Rossi ter Aquilani. Tu sta še Brighi in Virga. Kot se za vrhunski klub spodobi, imajo nekaj odličnih posameznikov.

napad: kapetan oz. rimsko božanstvo, TottiMontella, nigerijec z italijanskim državljanstvom Chuka Okaka, črnogorec Vučinić in francoz Menez. Zelo dobro popolnjeni.

Roma ima zelo dobrega golmana, kvalitetne branilce, sredino igrišča pokrivajo znalci, ki so hkrati tudi garači, napad pa je zelo precizen. Pred letošnjo sezono so kupili iz Liverpoola, norvežana Riisej … iz Real Madrida, brazilca Julio Baptista … iz Monaca, Meneza … iz Siene, Lorio … Vendar pa v klubu niso uspeli zadržati brazilca Mancinija. Od ostalih odhodov velja omeniti samo še odhode francoza Guilya, Ferarrija in Esposita.

Znano je da trener Spalletti najrajši igra samo z enim klasičnim napadalcem, a Roma zaradi tega ni nič manj ofenzivna kot druge ekipe … celo nasprotno.  Roma igra v Italiji najlepiš nogomet, poln kratkih podaj in lepih  potez … veliko zadetkov in užitkov zanjihove zveste/vročekrvne navijače.

Po slabšem začetku sezone, polnem porazov, upajo na dvig forme in na povratek poškodovanega kapetana, Tottija. 

Meni se zdijo to sezono še močnejši kot prejšnje, a očitno nekaj še ne funkcionira … vse kaže, da bo sezona uspešna že, če ponovijo rezultate iz zadnjih nekaj sezon …

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.10.2008 ob 21:31 in je shranjen pod 04.Serie A. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 24.05.2010 @ 16:34

    [...] AS ROMA je v letih dominance Interja, uspela osvojiti dva Pokala Italije in sicer leta 2007 in 2008, ko je premagala prav Inter, ob tem pa leta 2007 osvojila še italijanski Superpokal. Iz tega gre sklepati, da je AS Roma v zadnjih letih dominance Intera, druga najmočnejša italijanska ekipa …. Rezultati kažejo tako, saj so v času odsotnosti/kazni Juventusa, nekonkurenćčnosti/kazni Milana in še nekaterih klubov, ostali edini pravi konkurent za prvaka. Roma je vsako leto zaradi preživetja primorana prodati kakšnega svojega vodilnega igralca in po odhodih Chivuja, Mancinija in ostalih v prejšnjih letih je tokrat na vrsto prišel Alberto Aquilani, ki je v transferju vrednem 20.000.000 evrov pretopil v angleški Liverpool. Ob tem so se znebili še kopice mladih na katere ne računajo oz. niso zadovoljive kvalitete, nekatere poslali še na posoje …. Aeroplanino kot so ga klicali, 35-letni Vincenzo Montella je zaključil svojo športno kariero, 36- letni Cristian Panucci pa je odšel zadnja leta svoje kariere odigrati v Parmo. Vse skupaj bi se moralo poznati na igri Rome, pri kateri se še vedno vse vrti okoli njihovega božanstva z imenom Francesco Totti. Tudi on je že v poznih igralnih letih, 32 jih ima in vse bolj pogoste poškodbe nakazujejo, da njegovo telo ne zdrži več takšnih naporov oz. ni sposobno vrhunskega nogometa v takšnem tempu …. zaenkrat še vztraja saj prave nadomestitve zanj še ni na vidiku. Pri rubriki okrepitve se ni zgodilo nič pretresljivega, 23-letni zvezni igralec Marco Motta je dosedajšnji klub – Udinese zamenjal za Romo, transfer pa je bil vrednen 3.500.000 eurov. Brez odškodnine je iz Barija v klub prišel Stefano Guberti, 6 igralcev U20 je priključenih prvi ekipi, na posojo so pripeljani golman rumunjskega Dinama iz Bukarešte – Bogdan Lobont, iz Newcastela 19-letni Fabio Zamblera, iz Intera pa argentinec Nicolas Andreas Burdisso. S posoj so se v Romo vrnili Aleandro Rosi – iz Livorna, Stefano Okaka Chuka – iz Brescie, Mauro Esposito – iz Chieva, Antunes – iz Leccea, Ricardo Faty – iz francoskega Nantesa …. Ob obsoječem kadru naj bi to zadostovalo za ponoven boj za vrh lestvice, vendar je že prejšnja sezona pokazala da njihova krivulja rezultatov pada….  Samo 6. mesto v končni razvrstitvi in posledično kvalifikacije za Europa league ter izpad iz italijanskega pokala pred finalom – velika razočaranja za vodstvo kluba in ob letošnjih uvodnih dveh porazih je svoj odstop ponudil trener Luciano Spalletti, katerega je že nadomestil Claudio Ranieri. Dvomim, da bo Ranieri prinesel pomik navzgor oz. napredek, saj je Spalletti iz Rome vlekel maksimalno in napovedujem njihovo uvrstitev nekje med 6. in 8. mestom. [...]

  2. 16.11.2010 @ 08:33

    [...] ekipa, bi se lahko izrazil, kjer je italijanski strokovnjak, najbolj znan po odličnih rezultatih v AS Romi, Luciano Spalletti v slabem letu oz. odkar je decembra 2009, uigrani ekipi dodal nekaj odličnih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !